Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi protestoları sürüyor-YENİLENDİ

İtalya’nın Milano ile Almanya’nın Darmstadt ve Nürnberg kentinde Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Milano’da Una Di Meno kadın çatı örgütü ve Darmstadt’da ise Kürt, Türkiyeli ve Alman kadın örgütleri ve Nürnberg'de AKD'li kadınlar protesto eylemi düzenledi.

MİLANO

İtalya’nın Milano kentinde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi bir eylemle protesto edildi.

Arco della Pace’de düzenlenen eylem Kürt komitesinin de arasında yer aldığı Una di Meno kadın çatı örgütünün çağrısı ile yapıldı.

Yüzlerce kadının katıldığı eylemde "El violador eres tu" dansı sözleşmenin iptali ve Erdoğan karşıtı bir yorumla sergilendi.

Eylemde katılımcı kurum temsilcileri de birer konuşma yaparak Erdoğan'ın diktatörlüğünü korumak ve Kürt kadınlar başta olmak üzere tüm kadınları sindirmek istediğini belirtti.

Kürt komitesi adına konuşma yapan Hazal Koyuncuer ise İstanbul Sözleşmesi’nin tarihine kısaca değinerek kadınların demokratik kazanımlarını gasp edilip radikal İslamcıların desteğini almaya çalıştığını açıkladı.

Koyuncuer, Avrupa Birliği ülkelerinin Erdoğan'a karşı somut yaptırım uygulamaması ve ticari ilişkilerin devam ettirilmesinin Erdoğan'ı insan hakları ihlalleri konusunda daha da cesaretlendirdiğine dikkat çekti.

Eylemde “Kaç kaç Erdoğan kadınlar geliyor" yazılı pankart açılırken, “Jin Jiyan Azadi”, “Katil Erdoğan" sloganları atıldı.

Halayların da çekildiği eylem sonrası bir grup kadın eylemci Türk Konsolosluğuna kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Konsolosluk önüne gelen kadın eylemciler "Katil Erdoğan” yazılı resim ve dövizler açarken, mor renkte sis meşaleler yakıldı. Eylem “Jin, Jiyan, Azadi" sloganlar ile sona erdi.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de Roza Kadın Derneği, Alman, Türkiyeli sol, sosyalist kadınların katılımı ile Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi protesto edildi.

Luisenberg’de düzenlenen eylemde yapılan konuşmalarda Erdoğan’ın bu sözleşmeden çekilmeyi imzalaması, feminist, devrimci, tüm kadınları hedef gösterme anlamına geldiği belirtildi.

Kararın, kadınların katledilmesinin, kadınlara tecavüz edilmesinin önünü açma anlamına geldiği de dile gelen konuşmalarda bunun sorumlusunun da Türk Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan olduğu vurgulandı.

Roza Kadın Derneği’nin aktivisti de yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride dikkat çekti. Eylem “Diktatör Erdoğan”, “Kadın katili Erdoğan”, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de AKD (Avrupa Kadın Dayanışması) Birleşenleri İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesini protesto etti.

AKD’nin açıklamasının okunduğu eylemde AKD’li kadınlar olarak, sokakta kazanılan hakları kimsenin gasp etmesine izin verilmeyeceği dile geldi.

Eylemde sık sık, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Yaşasın enternasyonal kadın dayanışması” sloganları atıldı.

Eyleme konuşmalarıyla dayanışmada bulunan, DİDF ve Nürnberg 8 Mart Komitesi’nin yanı sıra SYKP ve AGİF destek verdi.