Sosyalist Kadınlar Birliği’nden Emine Şenyaşar’a dayanışma mesajı

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, AKP’liler tarafından katledilen eşi ve iki çocuğu ile 37 yıl ceza verilen oğlu için 28 gündür adalet mücadelesi veren Emine Şenyaşar’a, “Yanındayız, yalnız değilsin” mesajı gönderdi.

Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 seçimleri öncesi AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar’ı yitiren Emine Şenyaşar’ın başlattığı adalet nöbetine ilişkin açıklama yaptı. 

Emine Şenyaşar’ın 28 gündür Urfa Adliyesi önündeki eylemiyle dayanışma amacıyla yapılan açıklamada, “Faşist AKP iktidarından güç alan AKP milletvekili, korumaları ve yakınları Şenyaşar ailesinin iş yerinde ve hastanede herkesin gözünün önünde bir aileyi hunharca yok ettiler. O gün bu kadar aleni ve pervasız bir katliam karşısında başta Kürt halkı olmak üzere biz kadınlarda büyük bir öfke içindeydik” denildi. 

‘İKTİDAR KATLİAMI SAHİPLENDİĞİNİ GÖSTERDİ’ 

Yargı sürecinde de katliamcıların kollandığına vurgu yapan SKB, “Faşist AKP-MHP iktidarı kendi gerçekleştirdiği bu katliamı sahiplendiğini gösterdi. O günden bugüne Nisan başında görülen mahkemede katillerden sadece Enver Yıldız’a 18 yıl ceza vererek esasen bir çok katile dokunulmadı, korundu. Emine Şenyaşar’ın oğlu Fadıl Şenyaşar’a ise 37 yıl hapis cezası vererek gerçekte mağdur olan aile cezalandırıldı. Elde videolar, fotoğraflar, tanıklar olmasına rağmen burjuva hukuk çiğnenerek diktatörlüğün kendisine göre şekillendirdiği faşist hukukla Şenyaşar davasının üstü örtüldü” dedi.

‘EMİNE ŞENYAŞAR HESAP SORACAĞINI GÖSTERDİ’ 

Emine Şenyaşar’ın mücadelesinin önemine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Emine Şenyaşar bir kadın olarak bu hukuksuzluğa isyan ederek, eşinin, çocuklarının kanını yerde bırakmayarak zalimlerden hesap sormak için adalet mücadelesine koyuldu. Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar, Şanlıurfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021 tarihinden beridir ‘Adalet’ talebiyle oturma eylemi başlattı. Oturma eylemini Emine Şenyaşar ve oğlu baskı defalarca kez yaşadıkları gözaltılara rağmen devam ettiriyorlar. Emine Şenyaşar 2019 yılında adliye önünde oturma eylemi yapmış cumhuriyet başsavcısı ile yaptığı görüşmeden sonra eylemi sonlandırmıştı. 2020 Aralık’ında bu kez AKP binası önünde oturma eylemi yapmış ve gözaltına alınmıştı. Faşist iktidarın hiçbir adım atmadığını, katilleri tutuklamayacağını gören Şenyaşarlar bu kez oturma eyleminde kararlı olduklarını gösterdi.

Kadın düşmanlığı ile bilinen Diktatör Erdoğan’ın bir annenin çocukları ve eşi için sürdürdüğü adalet nöbetine tahammülü yok. Taybet ananın cenazesinin bir hafta sokakta kalmasına sebep olan, İstanbul Sözleşmesi’ni iptal eden bu iktidarın gerçek yüzünü görmeye devam ediyoruz. Faşist devletin susturma, korkutma ve itaat ettirme çabasının boş olduğunu her defasında kadınlar yaptıkları eylem ve başkaldırılarla ispat ediyorlar. 

Emine Şenyaşar da bu katliam saldırısına karşı susmayacağını, korkmadığını, hesap soracağını gösterdi. Cumartesi Anneleri gibi tüm baskılara, şiddete rağmen o da Urfa Adliyesi önünde adalet nöbetini sürdürüyor.

Biz Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği olarak Emine Şenyaşar ile dayanışma içinde olduğumuzu belirterek Avrupa’da bulunan kadın örgütlerinin, ilerici, mücadeleci tüm kurumları Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar ile dayanışmaya çağırıyoruz. Emine Şenyaşar için adalet, herkes için adalet diyerek Emine Şenyaşar yalnız değildir diyoruz.”