Şengal’deki trajedi ve direniş Alman tiyatro sahnesinde

Ağustos 2014’te Şengal’de Êzidîlerin yaşadığı trajedi ve DAİŞ çetelerine karşı verilen zorlu mücadele Theater Mönchengladbach tarafından oyunlaştırılarak sahneleniyor.

Almanya’nın Mönchengladbach kentinde bulunan tiyatro kurumu Theater Mönchengladbach uzun bir süredir üzerinde çalıştığı “Jin Jiyan- Der Aufbruch” oyunu nihayet sergiliyor. Anina Jendreyko tarafından geliştirilen ve Volksbühne Basel’in koprodüksiyonuyla sahnelene oyun 3 Ağustos 2014 günü ve sonrası Şengal’de yaşananları sahneye taşıyor.

IŞİD çeteleri o gün Şengal ve civarında yaklaşık 5 bin Êzîdiyi katletmiş; binlerce kadını ve çocuğu esir almıştı. Çetelerin zulmünden kaçan yüz binden fazla Êzidî ise sayısı çok az olan bir grup YPG/YPJ savaşçının açtığı koridor sayesinde hayata kalmıştı.

Anina Jendreyko’nin sahnelediği, Sahnesini Martina Ehleiter’in hazırladığı, videosunu Geogr Faulhaber’in, müziğini Süleyman Çarnewa, Sosin Elenya ve Metin Yılmaz’ın, dramaturjisini ise Martin Vöhringer’in yaptığı “Jin Jiyan- Der Aufbruch” oyunu Şengal’deki bu trajediyi ve direnişi Alman tiyatro severlere sunuyor.

Almanya Êzidî Kadın Meclisleri Federasyonu ve Irak’taki Goethe Enstitüsü’nün partnerliğini yaptığı oyunun ilk gösterimi yarın saat 20.00’de Mönchengladbach’daki tiyatro salonunda gösterilecek.

Oyuna ilişkin ayrıntılı bilgilere şu internet adresinden ulaşmak mümkün:

https://theater-kr-mg.de/spielplan/inszenierung/jin-jiyan-der-aufbruch/