TJA: Dilimizi, kültürümüzü ve varlığımızı sonuna kadar savunacağız

TJA, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin, asimilasyonun utanç ve gasp niteliğinde olduğuna dikkat çekti. TJA, "dilimizi, kültürümüzü, varlığımızı ve özgürlüğümüzü sonuna kadar savunacağız" dedi.

Tevgare Jinen Azad (Özgür Kadın Hareketi, TJA), 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Mezopotamya’daki dil, kültür ve inançların yasakçı bir zihniyetle hedef alındığını ve aynı yasakçı zihniyetin bugün AKP tarafından devam ettirildiğini belirtti.

Tekçi iktidar ve devlet anlayışının, ‘tek dilci’ bir uygulamanın da sürdürücüsü haline geldiği ifade edilen açıklamada, 21. Yüzyılda Türkiye’de ana dilde eğitim hakkının hala engellendiğini ve bu durumun insan hakları açısından bir “gasp ve utanç” olduğu kaydedildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Devletin, Kürdistan'daki Kürtçe, Arapça, Süryanice gibi anadilleri yasaklayıp mevcut eğitim sistemiyle çocuklara Türkçeyi dayatması çocukların kendi dillerine, kültürlerine, kimliklerine kısacası varlıklarına yabancılaşması ve asimile edilmesi için uygulanan özel savaş yöntemlerinin bir parçasıdır. Özellikle Kürdistan'da, halkın iradesiyle seçilen eş başkanların yerine belediyelere kayyum atanması sonucu yüzlerce dil kurumunun kapatılması, anadilleri ölümsüzleştiren kadınların yer aldığı atölyelerin ve kurumlarının kapatılması ya da işlevsizleştirmesi bu politikaların sonucudur.”

'ANA DİLİ KABUL EDİLMEYEN KADIN KATLEDİLDİ'

Muş’un Malazgirt ilçesinde tecavüze uğrayan ve şikâyet için gittiği karakolda Türkçe bilmediği gerekçesiyle şikayetçi olamayan, daha sonra katledilen Fatma Altınmakas’ın hatırlatıldığı açıklamada, birçok kadının sistemin dayatmaları sonucu katledildiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, Biz kadınlar her türlü şiddete, kültür kırımına, asimilasyon ve yabancılaşmaya karşı mücadele edeceğimizi, dilimizi, kültürümüzü, varlığımızı ve özgürlüğümüzü sonuna kadar savunacağımızı bir kez daha yeniliyoruz” denildi.