Almanya'daki PKK yasağı birçok merkezde protesto edildi

Almanya'da 27. yılına giren PKK yasağı protesto edildi. PKK yasağının biran önce sona ermesini talep eden Kürdistanlılar, birçok kentte miting ve eylemler düzenledi. 

Almanya’da 1993’ten bu yana uygulanan PKK yasağı, tüm Kürdistanlıları ve kurumlarını kriminalize etme amacı taşıyor. Yasak 27. yılına girerken, bu zaman zarfında çok sayıda Kürdistanlı gözaltına alındı, tutuklandı, oturumları ile tehdit edildi, vatandaşlık hakkından mahrum edildi, yargılandı ve para cezasına maruz kaldı. 

İzinli yapılan demokratik eylemlerler dava konusu oldu. Kürdistanlıların kurumları kriminalize edildi, demokratik haklarını kullanmaları engellendi. Bütün bu baskılara rağmen Kürtler bu haksız ve anlamsız yasağa boyun eğmedi. Almanya'da yaşayan Kürdistanlılar PKK yasağını protesto etmek için bir çok şehirde eylem ve miting yaptı. 

DUİSBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde PKK yasağının 27. yıldönümünde yasağın kaldırılması için bir miting düzenlendi. Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde düzenlenen miting saat 15.00'da  König-Heinrichplatz'ta başladı.
Mitigde bir konuşma yapan Amara Tolhildan, yasaklarla mücadelelerinin engellenemeyeceğini ifade etti. PKK yasağının hukuki ve insani olmadığını vurgulayan Tolhildan, uluslararası güçlerin aldığı bir karar olduğunun altını çizerek, "PKK her anlamda insanlık mücadelesi veriyor. Asıl terör yürüten devlet Türkiye ve onun işbirlikçileridir. PKK yasağı yetmezmiş gibi Önderliğimiz de aynı uygulamalara maruz bırakılarak tecrit edilmiştir. Bir an önce PKK yasağı ve Önderliğimiz üzerindeki yasak, tecrit kaldırılmalı" dedi. Eyleme Kürdistanlılar dışında Die Linke, ATİK ve AGİF Aktivistleri katıldı. Mitingde AGİF Eşbaşkanı Onur Güler, ATİK Eşbaşkanı Süleyman Gürcan ve Sol Parti temsilcisi birer konuşma yaptı. 

MANNHEİM

Almanya’da 27 yıldır yürürlükte olan PKK yasağı Mannheim kentinde bir mitingle protesto edildi. Eylemde Alman devletinin faşizan ve ırkçı yaklaşımlarına da tepki gösterildi. Çeşitli siyasi parti temsilcisi ve toplumun birçok kesiminden katılımın olduğu eylemde yapılan konuşmalarda Alman devletinin faşist Türk devletini destekleyen politikası kınandı. PKK yasağına karşı pankart açan eylemciler sık sık, "PKK halktır, halk burada" sloganını attı. Alman partilerinden Mlp-d ve Die Linke temsilcileri birer konuşma yaptı. 

NÜRNBERG

Nürnberg şehrinde düzenlenen eylem ile PKK yasağı protesto edildi. Jakobsplatz meydanında çeşitli siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı eylemde sık sık, "PKK halktır, halk burada" sloganı atılırken, PKK yasağına karşı, "PKK, demokrasi, kadın hakları ve ekolojiyi temsil eder", "Özgürlük mücadelesi yasaklanamaz" ve "Berlin'den Ankara'ya PKK yasağına son verin" pankarları taşındı. Eylemde Alman devletinin ırkçı ve faşist yaklaşımlarına da dikkat çekilen konuşmalarda, "Almanya’daki PKK yasağı, Türkiye ve Kürdistan’da barış ve demokratik çözüm için bir engel oluşturmaktadır. Türk devletinin savaş rantçıları da Alman hükümetinin PKK yasağından güç alarak Türkiye’deki baskılarını artırmakta, Kürt sorununun demokratik çözümünü engellemektedirler" denildi. 

DORTMUND

Dortmund'da da PKK yasağı protesto edildi. PKK yasağının kaldırılmasının talep edildiği eylemde yapılan konuşmalarda şunlar belirtildi: "Uluslararası güçlerin halkımızın özgürlük mücadelesini kriminalize etmelerini kınıyoruz. Bu temelde gelecekte ortak yaşam kurabilmemiz için PKK yasağının kaldırılması ve Kürt halkına destek olmalarını, DAİŞ ve destekçilerinin yenilgiye uğratılması için Rêber Apo'nun düşünceleri esas alınmalı. Çünkü Rêber Apo'nun fikirleri insanlık için kurtuluştur" denildi. CİK ve FEDA temsilcileri de PKK yasağını kınadılar. 

OSNABRÜCK

Osnabrück'da DKTM öncülüğünde PKK yasağına karşı protesto eylemi gerçekleştirildi. Kürdistanlıların yanı sıra Alman dostların da katıldığı eylemde, Almanya başta olmak üzere Avrupa devletlerinin PKK'ye yönelik yasaklarının kabul edilemez ve yasağın biran önce sona ermesi gerektiğine vurgu yapıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, Kürdistan'da gelişen savaş konseptinde Avrupa'nın da büyük rol oynadığına dikkat çekilirken, Avrupa ve Nato'nun bu yanlıştan dönerek Kürt halkı ve önderi Abdullah Öcalan'ın biran önce özgürleştirilmesi gerektiği ifade edildi. Pandemiden dolayı sıkı önlemlerin alındığı eylem yaklaşık 1 buçuk saat sürdü. Eylemin sonundan Alman polisinin yasakçı tutumuna da tepki gösterildi. 

DARMSTADT

Almanya’da PKK yasağı Darmstadt kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları tarafından bir miting ile protesto edildi. 

Friedenplatz’da düzenlenen protesto mitingine, katılan kitle, PKK yasağının derhal kaldırılmasını isterken, yasağın siyasi bir karar olduğunu belirtti. 

Yaklaşık bir saat süren miting, Biji PKK, Freiheit Für Öcalan, "Weg mit dem PKK Verbot" sloganları ile sona erdi.

STUTTGART

 

Stuttgart'ta da Rotebühlplatz'da gerçekleştirilen bir mitingle PKK yasağı protesto edildi. 

Birçok Alman ve Türkiyeli sol grupların yer aldığı mitingde yasağın ırkçı ve faşizan bir yaklaşım olduğunu belirterek derhal bu yasağın kaldırılmasını istedi. 

Mitinge katılanlar "Biji Serok Apo" sloganları attı.