TJA: Ayrımcı infaz yasasına karşı çıkalım

TJA, ayrımcı infaz yasasına karşı imza kampanyasına destek çağrısında bulundu. TJA, "Cinsel istismarcılara verilen tahliye, düşüncesinden ötürü tutsak olanlara yok" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA), ayrımcı infaz yasasına ilişkin birçok kurum ve siyasi parti ile ortaklaşa başlattığı imza kampyasına destek çağrısında bulundu.
Yazılı açıklama yapan TJA, "Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan binlerce insanın yaşam ve sağlık hakkı bugün büyük bir tehlike altındadır" diyerek, şunları kaydetti:

'İKTİDAR FIRSATÇI, AYRIMCI POLİTİKALARINI SÜRDÜRÜYOR'

"AKP-MHP faşist iktidarı sosyal devlet anlayışı yerine rantçı, fırsatçı, cinsiyetçi ve ayrımcı politikaları bir kez daha devreye sokmaktan geri durmamıştır. Adalet Bakanlığı’nın İnsan Hakları Eylem Planı ve Yargı Reformu Stratejisi doğrultusunda halihazırda gündemde olan ceza infaz yasasındaki değişikliklere ilişkin basına ve kamuoyuna yansıyan açıklamalardan anlaşıldığı üzere yapılacak olan düzenlemenin adil olmaktan oldukça uzak ve Anayasa’snın eşitlik ilkesine aykırı olduğu görülmektedir. Yaşam hakkının korunmasından sorumlu olan iktidar böylesi bir süreçte ''istisna suç' adı altında eşitlik ilkesine aykırı hareket ederek uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere Anayasa’yı yok saymaktadır.

'CİNSEL İSTİSMARCILARA TAHLİYE GELİRKEN...'

Türkiye cezaevlerinde içlerinde sayısı 10 binin üzerinde olan kadın ve çocuğun da bulunduğu 300 bini aşkın tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. AKP-MHP iktidarı istisnai suçlar kapsamında kadın katliamcılarının, çocuk istismarcılarının ve cinsel işkence suçlularının tahliye hazırlıklarını yaparken özgür ve eşit bir yaşam mücadelesi ve düşüncesi olduğu için cezaevlerinde bulunan tutukluların, kadınların yaşam hakkını hiçe saymıştır. Yaşamın her alanında kadın düşmanı politikalar izleyen iktidar, corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında son olarak 6284 Sayılı Kanun kapsamındaki tedbir kararlarının yükümlülerin sağlığını etkilemeyecek şekilde değerlendirilmesine ilişkin kararı yürürlüğe koymuş; kadınların can güvenliği hiçe sayılarak şiddet uygulayanlar, kadınların yaşam hakkının önünde tutulmuştur.

'YAŞAM HAKLARI CİDDİ TEHDİT ALTINDA'

Bugün Türkiye cezaevlerinde mevcut kapasitenin çok üstünde tutuklu-hükümlü kalmaktadır. Salgınla birlikte cezaevlerindeki fiziksel koşulların ağırlaşmasıyla tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkı ciddi bir tehdit ile karşı karşıyadır. Bugünden tezi yok tüm insan hakları kuruluşlarının içinde yer aldığı bir sosyal anlaşmayla, yaşam hakkını ve eşitlik ilkesini koruyacak şekilde adil bir infaz düzenlemesini gerçekleştirmek acil şekilde gerekmektedir. İktidarın rant ve fırsatçı politikalarla, yaşam ve sağlık hakkını ihlal ettiğine dair bir hakikatle karşı karşıyayız. Tüm kadınları ve demokrasi savunucularını AKP-MHP iktidarının salgın fırsatçılığıyla hazırlığını yaptığı ceza infaz yasanının ayrılıkçı, cinsiyetçi ve yaşam hakkını ihlalini daha da derinleştiren düzenlemesine karşı birçok kurum, siyasi parti ile ortaklaşa başlattığımız imza kampanyasına destek olmaya çağırıyoruz."