YJA Star, Komutan Aryana Baran’ı andı

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, Aryana Baran kod adlı Yasemin Maç’ı andı.

Yazılı bir açıklama yapan YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, gerilla komutunı Aryana Baran’ın yakalandığı kanser hastalığına yenik düştüğünü belirtti.

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı açıklamasında şunları kaydetti: “Soykırımcı zihniyet sürekli olarak Kürtleri sömürgeci sistemle ezip teslim alarak kölesi olarak kullanmak istemiştir. Binlerce yıllık tarihe sahip kutsal topraklara duydukları kin ve öfke Kürt toplumuna her türlü gericilik ve köleciliği dayatmalarına sebep olmuştur. Ana – kadının binlerce yıllık kadim kültürüne dayatılan kölelik bugün de her şekilde kendini göstermektedir. Erkek egemenlikli devletçi sistemin bu tecavüz ve sömürgeciliğine karşı bugün Kürdistan Özgürlük Hareketi özgür Kürt kadınları öncülüğünde mücadele ederek bin yılların intikamını almaktadır.

DİRENİŞ KÜLTÜRÜ İLE BÜYÜYEN BİR DEVRİMCİ, GERİLLA, KOMUTAN

Aryana Baran yoldaşımız Hilvan ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiş ve direniş kültürü ile büyümüştür. Bu bölgede yürütülen sömürgecilik ve zorbalığa daha çocuk yaşlarında şahit olmuş, buna karşı amansız bir mücadele vermek için yüreğini ve ruhunu hazırlamıştır. Kendi toplumuna ve özellikle bu bölgede kadına yönelik gelişen saldırıları hiçbir zaman kabul etmemiş ve baş kaldırmıştır. Kürt kadınının ve özellikle de içinden geldiği bölge kadınlarının acısını derinden hissetmiş, kutsal ana kültürüne karşı geliştirilen zihniyet ve sistemden bin yılların kin ve öfkesinin intikamını almak istemiştir. Bu temelde uzun soluklu bir yürüyüşe çıkmış, özgürlük hareketi saflarına ulaşmak için her türlü yol ve yöntemi denemiştir.

ÊZİDÎ TOPLUMUNUN ÖRGÜTLENDİRİLMESİNDE ÇALIŞTI

Aryana yoldaşımız özellikle 15 Şubat Komplosu’ndan sonra 1999 yılında Rusya’ya geçer ve buradan özgürlük hareketine katılır. Katılımıyla inandığı, büyüdüğü ve yaşadığı tüm kutsal değerlere karşı yöneltilen komploya en doğru cevabı vermek ister. Bir dönem Rusya’da Êzidî toplumumuzun örgütlendirilmesi çalışmalarına katılır ve sonrasında ülkeye geçer. Ülkeye geçtikten sonra kendi önerisi ile fedailer içindeki yerini alır. Aryana yoldaş özgür dağlarda 21 yıl süren nefes nefese bir yürüyüş gerçekleştirerek fedailerin komutanlarından oldu. Uzun yıllara sığdırdığı sonsuz emeği ile her alanda mücadele etti. Önder Apo’ya yönelik gerçekleştirilen uluslararası komplonun intikamını almak için katıldığından dolayı bunu her daim ruhunda ve yüreğinde, yaşamının her anında canlı tutarak yaşadı. Bu yüzden şehadete ulaştığı güne kadar da PKK’nin fedailik geleneğini esas alan bir katılımın sahibi oldu.

