Berlin’de Kürt Kadın Kültür Haftası düzenleniyor

Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu, 2-8 Mart tarihlerinde Kürt Kadın Kültür Haftası düzenliyor. Berlin ve çevre kentlerde yaşayan kadınları konferans, panel, Kürt yemekleri, deq, dengbêj dinletisi, folklor, konser ve sanat sergileri ile dolu bir hafta bekliyor.

Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu, Kurdistan’da tarih boyunca kültür ve sanatın merkezinde olan Kürt kadınların sanat ve kültürünü, kimliğini, ideolojisini, direniş karakterini konu alan bir etkinlik haftası başlatıyor. 2-8 Mart tarihleri arasında yapılacak Kürt Kadın Kültür Haftası etkinliklerinde Hevin Tekin, Leyla Ekinci, Havin Al-Sindy, Berivan Çiya, Cemile Dinçer, Nergez Dilo, Meral Şimşek, Leyla Toprak, Aslı Filiz gibi sanat çevrelerinin yanı sıra Kürt kadın organizasyonları yer alıyor.

Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu’ndan Solîn Bêrîvan, “Direniş Sanatı” sloganıyla yapılacak Kürt Kadın Kültür Haftası’na ilişkin bilgiler verdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne atıfta bulunarak sözlerine başlayan Bêrîvan, “Bu direniş ruhunu geliştirmek, kutlamak ve anmak birçok fedakarlıklar gerektirdi. 8 Mart, ataerkil zihniyet belirli kalıpları dayattığı için çalışamayan, yaşayamayan ve kendileri olamayan kadınların, haklarını alabilmek için direnişi yükselttiği bir gündür. Bizim açımızdan kadın mücadelesi birliktelik, örgütlülük ve farkındalıkla mümkündür. Dünya Kadın Konfederalizmi bu noktada iyi bir model olduğu gibi 8 Mart’ın geleceği için de önemlidir” ifadelerini kullandı.

DİRENİŞ İLE SANAT BİR ARADA

Kürt kadınlarının önemli bir parçasını kültür ve sanat oluşturduğunu belirten Solîn Bêrîvan, şunları belirtti: “Sevinçlerimizi, acılarımızı, mücadelemizi, en önemlisi direnişimizi yaymayı başarıyoruz. Bu nedenle Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu olarak bu direnişlerle sanatı nasıl bir araya getirebiliriz sorusuna Kürt Kadın Kültür Haftası ile cevap aradık. Hem 8 Mart'a hazırlık sürecinde hem de 8 Mart'a giden hafta boyunca gösterilecek katılım, motivasyon, anlayış ve farkındalık düzeyini yansıtacak.

Kürt kadınlar hem Kürt toplumu içinde hem de ötesinde sanat sahnesinde önemli bir rol oynuyor. Pek çok Kürt kadın sanatçı, sosyal ve siyasi amaçlara kendini adamış olup, sanatlarını kendilerini ifade etme aracı olarak eşitlik ve sosyal değişimi teşvik etmek için kullanıyor. Dünyanın bazı bölgelerindeki bazı zorluklara ve kısıtlamalara rağmen Kürt kadınlar, sanata önemli katkılarda bulunmuş ve seslerini yükseltmişlerdir. 2-8 Mart 2024 tarihleri arasında Berlin'de bir Kürt Kadın Kültür Haftası düzenlememizin nedeni de budur.”

SANATÇILARIN HEPSİ BERLİN’DEN

Hazırlıklara birkaç ay öncesinden başlamış olsalar bile bu çalışmanın uzun soluklu düşüncenin ürünü olduğunu söyleyen Solîn Bêrîvan, Kürt kadın sanatçılara ulaşmakta problemler yaşadıklarını fakat buna rağmen Berlin’deki Kürt kadın sanatçıların sayısını öğrenmenin kendileri açısından önemli olduğunu aktardı. Bêrîvan kültür çalışmalarını bu hafta ile sınırlandırmayıp sürdüreceklerini de kaydetti.

KÜRT KADIN KÜLTÜR HAFTASI PROGRAMI

2-8 Mart Sanat Sergisi (Hafta boyunca her gün 12:00-17:00 saatleri arası)

Jin Jiyan Azadî felsefesinin Kurdistan’daki kadın sanatına etkisi

Sanatçılar: Aslı Filiz, Meral Şimşek, Leyla Toprak, Havîn Al-Sindy

Adres: Gorki Kiosk, Dorotheenstr. 3, 10117 Berlin

2 Mart Cumartesi-Panel, saat 19:00

Jin Jiyan Azadî: Direniş sanatı ve Kürt kadının rolü, Kürt kadınları direnişlerini sanat ve kültür yoluyla nasıl ifade ediyor?

Esra Yula’nın moderatörlüğünde Hêvîn Tekin (Oyuncu ) Leyla Ekinci ( Sanatçı, Kültür aktivisti, sunucu ) Havîn Al-Sindy (Sanatçı )

Adres: Hermanstr. 86, 12051 Berlin

3 Mart Pazar, saat 17:00

Geleneksel Kürt Yemekleri

Adres: Oranienstr. 72, 10964 Berlin

4 Mart Pazartesi, saat 18:00

Kürt kadınlarının geleneksel “Deq” (dövme) sanatı

Adres: Olivaer Platz 16, 10707 Berlin

5 Mart Salı, saat 19:00

Sanatçı Bêrîvan Çiya ile dengbêj kültürü, Kürt halkının geleneksel hikaye anlatma ve şarkı söyleme sanatı

Adres: Tennur Restaurant- Reichenbergerstr. 147, 10999 Berlin

6 Mart Çarşamba, saat 18:00

Kürt folkloru ve geleneksel kıyafetler

Jinên Koma Faraşîn ve Koma Delîl Çiyager

Adres: Urbanstr. 21, 10961 Berlin

7 Mart Perşembe, saat 18:00

Jineoloji- kadın ve yaşam bilimi eğitimi

Jineoloji Komitesi ve JXK Berlin

Adres: Franz-Mehring-Platz 1, 10243 Berlin

8 Mart Cuma, saat 19:00

Dünya Emekçi Kadınlar Günü Konseri

Sanatçı Cemile Dinçer ve Nergez Dilo

Adres: Jockel Biergarten, Ratiborstr. 14C, 10999