Arte’den yeni belgesel : İmkansız bir ulus, Türkiye

Fransız-Alman televizyon kanalı Arte, Türk devletinin Kürtlere yönelik işgal saldırılarından sonra yeni bir istisnai belgesel yayınladı.

Bu Salı akşamı yayınlanacak belgesel “Türkiye: imkansız bir ulus” başlığını taşıyor.

Modern Türkiye’nin tarihine yolculuk yaptıran belgesel, Atatürk adı verilen Mustafa Kemal ile Recep Tayyip Erdoğan arasında paralellikler kuruyor. 

Jean-François Colosimo ve Nicolas Glimois tarafından çekilen bu filme göre, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Kemal’in kurduğu ultra milliyetçiliğin cisimleşmesinden başka bir şey değil.

AYNI MİLLİYETCİ, HAYALİ MİT

Atatürk için “asker, devrimci, Batı yanlısı ve laik” diyen belgesel, Erdoğan için de “Doğu yanlısı, reaksiyoner, İslamcı ve militan” ifadelerini kullanıyor. Film bunun “tüm farklılıklar ve muhaliflerin ortadan kaldırılması üzerine inşa edilen aynı milliyetçi, hayali mit” olduğunu kaydediyor.

Mustafa Kemal ve Erdoğan dönemleri arasındaki yüzyıl içerisinde 1915’te Ermeni soykırımı ve soykırımın tüm yöneticiler tarafından ısrarla reddedilmesi, 1923’de Rum nüfusuna, 1928’den itibaren Kürt ve Alevilere yönelik zulme dikkat çeken belgesel, bu tarihin aynı zamanda darbeler ve şiddetli karşılaşmaların tarihi olduğuna vurgu yapıyor. Tüm bunlar karşısında iki otokratın aynı temelleri paylaştığına işaret eden belgesel, bunların başında azınlıklara baskı ile Türkçülüğün dayatılması, çimento olarak orduyla ulusun büyüklüğü ve kırmızı-beyaz bayrak etrafında seferberliğin geldiğini kaydediyor.

KEMAL VE ERDOĞAN İKİZDİR

Belgeselde uzmanların görüşlerine de yer veriliyor. Sosyal Bilimler Yüksek Araştırmalar Okulu’nda araştırma müdürü Hamit Bozarslan, “Kemal ve Erdoğan ikizdirler” diye özetliyor. Türk yazar Ahmet İnsel, “Atatürk ile Erdoğan arasındaki karşıtlık yanıltıcıdır” diye ekliyor. Express dergisinin yazı işleri müdür yardımcısı Christian Makarian, Erdoğan için “İslamcı Atatürk” tabirini kullanıyor.

Belgeselde Türklerin babası olarak ifade edilen Atatürk siyah-beyaz görüntülerle, Erdoğan ise renkli görüntülerle yan yana getirilirken, benzer koşullarda aynı davranışları sergilediklerine dikkat çekti.

Belgeselde bazıları yeni arşiv görüntüler de kullanıldı. Bunlar arasında Ermeni soykırımı ve tehcire ilişkin fotoğraflar, devasa askeri geçitler ve Atatürk’ün kamu önündeki konuşmaları yer alıyor.

İKİ DEĞİL, KILIÇ VE SARIK SEMBOLLÜ TEK TÜRKİYE VAR

Belgesel, “İki değil, kılıç ve sarık sembolleriyle tek bir Türkiye var” diye sonuçlandırıyor. Belgesele göre, Erdoğan’ın Kürtlerin sınırdan kovulması için Kuzey Suriye’de başlattığı operasyonu başka hangi devlet başkanının yapacağı sorgulansa, yanıt muhtemelen Mustafa Kemal Atatürk olacak.