Yakacağımız ateşler Newroz ruhunun diri kalmasını sağlayacaktır!

PAJK: Evlerimizin damları, sokaklarımızın başlarında yakacağımız ateşler Newroz ruhunun diri kalmasını sağlayacaktır. Halkımız sağlık savunmasını da göz önünde bulundurarak mutlaka Newroz ateşini bir şekilde yakmalıdır.

PAJK Koordinasyonu açıklaması şöyle:

ÖNDER APO, ŞEHİTLER, HALKIMIZ VE DOSTLARIMIZIN NEWROSU KUTLU OLSUN

"Ortadoğu halklarının yeni bir güne ve yeni bir yıla başladığı direniş bayramı olan Newroz’u karşılıyoruz. Bölgedeki tüm halklar yeni güne uyanışı büyük bir coşku, heyecan ve çeşitlilikle kutlarken Kürtler için Newroz ulusallaşmanın bayramı olarak karşılanır. Bu gerçek Önderliğimizin başlattığı görkemli varlık ve özgürlük yürüyüşü ile daha büyük bir anlama kavuşmuştur. Kürtlerde Newroz direniş, var oluş ve özgürlüğe uyanış olarak anlam bulur. Kürtlerin bu hakikati başta büyük direnişçi Önder Apo’nun, çağdaş Demirci Kawa Mazlum Doğan, Zekiye, Ronahi, Berivan, Uğur Şakar şahsında şehitlerimizin, halkımızın, dünyanın her yerinde direnen yoldaşlarımızın, dostlarımızın Newroz bayramını kutluyoruz.

Mezopotamya halkları, yaşadıkları coğrafyayı kendi kültürel değerleri, dilleri, ahlaki, etik ve estetik değerleriyle birlikte varlıklarını uzun yıllar sürdürmüşlerdir. Kürtlerde Kürdistan topraklarında yaşam mücadelesini varoluş mücadelesi olarak yürütmüştür. Kürtlerin Zalim Dehak’a karşı başlattığı mücadele başarıyla sonuçlanmıştır.  Kürtlerin başlattığı bu büyük özgürlük yürüyüşü sadece Kürtleri değil, bölgede yaşayan tüm etnik ve siyasi topluluklara nefes aldırmıştır. Bölgede Nuroj, Newroz, yeni gün olarak bayramlaştırılması bu hakikatten ileri gelmektedir.

Önderliğimiz 1973 yılı Newroz’unda yaptığı ilk grup toplantısına sunduğu ‘Kürdistan bir sömürgedir’ tezi bölge için yeni bir süreci başlatmıştır. Kürtlerin öncü örgütü PKK’nin ideolojik doğrultusunu belirleyen bu değerlendirme grubun giderek büyümesine Newroz ateşinin alevlenmesini sağlamıştır. 1982 21 Mart’ında Çağdaş Kawa Mazlum Doğan yoldaşın Amed zindan direnişini başlatan adım bedenini newroz ateşine dönüştürmesi olmuştur. Mazlum yoldaşın bu eylemiyle, Kürtlerin geleceğini karartmaya çalışanlar Newroz ateşinde yakmıştır.

1992 Cizre, Nusaybin Newrozlarıyla Kürtlerin Newroz geleneği serhildan ateşini yakmıştır. Artık Kürt özgürlük mücadelesi büyük kitlelere ulaşmış, gerilla mücadelesiyle birlikte sokaklardaki Newroz ateşleri dağların doruklarına kadar ulaşmıştır.

Her Newroz Kürdistan halkları için yeni bir başlangıç, yeni bir yaşamın inşası anlamını taşımıştır. Kürtler zalim Dehak karşısında kazandıkları mücadele ile tüm etnisitelere rahat bir nefes aldırdıysa bu günde ortadoğu kadim halklarını yok etmek isteyen çağdaş dehaklara karşı mücadelesini sürdürmektedir. DAİŞ’den, AKP-MHP faşizmine karşı her yerde tüm faşist güçlerle mücadele ederken, özgürlük sistemlerini de inşa etmekteler.

BİR ÇOK HASTALIĞIN TEMElİNDE KAPİTALİST MODERNİTENİN ÜRETTİĞİ KÖTÜLÜK VAR

Dönemin merkezi hegemonu olan Dehak'a karşı yürütülen bu mücadele bu gün sadece AKP-MHP rejimine karşı yürütülmemektedir. Topyekün merkezi hegemonya saldırılarına karşı mücadele yürütülmektedir. AKP-MHP bu sistemin yerel odaklarından biridir. Aslolan Önderliğimizin de ifade ettiği gibi krizin kendisi olan kapitalist modernite ile radikal bir mücadelenin yürütülmesidir. Tarihin derinliklerinden bu güne kadar akan merkezi hegemonya ırmağı bu günün kapitalist modernite odaklarında varlığını sürdürmektedir. Halklar yeni bir güne, yeni bir özgürlük yürüşüyüne uyanırken krizli bu sistemin odakları ulus devlet, kapitalizim ve endüstriyalizm ile topluma büyük bir savaş açmıştır. İnsan merkezli yürütülen bu politikalar sonucunda bu gün Covid19 ya da bilinen adıyla korona gibi hastalıklara neden olmuştur. Tabi en güncel yaratılan hastalıklardan biri olsa da kanser, AIDS, Sars vb bir çok hastalığın temelinde kapitalist modernitenin ürettiği kötülük vardır.

NEWROZ ATEŞLERİ MUTLAKA YAKILMALI

Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketi olarak bu yıl Newrozu karşılarken bu hastalıktan kaynaklı bir çok Newroz programının iptal edilmesi halkımızın ulusal bayramını kutlamasını engellememelidir diyoruz. Toplu kutlamalar sağlık gerekçesiyle yapılmasa dahi mutlaka Newroz ateşleri yakılmalıdır. Evlerimizin damları, sokaklarımızın başlarında yakacağımız ateşler Newroz ruhunun diri kalmasını sağlayacaktır. Halkımız sağlık savunmasını da göz önünde bulundururak mutlaka Newroz ateşini bir şekilde yakmalıdır.

Bizler Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketi olarak tüm kötülüklerin temelinde erkek egemen kapitalist ideolojinin yattığına inanıyoruz. Tüm bu ortaya çıkan hastalıklar da göstermektedir ki bu sistemin bizlere vaad ettiği tek şey ölüm ve yıkımdır. Bizler kadın özgürlük ideolojisinin doğayla uyumlu yeni politikalar ile insan ve doğanın sağlığını ortak ele almaktan geçtiğine inanıyoruz. Mücadelemizini temelinde bu ideoloji vardır. Bu Newroz’da da direnişimizi bu ideolojik doğrultuda yükselteceğiz. İşte bu ideolojinin yaratıcısı olan Önderliğimizin, şehitlerimizin, halkımızın, dünyanın her yerinde mücadele eden yoldaşlarımızın, dostlarımızın Newroz bayramını kutluyor ve mücadelelerinde başarılar diliyoruz.