Siyasi kadın katliamları ve Sakine Cansız Newaya Jin’da

Siyasi kadın katliamları temasıyla hazırlanan Newaya Jin’ın Ocak Sayısı, 9 Ocak Paris ile 4 Ocak Silopi katliamlarına mercek tutuyor.

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın 202’nci sayısı “Bitmeyen kavga bitmeyen özlem” manşetiyle yılın ilk sayısını çıkardı. 

Yeni sayıda Sakine Cansız’ın mücadele yaşamına dair siyasetçi Aysel Doğan’ın makalesine yer verildi. Sakine Sara’nın kendine sığmayan arayışı ile hep yolcu olduğunu belirten Doğan, Sara’nın artık tüm yeryüzü kadınlarının özgürlük çığlığı, haykırışı ve direniş sembolü olduğunu aktardı. 

SAKİNE’NİN ÖYKÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜN ÖĞRETİSİ

Nagihan Akarsel ise, “Hayatı doğru kuranlar “olmak” fiilinin anlamını en iyi bilenlerdir” diyerek, Sakine Cansız’ın bunu başaranlardan biri olduğunu söyledi. Akarsel, “Sara hevalin öyküsünün yalın ve derin, coşkulu ve berrak, asi ve asil olduğunu anımsatarak, O’nun mücadelesi çoktan özgürlük ruhunu kazanmıştır” tespitine yer verdi.

‘ÖRTBAS EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ’

2021 yılındaki gelişmeleri değerlendiren Ronahî Serhad, “Her Kürt kadını, her Kürt genci ve bireyinin 2022 yılını Saraların bükülmez iradesiyle karşılayacağını vurguladı. Serhad, 9 Ocak Katliamı’nın örtbas edilmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti.

SAKİNE CANSIZ İLE RÖPORTAJ İLK KEZ NEWAYA JIN’DA

Gazete, 202. sayıda özel bir röportaja da yer verdi. 2011 yılında YJRK’nin (Yekîtiya Jinên Rojhilatê Kurdistan) 3. Konferansına davet edilen Sakine Cansız ile konferans sonuçları, Rojhilat kadın mücadelesinin önemi ile İran rejiminin kadın politikalarına dair bir röportaj yapıldı. Çîmen Aras tarafından yapılan röportaj ses kaydında yaşanan teknik bir sorun nedeniyle şimdiye kadar yayınlanamayan röportaj, ilk kez Newaya Jin’da yayınlanıyor.

YARGISIZLIK VE CEZASIZLIĞA HAYIR

Dava dosyasındaki hukuki süreci irdeleyen L. Michel Destan ile Nilüfer Koç devletlerin yargısızlık ve cezasızlık politikalarına dikkat çekti.

Fransa devletinin Olympe de Gouges’dan Sakineler’e uzanan kadın katliamları politikalarını özetleyen Hêja Zerya, “özgürlük anı”na bütün zamanları, oluşumları sığdıranlar hep var olacaktır” dedi.

Konuyla ilgili Newaya Jin’a görüş veren TJK-E bünyesindeki kadın meclisleri temsilcileri, 9 Ocak ve diğer kadın katliamlarının cezasızlıkla sonuçlanmasına izin vermeyeceklerini, davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

SÊVÊ, PAKİZE VE FATMA

Bir diğer siyasi kadın katliamı ise, 4 Ocak 2016’da yine Türk devleti tarafından Şirnex’in Silopi kentinde gerçekleştirildi. Öz yönetim direnişleri sürecinde gerçekleştirilen katliamda Sêvê Demir, Pakize Nayır ile Fatma Uyar bizzat hedef alındı. O sürece dair detayları paylaşan Roza Metîna, her 3 kadın devrimcinin fikir, yaşam ve eylemleriyle özgür yaşam perspektifinin temsilleri olduklarını belirtti.

Yeni Sayıda Berîtan Zagros, Başûr’daki kadın örgütlülüğü, KDP’nin kadın politikaları, ilan edilen Kürdistan Kadın Sözleşmesi ve ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yasası’nın detaylarını paylaştı.

İngiltere Jineolojî Komitesi Üyesi Katie Higgins ise İngiltere, Galler ve İskoçya jineolojî çalışmalarının ilk örgütlenme deneyimlerini paylaştı.

KERIMA LORENA TARIMAN

20 Ağustos 2021'de Filipin ordu güçleri tarafından öldürülen Filipinler Komünist Yeni Halk Ordusu gerillası, aynı zamanda gazeteci, sanatçı ve şair Kerima Lorena Tariman (Ella)’nın portresi Fidan Yıldırım tarafından derlendi.

Yeni Sayı’ya newayajin.net linkinden erişmek mümkün.

Gazetenin online sitesi üzerinden kimi içerikleri podcast uygulamasıyla da dinleyebilirsiniz.