Stockholm'de 8 Mart coşkulu bir şekilde kutlandı

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İsveç'in başkenti Stockholm'de meydanlara çıkan kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganları ile yürüdü.

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü, İsveç'in 100'ü aşkın yerleşim biriminde düzenlenen gösteri, miting, tiyatro ve sinema etkinlikleri ile kutlandı. Kadınların sorunlarının ele alındığı onlarca panel, konferans ve seminer de düzenlendi.

Başkent Stockholm'de kutlamanın adresi Sergels Torg Meydanı'ydı. Saat 13.00'da meydanda başlayan gösteride Adalet Partisi Sosyalistler adına konuşan Katya Nilsson, Hindistan'dan Latin Amerika ve Rusya'ya yayılan kitle eylemlerinde kadınların baskı ve şiddete karşı en ön saflarda yer aldıklarını söyledi.

Kadınlara yönelik şiddetin kaynağında kapitalizm ve ataerkil değer yargılarının olduğuna vurgu yapan Nilsson, tüm kadınlara eşitsizlik ve adaletsizliklere karşı saflarını sıklaştırma emperyalist-kapitalist sisteme karşı sürdürülen sınıf mücadelesine katılmaları çağrısı yaptı.

Devrimci Komünist Gençlik (RKU) adına konuşan Emilie Mckein, hükümetin ve belediyelerin uygulamaya koyduğu tasaruf önlemlerinden en fazla kadın işçi ve emekçilerin zarar gördüğünü söyledi. Kadın mücadelesinin işçi sınıfı mücadelesinin bir parçası olduğunu belirten Mckein, "Kadınların insanca yaşayacakları bir düzeni kuracağız. Yaşasın Sosyalizm” dedi.

ROJAVA DEVRİMİ KADIN DEVRİMİDİR

Kadınlar için her günün 8 Mart olduğunu söyleyen Sara Kadın Birliği'nden Ayşe Göktepe, kadınların her gün adil ve eşit haklar için mücadele ettiklerini söyledi. Kadınlara yönelik şiddetin toplumsal sorun olduğuna dikkat çeken Göktepe, Rojava'da Kürt kadınlarının DAİŞ çeteleri ve Türk devletinin işgal girişimlerine karşı direnişlerine de değinerek, Rojava devriminin kadın devrimi olduğunu kaydetti.

Amara Kadın Meclisi adına konuşan Girin Kasırga ise, konuşmasına Rojava'da Türk devletinin işgaline karşı direnen kadınları selamlayarak başladı. Türk devletinin işgali sırasında katledilen ve Kuzey Kürdistan'da cezaevlerinde bulunan Kürt kadınlarını da selamlayan Kasırga, "Biz kadınların mücadelesinin ütopya değil bir kadın devrimi olduğunu kanıtlayan Kürt kadınlarının bir parçası olmaktan onur duyuyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından eylemciler, Norrmalmststorg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. TJK-E bayrakları, Paris'te katledilen üç Kür kadını; Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerinin yer aldığı flamaları taşıyan Kürt kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganları attı.