TJA: Mültecilik AKP ile rant ve istismara dönüştü

TJA, AKP-MHP'nin mülteciliği rant ve istismara dönüştürdüğüne dikkat çekerek, uluslararası kurumlar ve kamuoyuna çağrı yaptı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Türk devletinin koz olarak kullandığı ve ölüme sürüklediği mültecilerin durumuna ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Son verilere göre 70 milyona yakın insan göç etmek zorunda kalmıştır. Savaş sonucu oluşan göçlerde özellikle kadınların görünürlüğü artmakta, en ağır bedelleri çocuklar ve kadınlar ödemektedir. Kadınların yaşadığı erkek şiddeti, mülteci olma durumunda daha da yoğunlaşıyor.  Zorlu savaş koşullarından kurtulup yeniden yaşama tutunma mücadelesiyle Türkiye'ye uzun ve zorlu bir yolculuk ile ulaşan kadınlar ve çocuklar, bugün tekrar sınır kapılarında fiziksel cinsel saldırı ve şiddetle yüz yüze bırakılmışlardır” denildi.

‘BİRİNCİ DERECEDEN SORUMLU OLURSUNUZ!'

Türkiye'de mülteciliğin AKP–MHP iktidarı döneminde ciddi bir istismara dönüştürüldüğünün kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"AB ile yapılan görüşmelerde pazarlık konusu haline getirilmiştir. Avrupa'nın güvenlik duvarı oluşturması nedeniyle hem siyasi hem de ranta dönüşmüştür.  Hükümetin politikaları ve söylemleri ırkçılığı derinleştirmiş birçok ilde mültecilere yönelik ırkçı saldırıların gelişmesine neden olmuştur. Bugün Türkiye-Avrupa sınırında iktidarlar ve ulus devlet aygıtları barınma, beslenme, korunma ve yaşam hakkını işgal ederek insanlık katliamının önünü açmaktadır. Derhal bu insanlık dramının sonlandırılması ve devletlerin sorumluluk alması gerektiğini belirtiyoruz. Aksi takdirde yaşanan her türlü olumsuz gelişmenin birinci derecen sorumluları olacaklardır. Tüm kadınları ve demokratik güçleri yaşanan bu dram karşısında sorumluluk almaya dayanışmaya çağırıyoruz."