Stêrk Kobanê: YPJ bir intikam gücüdür

YPJ’nin kuruluş yıldönümüne ilişkin konuşan YPJ Komutanı Sterk Kobanê; DAİŞ’i yenen kadınların, bugün kazanımlarına saldıran ve işgal eden işgalcileri de yeneceğini belirtti.

YPJ Komutanı Stêrk Kobanê, “YPJ’de yer alan kadınlar, kültür, sanat, yaşam, askeri ve siyasi anlamda her boyutta rolünü oynayabiliyor” dedi.

YPJ’nin kuruluş yıldönümüne ilişkin ANF’ye konuşan YPJ Komutanı Stêrk Kobanê, YPJ’nin kadın özgürlük mücadelesi veren tüm kadınların mirasının koruyucusu ve takipçisi olduğunu söyledi.

“Elbette YJP’nin 4 Nisan’da ilan edilmesinin anlamı büyüktür. Çünkü, Önder Apo’nun doğum günü, bu anlamda bizim için önemli bir gündür” diyen Kobanê, YPJ’nin kuruluşunun kadın için çok önemli bir anlamı olduğunu da belirtti.

Kadının tarihte her zaman savaşlarda yerini aldığını ve önemli rol oynadığını da hatırlatan Stêrk Kobanê, “Ancak Önder Apo’nun felsefesiyle kadın ordulaşmasının kurulması ve binlerce kadının yerini alması çok önemli. Sadece Kürt kadını için değil, Arap, Süryani, Ermeni ve dünyada özgürlük için mücadele eden tüm kadınlar için önemlidir” diye konuştu.

‘YPJ SADECE BİR SİLAHLI GÜÇ DEĞİLDİR’

YPJ’de yer alan kadınların mücadelesinin toplum üzerinde çok büyük bir etki yarattığını da dile getiren Kobanê, şöyle konuştu: “Özelde Kürt ve Arap toplumu ve genelde ise tüm Ortadoğu ve dünya toplumları üzerinde büyük bir etki yarattı. Ancak YPJ’yi sadece bir askeri güç olarak da ele alamayız. Çünkü, Önder Apo’nun felsefesine göre kadınlar sadece askeri boyut değil, erkek zihniyetin yarattığı, kadını sürekli bitirmeye çalışan ve yaşamın her alanından uzaklaştırıp meta haline getiren bu zihniyetin değişimi için mücadele ediyor. YPJ’nin 4 Nisan’da ilan edilmesinin önemi bizim için büyüktür. Bugünün anlamı ve misyonuna layık olabilmek için mücadelemiz de devam ediyor.”

YPJ’nin bir intikam gücü olduğunu da söyleyen Stêrk Kobanê, DAİŞ gibi ahlaksız ve toplumların düşmanı olan bir çete terörüne karşı Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni kadının duruşu büyük bir öneme sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Şengal, Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spîli kadınların intikamını alabilmek için mücadelelerinin her zaman daha da büyüyüp güçleneceğini de ifade eden Kobanê, “Başlangıçta, kadınların YPJ saflarına katılmasının ulus ve halk ile bağlantılıydı. Halk ve toprağımıza yönelik büyük bir tehlike vardı. Kadınların YPJ saflarına katılışı aynı zamanda ulusal bir refleksti, yurtseverlik ruhunun ortaya çıkışıydı” dedi.

Kobanê ikinci nedenin ise Kürt halkının, kimliğinin, tarihinin varlığının ortadan kaldırılmak istenmesi, her gün inkar edilmesi ve katliamlarla yüz yüze olmasına karşı, halkın varlığını korumak için kadınların YPJ saflarında yerini alması biçiminde değerlendirdi.

Halkları savunmanın da sadece silahla değil, aynı zamanda düşünce olarak da yürütüldüğünü dile getiren Kobanê, şöyle devam etti: “Kadın, yaşam kaynağı olan tüm hakların alınmasına karşı sahiplenme misyonunu da yüklenmek anlamına da geliyor, YPJ saflarında yer almak. YPJ’de yer alan kadınlar, kültür, sanat, yaşam, askeri ve siyasi anlamda her boyutta rolünü oynayabiliyor.”

‘KADININ ULAŞTIĞI DÜZEY ÖNDER APO İLE GİRİLEN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜNÜN GÜÇLENMESİDİR’

Kadının kimliğini yeniden kazanıp sahip çıktığı, ülkesi ve toprağının geleceğini garanti altına alma mücadelesi yürüttüğünü de söyleyen Kobanê, “Kadının bu yıllarda ulaştığı konum sadece kadın üzerinde değil, aynı zamanda Kürt toplumu üzerinde de bir etki yarattı. Eskiden kadını kutsal gören Kürt toplumunun, zaman zaman egemen güçlerinin yarattığı zihniyetin etkisiyle bu kutsallığın ortadan kaldırmasına ve karanlığa doğru gitmesine karşı, Önder Apo’nun fikir ve felsefesiyle, kadının fiziği, fikri ve yaşamı üzerindeki karanlığın ortadan kaldırılmasıdır. Kadının ulaştığı düzey, Önder Apo ile yapılan yoldaşlık ve Önder Apo ile birlikte çıkılan özgürlük yürüşünün her geçen gün daha da güçlenmesidir” diye konuştu.  

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü ile birlikte kadın direnişi ve mücadelesinin daha da büyüyeceğini, güçleneceğini de vurgulayan Kobanê, şunları söyledi: “Kadınlar nasıl ki DAİŞ’e karşı mücadele etti ve savaştıysa, YPG’li yoldaşlarının yanında yer alarak, büyük kahramanlık örneklerini ortaya çıkardı, şehit düştü.

Avesta Xabur, Arin Mirkan, Dayika Eqîde, Îslan ve birçok kadın bugün özgürlük için mücadele ediyorlar. DAİŞ’i yenen kadınlar, savaşıyla ve mücadelesiyle bu toprakları işgal eden, başta Türk devleti ve tüm işgalci güçlere karşı mücadelesini sürdürecektir. Biz DAİŞ’in elinden nasıl ki topraklarımızı aldıysak, aynı şekilde, Türk devletinin saldırılarına ve işgaline karşı da daha güçlü bir mücadele yürüteceğiz, Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî’yi özgürleştireceğiz. Bizim önderliğimize ve şehitlerimize sözümüz budur.

YPJ’nin aslında dünyada kadın mücadelesine öncülük eden tüm kadınların mirasına sahip da sahip çıkıyor. Roza Luxemburg’dan, Klara Zetkin, Xanim, Zerife ve Leyla Qasim’a kadar birçok kadın dünyada ve Ortadoğu’da öncü rolünü oynadı, dünyayı değiştirmek istedi. Bizim onlara sözümüz bu mirası devam ettirmek ve daha da güçlendirmektir."