TJK-E Şengal eylemlerine katılmaya çağırdı

Şengal katliamında yaşamını yitirenleri anan TJK-E, Avrupa çapında 1-2 ve 3 Ağustos tarihlerinde yapılacak eylemlere tüm kadınları katılmaya çağırdı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E, Şengal katliamının yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

TJK-E açıklaması şöyle:

“Êzidî halkının ve kadınların kırımdan geçirildiği 3 Ağustos Şengal katliamının 7. yıl dönümünde yaşamını yitirenleri anıyor, soykırımı önlemek için direnişi örgütleyen, Şengal dağlarını direniş mevzilerine dönüştüren ve bu uğurda yaşamını yitiren yiğit kadın ve erkeklere minnet borcumuzu belirtiyoruz. Direnişe karşı yedi yıldan bu yana öz savunmasını, örgütlenmesini, geleceğini ören ve Şengal dağlarının katliamın acısıyla değil direnişin güzelliğiyle anımsanmasını sağlayan direngen Êzidî halkımızı selamlıyoruz.

TESADÜF DEĞİLDİ

Bilinmelidir ki DAİŞ’in inançlar, kültürler, halklar bahçesi Ortadoğu’yu karanlığa sürüklemek için ilkin kendi değerleri, kültürü ve inancını 72 fermana karşı koruyan kadim Êzidî halkını hedef alması tesadüf değildi. Katliamda esir aldığı Êzidî kadınlarını köle pazarlarında satması da tesadüf değildi. Şengal sadece fiziki bir soykırım değil aynı zamanda demokratik konfederalizm ve kadın özgürlük yüzyılı iddiamıza karşı geliştirilmiş bir ideolojik saldırı idi.

3 Ağustos soykırım girişimi; Ortadoğu’yu gerçek sahiplerinden ve bu topraklarda gerçekleşen kadın devriminden mahrum bırakmaya dönük bir plandı. Ancak kendi toprağını savunan Êzidî halkının ve onları savunmak için korkusuzca öne atılan özgürlük savaşçılarının direnişi sayesinde bu planlar tam tersine döndü. Yedi yıl önce katledilen, tecavüz edilen, pazarlarda köle olarak satılan Êzidî kadınları şimdi öz savunmasını ve örgütlenmesini kendi özgücü ile gerçekleştiriyor. Êzidî halkı eğitim, ekonomi, kültür ve diplomasi gibi birçok alanda kendi özgücü ile geleceğini inşa ediyor.

ŞENGAL STATÜSÜNE KAVUŞACAK

Ne var ki büyük bedellerle yaratılmış bu direniş kültüründe kendi sonunu gören muktedirler ambargolar, hava saldırıları, komploları devreye sokarak bu geleceği karartmaya girişiyor. Bu da yetmeyince politik alanda Êzidî halkının özerk yaşam talebini görmezden gelmekte ve Şengal’i statütüsüz bırakmakta ısrar ediyorlar.

ÊZİDÎ KADINLARIN CEVABI VAR

Tüm dünya bilmeli ki ne 21. yüzyılı kadın yüzyılı yapma iddiasını yitireceğiz ne de bu tür saldırılara boyun eğeceğiz. Aksine Êzidî kadınlarının her fermana verecek bir cevabı, her ambargoyu etkisiz kılacak bir öz yönetimi ve soykırımdan geçirilirken yanında olanları hatırlayacak hafızası var.

TJK-E olarak 3 Ağustos’un tüm dünyada kadına dönük soykırım günü olarak kabul edilmesi, toprağından göçertilen Êzidîlerin yeniden Şengal’e dönmesi, kayıp olan binlerce Êzidî kadının kurtarılması, örgütlülüğü ve öz savunmayı Êzidî toplumunun yaşamının bir parçası haline getirene dek mücadele edeceğiz.

1-2-3 AĞUSTOS’TA ALANLARDAYIZ

Soykırımın yıl dönümünde alanlarda katliamcılara olan öfkemizi yineleyeceğiz. İnsanlığın bu kadim topraklarına minnet borcumuzu ödemek unutmamak ve unutturmamak için Avrupa çapında 1-2 ve 3 Ağustos tarihlerinde yapılacak eylemlere tüm kadınları katılmaya çağırıyoruz.