Zîlan fedailiğin ve özgürlüğün çizgisidir

YJA Star gerillaları, Zîlan çizgisinin özgürlük ve fedailik çizgisi olduğunu belirterek, gerillanın bu miras ve ruhla direndiğini söyledi.

Zîlan’ın yeniden filizlenmek anlamına geldiğini hatırlatan YJA Star gerillası Zemyan Deniz, “Zîlan arkadaş isminin anlamına layık yeni umutlar doğurdu” dedi.  

Dersim’de 30 Haziran 1996’da gerçekleştirdiği fedai eylem sonucunda şehit düşen Zeynep Kınacı (Zîlan) gerilla alanlarında anılıyor. YJA Star gerillaları Rûken Faraşîn ve Zemyan Deniz, ANF’ye Zîlan’ı ve fedailiğini anlattı. 


YJA Star gerillası Rûken Feraşîn, Zîlan’ın kadın özgürlüğünün çizgisi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ben daha yeni bir savaşçıyken Zîlan arkadaşı tanıdım. İçinde bulunduğumuz ortamda herkesin dikkatini çekiyordu. Kişiliği insanı etkiliyordu. Zîlan arkadaş bir yıllık savaşçı olmasına rağmen Önderliği tanımış ve kalben özümsemişti. Önder Apo’yu en iyi tanıyan Kürt kadını Zîlan arkadaştı. Zîlan arkadaşın tarihsel derinliği çok güçlüydü. Yaşamın her anında fedaiydi. Duygu ve anlama derinliği çok ileri düzeydeydi.”

RUHU GÜÇLÜDÜR VE YAŞIYOR

Feraşîn, Zîlan’ın fedailik çizgisinin temsili olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Şimdiye kadar ve şu anda yaşananlar gösteriyor ki; Zîlan arkadaşın ruhuyla kendini hazırlayan arkadaşlar, büyük bir direniş ortaya koyuyor. Mersin’de Sara ve Rûken arkadaşların ortaya koyduğu eylem de gösteriyor; Zîlan arkadaşın ruhu güçlüdür ve yaşıyor. Savaş tünellerinde tüm teknik ve kimyasal silah kullanımına rağmen yaşanan direniş çelik bir iradeyi ifade ediyor. Tünellerde yaşamının son nefesine kadar direniş gösterildi. Bu yaşam ruhu ve Zîlan arkadaşın çizgisini esas alarak düşmanın üzerine yürüdüler. Bizim için Zîlan arkadaşın çizgisi, özgürlük ve fedailik çizgisidir.” 

TARİHİ BİR MİRAS BIRAKTI

YJA Star gerillası Zemyan Deniz ise Gelîyê Zîlan’dan bir kadın olarak Zîlan’ı nasıl tanıdığını ve onun üzerinde bıraktığı etkiyi şöyle anlattı: “Ben PKK’ye katılmadan önce Zîlan arkadaşı sadece isim olarak tanıyordum. Fedai eylemiyle zaten tanınan ve bilinen biriydi. Hem PKK tarihinde hem Kürt halkın tarihinde özgün bir tarihi miras bıraktı. Zîlan, yeniden filizlenmektir ve doğru bir isim kendisine seçmiştir. Adının anlamına sahip çıkmıştır. Nasıl yeni bir şey filizleniyorsa Zîlan arkadaşı da öyle değerlendirmek gerekir. Kürt Kadın Hareketi içinde YJA Star ve PAJK gibi her birimizin gönlünde yeni fidanlar yeşeriyor. Zîlan arkadaş isminin anlamına layık yeni umutlar doğurdu. Zîlan’ın efsanesi Kurdistan toprağında binlerce Zîlanlar doğurdu.  YJA Star gerillası olarak her ne olursa olsun göklerde dalgalanan bu bayrağı, daha da yükseltmemiz için mücadelemizi bu tecrübeler ışığında güçlendireceğiz. Şimdi Kurdistan dağlarında Zap, Avaşîn ve Metîna’da direnişinde, savaş tünellerinde aç ve susuz kalıyorlar ama yine de direniyorlar. Bu mücadeleye sahip çıkmak hepimizin görevidir.”