Alman film yapımcısı: Gerekirse YPJ cezası için hapis yatarım

Sosyal medya hesabında YPJ bayrağı paylaştığı için yargılanan Alman film yapımcısı Uli Bez: “Mahkeme bana para cezası keserse, ödemeyeceğim. Beni cezaevine atıyorlarsa atsınlar.”

İnsanlık düşmanı vahşi terör örgütünü bitirip, dünyanın takdir ettiği YPG ve YPJ’ye karşı Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ndeki özel uygulamalar sürüyor. Almanya’da Batı Kürdistan’da örgütlü güçlere yönelik resmi bir yasak olmamasına rağmen, YPG/YPJ ve PYD bayraklarını PKK propagandası çerçevesine ele alan İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 tarihli genelgesiyle yasaklamıştı. Genelgeyi sıkı şekilde uygulayan eyaletlerin başında ise Bavyera geliyor.

Özellikle Rojava Kürdistanı’nda ve Suriye’de DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadeleyi desteklemek amacıyla sosyal medya hesaplarında YPG/YPJ bayraklarını paylaşanların evleri basılıyor, soruşturmalar açılıyor ve yargılanarak para cezalarına çarpıtılıyor. 2017 yılında YPJ bayrağını Facebook hesabında paylaştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan isimlerden birisi de Bavyera Eyaleti’nin başkenti Münih’te yaşayan film yapımcısı Uli Bez.

“Yasaklı olan PKK propagandası yapmakla” suçlanan Bez, 15 Mart’ta Münih İdare Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı. 5 Nisan günü yargılanmasına devam edilecek olan Bez için mahkemenin bu duruşmada kararını vermesi bekleniyor. Duruşma öncesi açıklama yapan başta Alman devlet televizyon kanalları için olmak üzere yaptığı belgesel filmlerle tanınan Bez, Bavyera güvenlik ve yargı birimlerini sert sözlerle eleştirdi.

‘BAVYERA EYALETİ ERDOĞAN İLE İŞBİRLİĞİ HALİNDE’

Bavyera Eyaleti’nin YPG/YPJ bayraklarını kriminalize ederek barış, demokrasi ve insan haklarından yana olanlara karşı verdiği mücadelenin Erdoğan rejimiyle işbirliği anlamına geldiğini belirten Uli Bez devamla şu tepkiyi gösterdi:

“Bu soruşturma ve yargılama karşısında asla korkmuyorum, duruşumdan da taviz vermiyorum. Üstelik Türkiye’deki cezaevlerinde insan hakları ve demokrasi için direnenlerle dayanışma içinde olduğumu belirtmek istiyorum. Ayrıca demokrasi ve kadın hakları için mücadele Kürtlerin yanındayım. Mahkeme yargılama sonucunda bana para cezası keserse, bu cezayı ödemeyeceğim. Beni cezaevine atıyorlarsa atsınlar, gerekirse bu cezayı hapis olarak yatarım.”

Geçtiğimiz hafta aynı mahkemede yargılanan Münih’in tanınmış Alman barış savunucusu Claus Schreer, üzerinde Öcalan fotoğraflı “Öcalan’a özgürlük” afişi ile YPJ bayrağı açtığı gerekçesiyle günlüğü 40 Euro’dan olmak üzere 70 gün para cezasına çarpıttırılmıştı. Barış savunucusunu toplam 2800 Euro ödemeye mahkum eden Claus Schreer “Öcalan’a özgürlük demeye devam edeceğim” diye konuşmuştu.