Türk devleti Biden'ı mı test edecek?

Türk devleti Kuzey-Doğu Suriye'yi işgal için bir yandan Moskova-Şam'da eşik aşındırırken, diğer yandan da Bağdat-Hewlêr hattında da mekik dokuyarak, ABD'ni yeni yönetimini test etmeye çalışıyor.

İşgalci Türk devleti hem Rojava hem de Başûrê Kurdistan'da yeni işgal saldırıları için nabız yoklama turlarını sıklaştırdı.

Bu görüşme turlarının bir ucunda Bağdat-Hewlêr istasyonları bulunurken, diğer ucunda ise Moskova-Şam istasyonları bulunuyor.

AKAR'IN BAĞDAT VE HEWLÊR ZİYARETLERİ

Görüşme trafiğinin en dikkat çekeni Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Türk Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler Bağdat ve Hewlêr'e yaptığı ziyaret oldu.

Hulusi Akar, Bağdat'ta Irak Başbakanı Mistefa Kazimi, Hewlêr'de ise Barzani ile yaptığı görüşmenin ardından Şengal'e yönelik işgal tehditlerinde bulundu.

ERDOĞAN'IN TEHDİTİ

Akar'ın tehdidinin ardından Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki günkü cuma namazı sonrası gazetecilerin "Şengal'e operasyon olur mu?" sorusuna, "Her zaman benim bir sözüm var 'bir gece ansızın gelebiliriz' olay budur" yanıtını verdi.

TÜRK DEVLETİNİN KAZIMİ'YE 5 MİLYAR DOLAR TAAHHÜDÜ!

Erdoğan'ın sözlerinden sonra Irak Başbakanı Mistafa Kazimi, dün yaptığı açıklamada "Türkiye’nin Kuveyt Konferansı’nda taahhütte bulunduğu 5 milyar dolarla Irak’ı desteklemeye hazır olduğunu" açıklaması dikkat çekti.

Tabi seçim sathı mahalline giren Kazimi için 5 milyar dolar bulunmaz nimet olacaktı, ama Türk devletinin kasası tam takır kuru bakır olmasaydı, parantezini de unutmamak gerek...

ŞENGAL VE DÊRIK'E SALDIRI HAZIRLIĞI!

Bu gelişmeler yaşanırken, Hawar Haber Ajansı ise kimi güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, "Türk devletinin Şengal ile Rojava’nın Dêrik kentine eş zamanlı işgal saldırıları hazırlığında olduğunu" belirtti.

GÜVENLİK KAYNAKLARI: SALDIRI BİLGİSİ VAR

Bunun üzerine ANF'nin ulaştığı Kuzey-Doğu Suriye'deki bazı güvenlik kaynakları, "Türk devletinin bölgeye yönelik saldırı emelinin her zaman olduğunu" ifade etti.

Güvenlik kaynakları, Türk devletinin Şengal ile Dêrik'e yönelik saldırı hazırlıklarına ilişkin ise "böyle bir bilginin olduğunu" kaydetti.

DİPLOMATİK KAYNAKLAR: LOKAL BAZI SALDIRI İHTİMALİ VAR

Konuya ilişkin ANF'nin ulaştığı Kuzey-Doğu Suriye'deki bir diplomatik kaynak ise "Türk devletinin saldırı için uluslararası alanda yoğun bir diplomatik faaliyet yürüttüğünü" ifade etti.

Saldırının boyutunun ne olabileceği sorusunu yönelttiğimiz diplomatik kaynak, "Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi bir saldırı için koşulların oluştuğunu söylemek için henüz erken. Ancak 2017'deki Qereçox saldırısı gibi bazı saldırılar yapma ihtimali var" diye kaydetti.

İKİLİ OYUNU DEVAM ETTİRME ÇABASI

İşgalci Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye'de işgal alanlarını genişletmek için 2016'dan itibaren ABD ile Rusya arasında oynadığı ikili şantaj oyununu sürdürmeye çalışıyor.

2018'de Rusya'yla anlaşarak Efrîn'i, 2019'da da ABD'yle anlaşarak Girê Spî ve Serêkaniyê işgal eden Türk devleti, şimdi de aynı oyunu sürdürüp sürdüremeyeceğini test etmeye çalışıyor.

ANKARA-MOSKOVA-ŞAM CEPHESİNDEKİ HAREKETLİLİK

Türk devleti, ABD'de Biden yönetimi göreve gelmeden önce Moskova kapısını çalarak Eyn Îsa'da işgal arayışına girdi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Şam'a yaptığı ziyaret ise bu arayışın sonucuydu.

Bu arada Türk devletinin Eyn Îsa ve Şehba'ya yönelik saldırıları devam ederken, Şam ve Moskova da Qamişlo ve Hesekê'de rejime bağlı Difayi Weteni çeteleri eliyle kimi provokasyonlara imza attı.

ŞEHBA'DAKİ KATLİAM, QAMIŞLO'DAKİ PROVOKASYON

Şam hükümetinin Şehba'ya yönelik ambargosu devam ederken, Türk devleti ise bununla eşzamanlı olarak Til Rifat'ı hedef aldı ve 3 sivili katletti.

Aynı gün Difayi Weteni çetelerinin ise Qamişlo'da provokasyon için işbaşında olması ise tesadüfün ötesinde bir durum olarak yorumlandı.

ANKARA-BAĞDAT-HEWLÊR CEPHESİ DE HAREKETLİ

Türk devletinin işgal ve Rojava'yı çevreleme stratejisinin bir diğer ayağını ise Türk heyetinin Bağdat ve Hewlêr ziyaretinden sonra Şengal ve Dêrik'i kapsayan tehditler oluşturuyor.

Türk devleti, bu ziyaretten sonra Şengal'i hedefe koyarak, Hewlêr ile Bağdat'ın 9 Ekim'de Trump yönetiminin koordinesinde imzaladığı Şengal anlaşmasını test etmeye çalışıyor.

TÜRK DEVLETİ YENİ ABD YÖNETİMİ'Nİ Mİ TEST EDECEK?

Rojava, Bakur ve Başûrê Kurdistan üçgeninde stratejik önemde bir konumda bulunan Dêrik'in tehdit edilmesiyle de hem Rojava ile Başur arasındaki bağlantı hedeflenirken, hem de Şengal'e bir adım daha yaklaşma hedefleniyor.

Buradaki asıl test edilen güç ise ABD'nin yeni yönetimi oluyor. Olası lokal bir saldırıyla ABD'nin yeni yönetiminin tepkisi öğrenilmeye çalışılacak.

Ancak Türk devletinin buradaki bir diğer testi de kendisi için olacak. O test de Washington-Bağdat-Hewlêr hattı mı, yoksa Moskova-Şam hattında mı ilerleyeceği testi olacak.