TAJÊ: Rêber Apo’ya borcumuzu ifa edeceğiz

Êzidî kadınların, Abdullah Öcalan sayesinde kendilerini küllerinden inşa ettiğini belirten TAJÊ: Önderliğimize, faşizmin acılarına maruz kalmış kadınlara söz veriyoruz, insanlığa karşı geliştirilen komplonun yıl dönümünde mücadelemizi yükselteceğiz.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Êzidîleri, Arapları ve Ortadoğu dışındaki halkları kölelik uykusundan uyandırdığını belirten TAJÊ, yaptığı yazılı açıklamayla, “TAJÊ olarak, Önderliğimize söz veriyoruz, faşizmin acı ve azarlarına maruz kalmış kadınlara söz veriyoruz, insanlığa karşı geliştirilen komplonun 23. yıl dönümünde mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (Tevgera Azadiya Jinên Êzidî-TAJÊ) Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 24’üncü yılına giren uluslararası komployu kınayan bir açıklama yayımladı.

Abdullah Öcalan’ın Êzidî kadınlarını karanlıktan kurtarıp özgür yaşam umut tohumlarını ektiğini ifade eden TAJÊ, şu açıklamayı yaptı:

“Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi TAJÊ olarak 24. yılına giren Rêber Apo'ya yönelik uluslararası komployu kınıyoruz. 23 yıldır Rêber Apo İmralı cezaevinde çok zor şartlar altında tutularak hapsedilmiştir.

Rêber Apo'nun direnişini Ezidî kadınların yürek sıcaklığıyla selamlıyoruz. "Güneşimizi karartamazsınız" eyleminin tüm şehitlerini anıyor, direnişlerine ve Önderliğe sahip çıkmalarının önünde saygıyla eğiliyoruz.

HALKLARI KÖLELİK UYKUSUNDAN UYANDIRDI

Rêber Apo, 1978'den beri kahramanca bir mücadele ve direniş göstermiştir. Rêber Apo yarım asırlık bir mücadeleyle Kürt halkını, Êzidîleri, Arapları ve hatta Ortadoğu dışındaki birçok halkı kölelik uykusundan uyandırdı. Bize özgür bir yaşamın yolunu gösterdi ve kendini gerçekleştirmenin yolunu gösterdi.

Biz Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi olarak Rêber Apo’yu, Rêber Apo savaşçılarının kahramanca bizi büyük bir soykırımdan kurtardıklarında tanıdık. Êzidî topluluğu olarak şu ana kadar kimseyi önderimiz olarak tanımlamadık. Ama Önder Apo'yu tanıdıkça özgürlüğü tanıdık, Êzidîlik gerçeğini öğrendik, kadınları ve binlerce yıldır köleleştirilen doğasını tanıdık. Rêber Apo özgür duygu ve düşünceleriyle ve önderimiz oldu. Onu önderimiz olarak tanımlıyoruz.

SAYESİNDE KENDİMİZİ KÜLLERİMİZDEN İNŞA ETTİK

Rêber Apo'nun emeği sayesinde özgürlük sevdalısı olduk. Aşkımıza ulaşmak için mücadelenin yolunu ve yöntemini Rêber Apo öğretti. Êzidî topluluğu olarak pek çok vahşi katliamla karşı karşıya kalmıştık, 73 Ferman içimizdeki özgürlük ve kendi olma umudunu öldürdü. Ama Rêber Apo'nun ışığı bizi sonsuz karanlıktan kurtardı. Özellikle şiddetin her türlüsüne maruz kalmış Êzidî kadınlar olarak gücümüz, irademiz çürümüştü. Ama 3 Ağustos 2014'te verilen Fermandan sonra Rêber Apo, Şengal dağında yeni bir özgür yaşam için umut tohumlarını ekti ve biz de ona, o tohumlara sahip çıktık. Biz Êzidî kadınlar olarak bu mücadeleyi Rêber Apo'nun Beritan, Zilan, Sema ve Bêrîvanlar gibi savaşçılarından aldık, kendimizi küllerimizden inşa ettik.

Rêber Apo artık bir dünya lideri oldu. Gün ışığını kimse karartamayacağı gibi, bu gerçeği de kimse gizleyemez. Rêber Apo, mazlum ve demokratik toplumların iradesini, varlığını ve özgürlüğünü istiyor. Alanlarda milyonlarca insan Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü talep ediyor. Toplumun geldiği seviye, insanları ve inançları yok etme aklı olan egemen güçleri korkuttu. Bu nedenle Rêber Apo 23 yıldır insancıl hukuk dışında ağır bir tecrit altında tutuluyor. Ancak bu faşist güçler de biliyor; Rêber Apo'nun direnişi karşısında artık yenildiler.

ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Rêber Apo'nun gücü ve iradesi karşısında komplocu güçlerin kirli planları başarıya ulaşamamış, bu nedenle bu güçler Kürt halkını ve özgürlük savaşçılarını katlederek komplodaki amaçlarına ulaşmak istemiştir. Ama bu da olmadı ve olmayacak. Özgürlük duygularıyla yaşayan bir toplum asla geri adım atmaz.

Rêber Apo, bir gün boz ata binmek ve Musul ovasında o atı sürmek istedi. Bu ova, insanlığın doğuş ve yayıldığı ovaydı ama sistemli planlarla bu toprakların bereketi ve doğası ondan çalındı. Rêber Apo da özgürlüğü güvence altına almak için onun çalındığı yerden başlamamız gerektiğini söylüyor. Bizler de bu topraklar üzerinde yaşayan bir toplum olarak özgürlük arayışı içindeyiz. Ama bu özgürlüğü, Önderliğimizi dört duvarlı tecritten çıkarmadan elde edemeyeceğiz.

MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ

İnsanlık, Rêber Apo'ya borçludur. Bu borcumuzu ifa etmeliyiz. Çünkü Rêber Apo, tersine çevrilmiş tarihi düzeltmek için insanlığa büyük bir şanstır.

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi TAJÊ olarak, Önderliğimize söz veriyoruz, faşizmin acı ve azarlarına maruz kalmış kadınlara söz veriyoruz, insanlığa karşı geliştirilen komplonun 24. yıl dönümünde mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz. Kendini demokrasi, adalet ve özgürlükten yana  olarak tanımlayan her insan Rêber Apo'nun fiziki özgürlüğü için verilen mücadelenin yanında radikal tutum sahibi olmalı ve duruş sergilemelidir."