Amsterdam Kürt Film Festivali başlıyor

Amsterdam Kürt Film Festivali’nin ilki 13 Mayıs’ta başlayacak. Festivalde 25 film gösterilecek ve festival boyunca farklı kültürel etkinlikler yapılacak.

Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi Hollanda’nın başkenti Amsterdam da Kürt film festivaline ev sahipliği yapacak.

1. Amsterdam Kürt Film Festivali, 13 Mayıs’ta kapılarını açacak ve 15 Mayıs’a kadar devam edecek.

25 FİLM GÖSTERİLECEK

Festivalin direktörü Rêber Dosky, festivalde 25 filmin gösterileceğini belirtti.

25 yıldır Hollanda’da yaşayan Dosky, bu festival ile bir kültürler ve kuşaklar arası bir köprü kurmak istediklerini söylüyor.

Film seçimini Dosky ve program koordinatörü Beri Shalmashi yaptı. Tüm filmler Ketel Huis sinema salonunda gösterilecek.

Festival, yönetmen Mano Halil’in “Cîran” (Komşu) filmiyle açılışını yapacak. Rojavalı yönetmen Mano Halil’in bu filmi, 2021’de Güney Kore’de düzenlenen Gangneung Uluslararası Film Festivali'nde “En İyi Film Ödülü'nü kazanmıştı.

“Ciran” filmi, 1980'lerde Rojava’daki bir sınır köyünde yaşayan ve ilk kez okula giden bir Kürt çocuğunun hikayesini anlatıyor.

DÖRT YÖNETMEN İZLEYİCİLERLE BULUŞACAK

Dosky, bu yıl ilkini düzenledikleri için imkanları ölçüsünde ancak dört yönetmeni festivale davet edebildiklerini belirtiyor. Mano Halil de bu yönetmenler arasında.

“Böğürtlen Zamanı” (Blackberry Season) filminin yönetmeni Haşim Aydemir de festivale katılarak izleyicilerle buluşacak. Bu film, Türk cezaevlerinde 27 yıldır tutsak olan yazar Murat Türk'ün gerilla anılarından yola çıkarak kaleme “Böğürtlen Zamanı” isimli romandan adını alıyor. Romanı, Haşim Aydemir sinemaya uyarladı. Filmde yaralı bir gerillanın hayata tutunup arkadaşlarına yetişme çabası anlatılıyor.

Kürt film festivalinin tanıtımı özellikle sanal ağlar, reklamlar ve yerel gazetelere verilen söyleşiler yoluyla yapıldı.

DOSKY: KUŞAKLAR VE KÜLTÜRLER ARASI KÖPRÜ KURMAK İSTİYORUZ

Dosky, neden böyle bir festival düzenlediklerini anlatırken, yeni kuşağın arayışlarına dikkat çekiyor.

Festival direktörü Reber Dosky, 70’lerden bu yana çoğu siyasi olmak üzere farklı gerekçelerle Hollanda’ya sığınan Kürtlerin olduğunu hatırlatırken, yeni kuşağın artık Hollanda’nın bir parçası haline geldiğinin altını çiziyor.  Dosky, “Hem yeni nesle hem de Hollandalılara Kürt kültürünü yansıtarak, kuşaklar ve kültürler arası bir köprü görevi görmek istiyoruz” diyor.

HER GÜN MÜZİK DİNLETİSİ VE KÜRT MUTFAĞI

Festival boyunca her gün müzik dinletileri de verilecek. Hollanda’da çok dinlenen yerel Kürt sanatçılar Meral Polat ve Naaz sahne alacak şarkıcılar arasında yer alıyor.

Organizatörler, ayrıca her gün sabah, öğle ve akşam Kürt mutfağının açık olacağını belirtiyor.

46 yaşındaki Dosky, önümüzdeki yıllarda daha zengin ve daha fazla güne yayılan festivaller düzenlemeyi öngördüklerini söyledi.