Sine: İran kadınları idam ederek toplumu korkutuyor

Son dönemlerde İran’da idam edilen kadınların sayısında ciddi bir artışın olduğuna dikkat çeken KJAR Koordinasyonu Üyesi Ciwana Sine, “İran’ın kadınları idam ederek toplumu korkutmak istiyor” dedi.

Doğu Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJAR) Koordinasyonu Üyesi Ciwana Sine, İran’ın kadınlara yönelik son dönemlerde arttırdığı idam siyasetini ANF’ye değerlendirdi.

İran’daki bütün toplumsal sorunların sistemin ulus-devlet olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Sine “Sistemin uzun ömürlü olması için toplum zayıf kalması öngörülmüştür, bu yüzden kadınlar ve gençler hedef seçiliyor” dedi.

İran’da sistemin tıkandığı dönemlerde öldürülen kadın ve gençlerin sayısında da artış olduğunu belirten Sine devamla şöyle konuştu: “Aynı zamanda bu tür dönemlerde kadın intiharları da artıyor. Çünkü baba, kardeş ve eş olan erkekler evde kadına kendilerini devletin temsilcisi olarak dayatıyorlar. Dışardaki devletin baskısı evde de bu şekilde erkeklerin eliyle sürdürülüyor.”

Biden’in ABD’nin yeni devlet başkanı olmasıyla İran’da değişimin olma beklentisine dikkat çeken KJAR Koordinasyonu Üyesi Ciwana Sine, bu konuda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bizce yersiz ve anlamsız bir beklentidir. Çünkü İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça gözaltına alınan kişilerin sayısı da artıyor. Sadece son günlerde 140’dan fazla kişi gözaltına alındı. Bununla bağlantılı olarak hem intihar edilen hem de idam edilen kadınların sayısında gözle görülür şekilde artış yaşanıyor.”

‘KADINLAR EN ÇOK KÜRDİSTAN VE BELUCİSTAN’DA İDAM EDİLİYOR’

Özellikle kadınların Doğu Kürdistan ve Belucistan bölgesinde idam edildiğini belirten Ciwana Sine, son dönemlerde İran’ın artırdığı baskının perde arkasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz günlerde kutlanan İran İslam Devrimi’nin yıldönümü nedeniyle muhaliflerin isyan edeceği yönünde iddiaların ortaya atıldığına dikkat çeken Sine “İdamların artmasının bir nedeni de aslında korku ortamı yaratılarak halkın ayaklanmasının önüne geçilmesi. Bu da İran rejiminin özel savaş taktikleridir” dedi.

Son üç ayda ellerindeki bilgiye göre 11 kadının idam edildiğini aktaran Sine bu konuda ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Ortaçağ’da kadınlara karşı başlatılan cadı avında kadınlar büyücü oldukları iddiasıyla yakılıyordu, şimdi benzer şekilde de İran’da kadınlar vahşi şekilde idam ediliyor. Size çarpıcı bir örnek vereyim; eşini öldürdüğü suçlamasıyla Zehra İsmaili isimli kadının 16 kere idam edilmesine karar verildi. Ancak idam edileceği gün kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Zehra’nın cansız bedeni tekrar idam sehpasına götürülerek idam ediliyor. Zehra’nın eşi bir istihbarat görevlisiydi, onu ve kızını sistematik şekilde işkenceden geçiriyordu.”

Kadınların şahsında aslında toplumun da idam edildiğini belirten KJAR Koordinasyonu Üyesi Ciwana Sine “Kadınlar idam edilerek toplum korkutulmak isteniyor. Bu yüzden yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar Zehra İsmaili için meydanlara çıkıp, İran rejiminin bu siyasetini kınamalı” dedi. İran’da kadınların hiçbir zaman boyun eğmediğini, idam ve öldürme siyasetine karşı sürekli baş kaldırdığını belirten Sine son olarak İranlı kadınlara şu çağrıyı yaptı: “Kadınların yeniden serhildana kalkmasının zamanıdır, ancak böyle yaparak kadınların idam edilmesini durdurabiliriz.”