TC ve DAİŞ saldırıyor, bölge halkları direniyor, Batı ise susuyor

Türk devleti Girê Spî ile Serêkaniyê sınırında işgal hazırlıklarına devam ederken, DAİŞ çeteleri de Türk devletiyle koordineli olarak Reqa'da kapsamlı bir saldırıya geçti. Batı'nın suskunluğu sürüyor, Kuzey-Doğu Suriye halkları ise işgale karşı ayakta.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'yi işgal etmek için sınıra yaptığı yığınak devam ediyor. İşgal için hedef seçilen yerlerin başında gelen Girê Spî'nin karşısındaki Akçakale ile Serêkaniyê'nin karşısındaki Ceylanpınar ilçelerine yapılan asker ve çete sevkiyatı dün gece de devam etti.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon ve Türk devleti arasında 5-6-7 Ağustos tarihlerinde Ankara'da yapılan görüşmeler sonrası Serêkaniyê ile Girê Spî arasındaki bölgede sınır güvenliği mekanizmasının kurulması kararı alınmıştı.

Sınır Güvenliği Mekanizması kapsamında ABD ve Türk askeri yetkilileri Urfa'da Müşterek Hareket Merkezi kurdu ve bu kapsamda belirlenen sınır hattında 3 kara, 7 hava ortak devriyesi yapıldı. Son kara devriyesi ise 4 Ekim tarihinde yapıldı.

Ancak Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos'ta gerçekleştirdiği Moskova ziyareti sonrası söz konusu anlaşmanın kendilerini "tatmin etmediğini" belirterek, işgal sinyalleri verdi.

RUSYA VE İRAN'IN ADANA MUTABAKATI ÖNERİSİ

16 Eylül'de Ankara'da Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Erdoğan arasında yapılan üçlü zirvede ise işgal tehditleri bir üst seviyeye çıkarıldı.

Erdoğan bölgenin işgali için Putin ve Ruhani'den destek isterken, söz konusu ikili de Türk ve Suriye devletleri arasında 1998 yılında yapılan Adana Mutabakatı'na işaret ederek, "Erdoğan'a Esad'la anlaş" mesajı verdi. Türk yetkililer de yaptıkları açıklamalarda Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlı olduklarını iddia ediyorlar.

MİT-MUHABERET GÖRÜŞMELERİ

Bu arada uzun süredir Rusya ve İran'ın arabuluculuğunda Suriye istihbaratı Muhaberat'la görüşen Türk istihbaratı MİT, bu görüşmelere ağırlık verdi. Rusya'nın Suriye'deki üssü Hmeymim, Moskova ve Tahran'da bir dizi görüşme gerçekleştirildi.

ÖNCE ERDOĞAN TEHDİT ETTİ

Eylül ayının sonunda ise New York'ta yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na ellerinde haritalarla giderek işgal için icazet isteyen Türk Cumhurbaşkanı Avrupa ülkelerini de mültecilerle tehdit etti.

SONRA REJİM VE DAİŞ TEHDİT ETTİ

Erdoğan'ın tehditleriyle eşzamanlı olarak Suriye rejiminin Demokratik Suriye Güçleri'ni (QSD) "terörist" ilan etmesi ve DAİŞ çetebaşı Ebubekir El Bağdadi'nin uyuyan hücrelerine Kuzey-Doğu Suriye'ye saldırı talimatı vermesi dikkat çekti.

KOALİSYON'UN ÇEKİLMESİ

7 Ekim'de de Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray'da yapılan açıklamayla ABD'nin sınırdaki askerlerini çekeceği belirtildi. Birkaç saat sonra ise Serêkaniyê ile Girê Spî'de bulunan iki nokta boşaltıldı.

ABD'nin sınır güvenliği mekanizması anlaşması kapsamında yer alan Serêkaniyê ve Girê Spî'deki noktalardan askerlerini çekmesi Türk devletine işgal için izin verdiği yorumlarına neden oldu.

BÖLGE HALKLARI AYAKTA

Bölge halkları ise Türk devletinin işgaline karşı günlerdir ayakta. Kuzey-Doğu Suriye'nin tüm kentlerinde işgal karşısı eylemler düzenlenirken, Girê Spî ve Serêkaniyê'de de bölge halkları sınır hattına çadırlar kurarak canlı kalkan eylemleri başlattı.

Girê Spî'de sınır hattında 3 farklı yerde canlı kalkan eylemi çadırları kurulurken, Serêkaniyê'de de bir yerde kurulan çadırlar Kuzey-Doğu Suriye kentlerinden Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Keldani, Ermeni, Çerkes, Türkmen ve Çeçen halkları tarafından ziyaretçi akınına uğruyor.

ÖZERK YÖNETİM VE QSD'DEN DİRENİŞ MESAJI

Bölge halkları, topraklarını ve kazanımlarını korumak için direniş mesajı verirken; Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve QSD Genel Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada da işgale karşı direnileceği vurgulandı.

DAİŞ, TÜRK DEVLETİ KOORDİNELİ HAREKET EDİYOR

Türk devleti işgal için uluslararası arenadan tam destek için kapı kapı dolaşırken, DAİŞ çetelerinin uyuyan hücreleri dün gece Reqa kent merkezindeki Basil Mahallesi'nde QSD'nin güvenlik noktalarına kapsamlı bir saldırı başlattı. Onlarca çetenin yaptığı saldırı sonrası kentte şiddetli çatışmalar yaşanıyor.