Van’da kadına şiddete karşı Star Kadın Derneği kuruldu

Van’da son yıllarda artış gösteren kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine karşı yeni bir dernek kuruldu. Star Kadın Derneği önümüzdeki günlerde açılışını gerçekleştirmeyi öngörüyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınları Günü’nün kutlandığı bu günlerde Van’da kadına yönelik şiddet ve cinayetlere karşı yeni bir dernek kuruldu.

Yedi kadının bir araya gelerek oluşturduğu Star Kadın Derneği, şiddete uğrayan kadınların daha etkin bir biçimde korunması, toplumun bilinçlendirilmesi ve bu konuda bilinçli bir toplum yaratılmasını amaçlıyor.

‘ŞİDDET EVRENSEL BİR SORUNDUR VE ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR’

Van’da kuracakları derneğin çalışmalarına ilişkin bilgi veren dernek sözcüsü Serap Güven, dünya çapında yaygınlaşan ve Türkiye’nin de en büyük sorunlarından biri olan kadına şiddettin uluslararası bir soruna dönüştüğünü vurguladı.

Güven şöyle konuştu: “Bu anlamda ulusal ve uluslararası çalışmalar şiddetin aslında evrensel olduğunu gözler önüne sermektedir. Çok yaygın bir problem. Fiziki güç ve kaba kuvvetle değil sadece, aslında kadına yönelik şiddet meselesi toplumun bir kesimini ilgilendiren görünüyorsa, bireylerin şiddete olan meyilli bütün toplumu ilgilendiriyor. Aslında kadına yönelik şiddet meselesini sadece fiziksel olarak ele alamayız. Psikolojik, sosyal, cinsel, sözlü şiddet, savaş, ekonomik sorunlarla katlanan bir sorun. Kadınların sadece kadın oldukları için uğradıkları bir durum söz konusu.”

‘ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ VAR’

Türkiye’de şiddete ilişkin verilerin yüksek olmasının, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, sosyo-ekonomik toplum ve ata-erkil kültürel kabullerden kaynaklandığına dikkat çeken Güvenç, şunları ifade etti: “Kadın politikaları ile aşılabilecek bir problem. Artan şiddet ve cinayet haberleri şiddete maruz kalan kadınların daha etkin korunması gerekmektedir. Kadınların korunması için hizmet yapısının güçlendirilmesi gerekiyor. Bizim bu derneği açmamızdaki amaç öncellikle belirtmemiz gereken husus, bu konuda çözüm önerilerini geliştirip, katkı sunması gerekenin toplum olduğudur. Kadına şiddeti bireysel ele almak ve değerlendirmek mümkün değil. Toplumu, ulusu, ulusları ilgilendiren ve onları olumsuz yönde etkileyen önemli bir mesele ve bu meselenin tek taraflı çözmek mümkün değil.”

‘HİÇ BİR SEBEP ŞİDDETİ MARUZ GÖSTEREMEZ’

Şiddet eylemini uygulamaya, maruz kalmaya ve tanıklık etmeye işaret eden Güvenç, “Amacımız bu noktadan sonra başlamaktadır. Şiddete uğrayan kadın toplum tarafından desteklenmelidir” dedi.

Güvenç şunları ekledi: “Şiddetin erkeğin haklı bir güç gösterisi olarak gösterilip meşrulaştırılamaz. Derneğimiz binlerce kadının sesi olacaktır. Kadının hak ettiği sevgi ve saygı görmeli. Amacımız bu anlamda katkı sağlamak. Şiddet şahsi ya da aile için bir mesele değildir. Hiçbir sebep bunu mazur gösteremez. Bireysel, toplumsal olarak gereken tüm adımları atmalıyız.”

‘DUYARLI İNSANLARI DERNEĞİMİZE BEKLİYORUZ’

Bu alanda resmi makamlarca yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söyleyen Güvenç, hem erkeğin hem de toplumun daha duyarlı olmasını sağlamaya çalışacaklarını belirtti.

Kadın sığınma evlerinin sayısının arttırılmasının önemine değinen Güvenç şöyle noktaladı: “Yani kısacası bütüncül yaklaşımın ele alınması ile birlikte farkındalığı arttırmak hedeftir. Erkeklerle bu konuda ortak bir zemin oluşturmayı hedefliyoruz. Kentimizde şiddet yaygın ama şiddete uğrayan kadınlar çok yalnız ve yarısı bile uğradığı şiddeti anlatamıyor. Kadınlar arasında dayanışmanın sağlanması, etkili baskın grupların oluşturulması önem taşımaktadır. Kanayan yara çocuk istismarı da gündemimizde var. Biz Van’da 7 kadın bir araya gelerek STAR kadın derneğini açıyoruz. Kendini kadın hakları savunucusu olarak gören herkesi derneğimize bekliyoruz.”