Tecavüz mağduru kadınla avukat görüşme engeline suç duyurusu

Van'daki GGM'de tecavüze uğrayan İranlı Z.N.'nin avukatları, müvekkilleriyle görüşmeyi engelleyen ŞÖNİM yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Van’ın Edremit ilçesindeki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan Z.N. adlı mülteci kadının güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. ile halen teşhis edilemeyen bir kişinin tecavüzüne uğramıştı. Suçlular hakkında suç duyurusunda bulunan Z.N., açılan davanın ilk duruşması 22 Kasım 2020’de görülmüştü. 

Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Z.N.'nin tecavüze uğradığı GGM'de 4 ay tutulduğu ortaya çıkmış ve kentteki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) gönderilmişti. 

GÖRÜŞMEYE ENGEL OLUNDU

Z.N.'nin avukatları Ebru Demirtepe ve Mahmut Kaçan, duruşması sonrası ŞÖNİM'e gönderilen müvekkilleriyle görüşme isteyi, yetkililer tarafından engellendi. 

Avukatlar, bunun üzerine ŞÖNİM'in müdür yardımcısı ve görevli evrak kayıt memuru hakkında “Görevi kötüye kullanmak” ve “Dilekçe hakkının engellenmesi” suçlamalarıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.  

Suç duyurusu dilekçesinde, evrak kayıt memurunun ŞÖNİM'in müdür yardımcısının "hukuka aykırı" talimatıyla görüşme dilekçesinin işleme koymadığı kaydedildi. Dilekçede, "Van Kadın Konukevine yerleştirilen müvekkil İran uyruklu kadın ile avukat görüşü yapmamızın engellenmesi fiilleri hakkında sorumluların tespiti ile haklarında Ceza Yasası’nda belirlenen suçlar temelinde kamu davası açılması" talebi yer aldı. 

Suç duyurusu sonrası idari soruşturma başlatıldığı ve yetkililerin beyanlarının alınacağı öğrenildi. 

NE OLMUŞTU?

Van’ın Edremit ilçesindeki İl Göç İdaresi’ne bağlı Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) 22 Temmuz 2020 tarihinde güvenlik görevlileri İ.H.K. ve Y.V. ile halen teşhis edilemeyen bir kişinin, merkezde tutulan İranlı Z.N. adlı kadına tecavüz etmişti. 

Sanıklar ilk defa 26 Kasım'da Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Gazeteciler ve izleyicilerin takip etmesine izin verilmeyen duruşmada, Z.N.'nin tecavüze uğradığı Kurubaş GGM’de 4 ay tutulduğu ortaya çıktı.