Kod Adı: Aryana Baran
Adı Soyadı: Yasem
in Maç
Doğum Yeri: Hilvan
Anne – Baba Adı: Asiye – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: Kasım 2020 / Medya Savunma Alanları


YÖNÜNÜ BOTAN’A VERDİ, 1 HAZİRAN HAMLESİNDE AKTİF ROL OYNADI…

Yüzü her daim Bakur Kürdistanı’na dönüktü. Gerçek gerillacılığın aşk ve hakikatine ulaşmak için 2004 yılında yönünü Botan’a verdi. 1 Haziran Hamlesi’nin geliştirilmesinde aktif rol oynadı. Botan ve Mardin alanlarının her yerinde, bu bölgelerin her karış toprağında Aryana yoldaşımızın emeğinin ve mücadelesinin izleri vardır. Başûrê Kürdistan’a döndükten sonra Şehid Zilan Akademisi’nde eğitim gördü ve bir kez daha 2014 yılında Botan Hakkari ve Soro Amed yoldaşlarımızla birlikte Mardin Eyalet Komutanlığı’nda yer almak üzere Bakurê Kürdistan’a gitti. 2015 – 2016 yıllarındaki Öz Yönetim Direnişleri sürecinin başlamasıyla bu eyaletimizde gelişen şehir savaşlarına öncü bir komutan olarak katıldı.

Özellikle kadın bir komutan olarak Dêrîka Çiyayê Mazî’de gözü dönmüş faşizme karşı geliştirilen dönem savaşının öncülüğünü yaptı. ‘Kürdistan topraklarında faşizme yer yoktur’ inancıyla yoldaşları Xebatkar, Ruken, Yıldız, Êriş, Çiyager, Zeryan ve Axinler gibi direndi, savaştı ve savaşı komuta etti. Aryana yoldaşın komutanlığı özgür Kürt kadınının faşist sistemin kabusu olduğunu ispatladı ve sırf bu yüzden kadınlar her türden saldırıya maruz kalmaktadır. Önderliğimize, halkımıza ve gerillaya karşı soykırım amacıyla her türden saldırının geliştirildiği bir dönemde bir kadın komutan olarak devrimci halk savaşının öncülüğü yaptı, tüm kirli planları ve soykırım konseptini boşa çıkardı.

TARİHİ GÖREVİNE SAHİP ÇIKTI

Komutan Aryana, Başûrê Kürdistan’a döndükten sonra her zaman ve her an bir kez daha Bakur’a dönmek, Bakurê Kürdistan özgürlük devriminin umut ve hayallerini gerçekleştirmek istedi. Bunun için 2017 yılı başında PKK Sakine Cansız Ocağı’nın ideolojik eğitimine katıldı. Devrimci halk savaşındaki birikim ve tecrübesini paylaştı, tartıştı ve partinin ideolojik örgütsel gücüyle bu konudaki yetersizlikleri aşmak için çaba sahibi oldu. Parti ocağında gerçekleştirdiği yoğunlaşma ile Önder Apo’ya özgürlük, Kürdistan’daki tecrit ve sömürgeciliğe son verme sürecine katıldı. Bu inançla ve fedai ruhla bir kez daha HPG ve YJA Star çalışmalarımızdaki yerini aldı ve şehadete ulaşana kadar da bu tarihi görevine sahip çıktı.

Öncü komutanımız Aryana Hilvan’dan Botan ve Mardin’e, Bakur’dan Başûr’a uzanan 21 yıllık devrim yürüyüşünü sürdürürken, maalesef en son Kasım ayında kanser hastalığından dolayı tedavi görürken, bu hastalıktan dolayı şehadete ulaştı. Kutsal toprakların çok değerli bir evladını, Hilvan’ın devrimci ve direnişçi bir kadınını ve aynı zamanda öncü bir kadın komutanımızı şehit verdik. Aryana yoldaşımızın 21 yıllık soluksuz mücadelesi onun umutlarını ve hayallerini gerçekleştirme iddia ve inancımızı daha da güçlendirecektir.

Bu temelde başta birçok şehidi olan Aryana yoldaşımızın değerli yurtsever ailesine, şehit ailelerine, Hilvan halkımıza ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz. YJA Star Merkez Kararagah’ı olarak Aryana yoldaş ile olan andımızı yineliyor, mücadeleyi büyütme sözü veriyoruz.”