Anket: Muhatap Abdullah Öcalan

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından Kuzey Kürdistan’da yapılan bir ankete göre halkın yüzde 57’sinden fazlası çözümü demokratik özerklikte görürken, muhatap olarak da PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı gösteriyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi tarafından 1-10 Nisan 2021 tarihlerinde yapılan anket Amed, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Antep, Van, Şırnak, Siirt, Muş, Malatya, Iğdır, Hakkari, Elazığ, Dersim, Bitlis, Bingöl, Ağrı, Adıyaman dahil 18 kentte gerçekleştirildi.

Ankete katılanların %95,4 gibi ezici bir çoğunluğu, etnik kimliğini “Kürt” olarak tanımlıyor.  

Anket Kürtlerin “Kürt sorunu ve çözüm yaklaşımlarına” dair veriler içeriyor.

Online ortamda 948 kişinin katılımıyla gerçekleşen çalışmada araştırma grubunun %59,1’i “Üniversite Mezunu”, %20,7’si “Lise Mezunu”, %10,3’ü “Lisansüstü", %6,8’i “Ortaokul Mezunu” ve %3,2’si ise “İlkokul Mezunu” görüşmecilerden oluşuyor.

KÜRT SORUNUNU NASIL TANIMLIYORLAR?

Ankete katılanlara ilk olarak “Kürt Sorunu İçin Aşağıdaki Tanımlamalara Katılır Mısınız?” sorusu yöneltildi.

Buna göre, “Kürt Sorunu Yoktur” tanımına araştırma grubunun toplamda %82,3’i katılmadığını;

“Anadil ve Kimlik Haklarının Tanınmamasıyla Ortaya Çıkmış Bir Kültürel Sorundur” tanımına %82,5’i katıldığını;

“Eşit Yurttaşlık Haklarına Sahip Olmamaktan Kaynaklı Bir Sorundur” tanımına %86,9’u katıldığını,

“Ekonomik ve Eğitim Düzeyi Olarak Geri Kalmış, Kalkınmamış Bir Bölgenin Sorunudur” tanımına %55,9’u katılmadığını;

“Kürt Sorunu Kürtlerin Kendi Kendini Yönetme İstediğinden Dolayı Ortaya Çıkan Bir Sorundur” tanımına %61,4’ü katıldığını;

“Kürt Sorunu Kürtlerin Bir Ülke Kurma İstediğinden Kaynaklanan Bir Sorundur” tanımına %52,1’i katılmadığını;

“Kökeni Eskilere Dayanan Tarihsel Bir Sorundur” tanımına %81,7’si katıldığını beyan etti.

ÇÖZÜME HİZMET ETMEYEN PARTİLER

Araştırma grubunun; %97,7’si “MHP”nin, %94,9’u “AKP”nin, %93,2’si “İYİ PARTİ”nin, %85’i “SAADET PARTİSİ”nin,%82,7’si “GELECEK PARTİSİ”nin, %81,2’si “CHP”nin, %74,3’ü “DEVA PARTİSİ”nin “Kürt Sorununa İlişkin Söylem ve Politikalarının Kürt Sorununun Çözümüne Hizmet Etmediğini” düşünürken; %87,8’i “HDP”nin politika ve söylemlerinin Kürt sorununun çözümüne hizmet ettiğini düşünüyor.  

SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?

“Sizce Kürt Sorunu Nasıl Çözülür?” sorusuna çok sayıda farklı yanıt veren katılımcıların; %44,5’i “Çözüm/Müzakere Sürecine Dönerek”, %29,3’ü “Anayasal Tanınma ve Güvencelerle”, %15,2’si “Çatışmasızlık ve Barış ile” yanıtını veriyor.

Ankete katılanların “Sizce Kürt Sorunu Hangi Statüyle Çözülür?” sorusuna yanıtları ise şöyle: %57,2’si “Demokratik Özerklik”, %15’i “Eşit Yurttaşlık”, %9,9’u “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”, %9,9’u “Bağımsızlık”, %5,1’i “Federasyon” derken, %1,9’u “Kürt Sorunu Yoktur”, 1,1’i “Hepsi”.

YAKIN TARİHTE ÇÖZÜLEBİLİR Mİ?

“Sizce Yakın Tarihte Kürt Sorunu Çözülebilir Mi?” sorusuna katılımcıların, %26,4’ü “Evet”, %47,9’u “Hayır” derken;“Sizce Kürt Sorunu Ne Zaman Çözülebilir?” sorusuna ise %33,3’ü “11 ve Daha Uzun Yıllar İçinde, %20,7’si “1-5 Yıl İçinde”, %18,8’i “6-10 Yıl İçinde” derken %3,4’ü “Hiçbir Zaman” ve %23,8’i ise “Fikrim Yok” diyor.

Yine “Sizce Çözüm Süreci En Yakın Ne Zaman Yeniden Başlayabilir?” sorusuna katılımcıların %36,5’i “2 Yıldan Fazla Bir Zaman İçinde”, %13,7’si “1-2 Yıl İçinde” derken, %8,6’sı “Bir Daha Başlamaz” ve %31,2’si “Fikrim Yok” şeklinde yanıt veriyor.

MÜZAKERE ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

“Sizce Çözüm ve Müzakere Sürecinin Yeniden Başlamasının Önündeki En Büyük Sorun/Engel Nedir veya Kimdir?”sorusuna katılımcıların %45,6’sı “Cumhur İttifakı ve Liderleri”, %30’u “AKP-Erdoğan”, %18,1’i “Devlet/Derin Devlet” biçiminde yanıtlar veriyor.

ASKERİ ZORLA ÇÖZÜLMEZ

“Sizce; Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK’yi Askeri Yöntemlerle Etkisiz Hale Getirirse Kürt Sorunu Çözülür Mü?” sorusuna katılımcıların; %95,1’i “Hayır” derken; “Sizce, PKK’nin Silahları Bırakması Kürt Sorununu Çözer Mi?” sorusuna ise katılımcıların %80,6’sı “Hayır”, %3,2’si ise “Evet”  diyor.

MUHATTAP PKK VE ABDULLAH ÖCALAN

“Sizce Kürt Sorununun Çözümüne Yönelik Muhataplar Kimler Olmalıdır?” sorusuna pek çok farklı yanıtlar verilirken katılımcıların öncelikli yanıtları içinde %56,5’i “TBMM’de Temsili Bulunan Siyasal Partiler ve Örgüt (Abdullah Öcalan ve PKK)”, %22,8’i “Hükümet ve Örgüt (Abdullah Öcalan ve PKK)” dikkat çekiyor.  

Son olarak “Sizce Kürt Sorunu Kimlerle Çözülür/Kim Çözer?” sorusu yöneltildiğinde ankete katılanların %43,5’i “Abdullah ÖCALAN-KCK-TBMM İçindeki Siyasi Partiler”, %15,6’sı “Abdullah ÖCALAN Çözer”, %7,6’sı “Abdullah ÖCALAN-KCK-HDP-AKP-TSK Birlikte Çözer” diyor.