Şopdarê Rojê’den 27 kitap

Rojava Devrimi’yle gelişen edebi çalışmalardan biri de Şopdarê Rojê. Rojava topraklarını karış karış gezen Şopdarê Rojê, 27 kitap hazırladı.

Şopdarê Rojê, 2018’de startı verilen bir edebi çalışma. Yazar kitlenin az olmasından kaynaklı zorlu bir çalışma olacağının farkında olmalarına rağmen kolların sıvayarak devrimin tek taraflı ele alınmaması için halkın emeklerini kapsayan bir edebi çalışma.

Hakikatin gün yüzüne çıkmasını temel hedef olarak bilen Şopdarê Rojê, devrimin çarpıtılarak yazılmasının önüne geçmek için Rojavalı yazarların Arapça kitaplarıyla devrimi dünyaya duyurmayı amaçlıyor. Devrimle beraber yaşanılan olayları bir bir kayda alan, mahalle mahalle gezen Şopdarê Rojê, toplumlara ulaşarak, sergilenen kahramanlıkları, bilmeyen yaşam öykülerini, devrim şehitlerini, şehit annelerini, özel hikayeleri gün yüzüne çıkarıyor. Ayrıca Êzîdî kadınlarının karşılaştığı vahşet, Kobanê direnişi, 58 günlük Efrîn-Çağın Direnişi gibi yapıtları da bulunuyor.

Yakın dönemden yüzyılları kapsayan tarihe ışık tutan Şopdarê Rojê, iktidar eliyle yazılan tarihin yeniden yazılması, yeni nesillere aktarılması için dünyanın Rojava Devrimi gerçekliğiyle buluşmasını istiyor.

GÖNÜLLÜLÜĞÜ DE ESAS ALIYOR

Yaşanılan kahramanlıkların ve kahramanların adlarının unutulmaması için tarihe not düşen Şopdarê Rojê ekibi, sınırlı bir sayıyla şu ana kadar 27 kitap yazdı ve 6’sı basıma hazır. Gönüllülük esaslı da olan çalışma, Rojava’da bulunmayan kesimlere ulaşmayı, ilişkilenmeyi hedefliyor ve birçok gönüllü üyesi bulunuyor.

ROJAVA’DAN MISIR’A KADAR UZANIYOR

Geçmişte de olduğu gibi Rojava Devrimi’nde kadın savaşçılarının yerini almasını geçmiş savaşlarda kadın ordulaşmasına dayandırarak YPJ’nin kuruluşu ve kökünün nereden geldiğini yazıya döken kapsamlı bir araştırma-inceleme kitabını topluma ulaştırdı. Kitap yazma çalışmalarının yanı sıra mücadelenin, direnişin yaşandığı her yere ulaşan, savaş alanlarına kadar objektiflerini ulaştıran ve bunu görsele taşıyan büyük bir emek de sarf ediliyor.

Dünyanın dört bir yanına ulaşamamış olsalar da kitapları Başûrê Kurdistan, Mısır ve Libya’da sergilerde yerini aldı ve Mısır’da da basılıyor. Kuzey-Doğu Suriye’de ise gezici kitap fuar aracılığıyla belli sürelerde halkla buluşuyor.

HALKININ SESİ OLDULAR

Şopdarê Rojê’den Sena Hecî, edebiyatın önemine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Edebiyat bir halkın gerçekliğini gözler önüne sunmanın sanatıdır. Birçok halkın direnişi yazılmasıydı, kaleme alınmasaydı şahitlik etmeyen toplumlar ve kişiler tarafından bilinmez, tanınmaz ve okunmazdı. Sergilenen direniş, mücadele, kahramanlık ve yaşatılan zulümlerin belgeli halidir edebiyat. Kendi halkını dünyaya taşırmaktır da.”