'Asimilasyon ve soykırıma karşı Kürt kültürünü yaşatacağız'

Ocak ayında düzenlenen 7. TEV-ÇAND Konferansına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TEV-ÇAND üyesi sanatçılar, asimilasyon ve soykırım saldırılarına karşı Kürt kültürünü yaşatacaklarını belirtti.

Kültür Sanat Hareketi (TEV-ÇAND), 21-28 Ocak tarihleri arasında Medya Savunma Alanları’nda 93 delegenin katılımı ile 7. Konferansını yaptı. Konferansa ilişkin değerlendirmelerde bulunan TEV-ÇAND üyesi sanatçılar, 'Dem dema azadiyê ye' hamlesi döneminde gerçekleşen konferansın çok önemli olduğunu belirtti.

Konferansın büyük bir heyecan ve coşku ile yapıldığını söyleyen TEV-ÇAND üyesi sanatçı Kurdê Tavya, soykırım ve asimilasyon politikalarına karşı sadece sanat alanında değil, tüm alanlarda mücadele edeceklerini belirtti.

Kürdistan'ın 4 parçasının işgal saldırısı altında olduğunu kaydeden TEV-ÇAND üyesi sanatçı Gorsê Mereto, gerek siyasi, gerekse toplumsal alanda saldırılara karşı büyük bir mücadelenin verildiğini ifade etti. Bu kadar saldırının olduğu bir süreçte TEV-ÇAND konferansının başarılı bir şekilde yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Mereto, TEV-ÇAND bünyesinde çalışmalar yürüten sanatçıların kültür alanında birçok eser ortaya çıkardığını söyledi.

Konferansta geniş kapsamlı tartışmaların yürütüldüğünü belirten TEV-ÇAND üyesi sanatçı Ekin Ronî, Ortadoğu'da devam eden savaşın sadece fiziki değil, aynı zamanda ideolojik bir savaş olduğunun altını çizdi. Kapitalist sistemde sanatın çıkar için kullanıldığına dikkat çeken Ronî, "Egemen güçler toplumu asimile etmek için sanatı kötü bir şekilde kullanıyorlar. Örneğin Kürt kültürüne baktığımızda Kürtçe müzik eserlerini Türkçe boş bir sözle topluma tekrar sunuyorlar. Bizler ise Kürt kültürüne yönelik saldırılara karşı mücadele yürütüyoruz. Kürt halkı olarak da asimilasyon ve soykırım saldırılarına karşı dilimizi ve kültürümüzü yaşatmalıyız" diye konuştu.

HİÇBİR KUVVET SANATTAN GÜÇLÜ DEĞİLDİR

Türk devletinin Kürt halkına ve Kürt kültürüne karşı her alanda büyük saldırılar düzenlediğini söyleyen TEV-ÇAND üyesi sanatçı Zozan Qamişlo, "Kürt halkı yıllardır kültürünü yaşatarak bugünlere geldi. TEV-ÇAND olarak bizler de Rêber Apo'nun felsefesi doğrultusunda bu kültürü herkese ulaştırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Konferansta katılanlardan TEV-ÇAND üyesi Xwezan Harun da Kürdistan'da devam eden savaşa karşı nasıl cevap verilmesi gerektiğine ilişkin tartışmaların yürütüldüğünü ve güçlü kararların alındığını kaydetti.

TEV-ÇAND konferansının başarılı bir şekilde yapıldığını ifade eden TEV-ÇAND üyesi sanatçı Delil Dilpêt ise, konferansa ilişkin şunları belirtti: "Türk devleti her gün medyasında, tehditler savuruyor, 'PKK'yi bitirdik, şu kadar kişi kaldı' diye açıklamalar yapıyor. Bu kadar yoğun saldırıların olduğu bir süreçte TEV-ÇAND konferansımızı başarılı bir şekilde tamamlayarak Türk devletinin yalanlarına en güzel cevabı da vermiş olduk. Düşman 100 yıldır halkımıza yönelik kültürel soykırım politikasını sürdürüyor. Fakat hiçbir kuvvet sanattan daha güçlü değildir."