Bir kitapla Başur gerçeğinden bir kesit

Çiya Hawar Celalbeg'in "Denizden kurtulup zindanda boğulmak" kitabının tanıtımı yapıldı.

Çiya Hawar Celalbeg'in "Denizden kurtulup zindanda boğulmak" adlı kitabı Süleymaniye CDO merkezinde tanıtıldı.

Önsüzünün Kürt romancı ve hikaye yazarı Şerzat Hesen tarafından yazılan kitapla Çiya Hawar Celalbeg, Başurê Kurdistan'daki iç savaş, iç savaştan bıkan ve Avrupa yollarına düşen, bu yolda başlarına gelen trajik hikayelerle kalmayıp kendilerini KDP'nin ünlü Akre zindanında bulan bir gencin hikayesine ışık tutmaya çalışıyor. Celalbeg'in kitapta konu ettiği hikaye kendi hikayesi.

Hikayede 20'li yaşlarda iç savaştan bıkan bir Kürt genci, kaçak yollarla Avrupa'ya gitmek için yola çıkar. Bakur'un birçok şehir, ilçe ve köylerinden geçtikten sonra İstanbul'a ulaşır. Oradan deniz yolu ile kaçak bir şekilde Avrupa'ya gitmek isterken tekne denizde alabora olur. Onunla birlikte teknede olan 28 kişi denizde boğulur, Çiya iyi derecede yüzme bildiği için kurtulur. Ama Türk polisi onu yakalar, birkaç günlük soruşturmadan sonra KDP'ye teslim eder. Çiya için artık KDP'nin ünlü Akre zindanındaki işkenceli günler başlar.

Hesen, romancının kitabında geçen hikayenin Başurê Kurdistan’da iktidar partilerinin yarattığı bir trajedi olduğunu ve trajedinin hala devam ettiğini de sözlerine ekledi.