Talibanlar Kunduz kapılarına dayandı

Afganistan’ın nerdeyse tüm eyaletlerinde varlık gösteren Talibanlar, ülkenin kuzey doğusunun merkezi şehri Kunduz kapılarına dayandı.

Talibanlar, kilit öneme sahip Kunduz kentini kuşatarak hükümet güçleri üzerindeki baskıyı arttırdı.

AFP’ye konuşan eyalet meclisi üyesi Abruddin Wali, “Kunduz’da durum endişe verici. Taliban savaşçıları kent kapılarında ve ordu ile çatışıyor” dedi.

Talibanların Tacikistan ile olan sınırdan hareketle sabah saatlerinde kentin kuzeyindeki Aşin köprüsünün kontrolünü ele geçirerek Kunduz’a girişleri bloke ettiği bildirildi.

Wasli, “Afgan güçleri geri çekildi. Talibanlar anayol üzerindeki noktayı aldı ve hiçbir sivil geçişine izin vermiyor” dedi.

Bir güvenlik kaynağı da güvenlik güçlerinin bir hafta süren yoğun çatışmalardan sonra üç ilçeyi kaybettiğini belirtti.

Güvenlik yetkilisi “Eğer Afgan güçleri hava desteği almazsa, felaket olacak derken, Taliban hareketi sözcüsü Zabihullah Mücahid, Talibanların kent etrafında operasyonlar gerçekleştirdiğini ancak henüz kente saldırmadığını belirtti.

Kunduz 2015 ve 2016 yıllarında iki kez Talibanların eline geçmişti. Kunduz polis sözcüsü İnamudin Rahmani, yerel medyaya yaptığı açıklamada son 24 saat içerisinde 50 Taliban üyesinin öldüğü, 30’unun yaralandığını belirtti.

Talibanlar mevcut durumda ülkenin tüm eyaletlerinde varlık gösterirken, birçok büyük kenti de kuşatmaya almış durumda. 1990’lı yıllarda da bu şekilde hareket eden Talibanlar tüm ülkede denetimi ele geçirerek otoriter İslami bir rejim uygulamaya koymuş, 2001’da Amerikan müdahalesiyle iktidardan düşürülmüşlerdi.

Afganistan’ın güneyi, büyük kentler haricinde geniş bir şekilde Talibanların kontrolünde bulunuyor.