TJK-F, Yasemin Çetindağ’ın katledilmesini kınadı

Fransa'nın Strasbourg kentinde Yasemin Çetindağ isimli kadının katledilmesine ilişkin açıklama yapan TJK-F, “Kadın cinayetleri artık bir cins kırımıdır. Bunun için daha çok örgütlü mücadele her kadın için artık ekmek su kadar önemlidir” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) şunları belirtti: “Fransa'nın Strasbourg kentinde 25 yaşındaki dört çocuk annesi Yasemin Çetindağ’ın 23 Aralık günü eski eşi Savaş Özuyanık tarafından, başka erkeklerle görüştüğü iddiasıyla vahşice katledilmesini TJK-F olarak şiddetle kınıyoruz.

Fransa'da kadına yönelik şiddet her yıl daha da artarken, artık sistematik bir hal alan kadın cinayetlerinde vahşilikte sınır tanınmamaktadır. Yeni bir yaşamın yaratıcısı olan kadın, kendi hayatıyla ilgili bir karar vermek istediğinde, hemen hedef oluyor ve şiddetle hatta ölümle yüz yüze kalabiliyor. Yaşam hakkını savunan ve bunun için mücadele veren kadınlar, sistematik bir biçimde hunharca katlediliyorlar.

Günümüzde kadına dönük şiddeti toplumsal cinsiyetçiliğin beslediği, gericilik ve erkek egemenlikle zihniyet gibi bu şiddetin en örgütlü halini ise devlet ve iktidar temsil etmektedir. Bir taraftan kadınların özgürlük mücadelesini engellemek için, sokak ve ev içi faşizmi beslenmekte, kadınların günlük olarak şiddet görmesi ve öldürülmesinden ise hiçbir şekilde rahatsızlık duyulmamakta, aksine teşvik edilmektedir.

Kadına yönelik şiddet, tüm dünya kadınlarının temel sorun ve gündemidir. Bu sorunu aşabilmek içinde kadınların dil, din, ırk, etnik ayrımları bir tarafa bırakarak, bir araya gelmesi ve ayağa kalkması gerekiyor. Kadın cinayetleri artık bir cins kırımıdır. Bunun için daha çok örgütlü mücadele her kadın için artık ekmek su kadar önemlidir.

Erkek egemenliğinin ve devlet iktidarının şiddet ve katliam kültürüne karşı basta erkekler karşı koymalı. Katiller korundukça, kadın cinayetleri artıyor. Tüm toplumu kadın katliamlarına 'dur' demeye, sesini yükseltmeye çağırıyor ve diyoruz ki; Kadınlar! daha özgür bir yaşam için hep birlikte Ayağa kalkalım!”