Boyraz’ın kitabı yasaklandı

Kürt siyasetçi ve yazar Ali Boyraz’ın cezaevi günlüklerinden oluşan ’21 yıl 4 ay’ isimli kitabı, Türk yargısı tarafından yasaklanarak toplatıldı.

Türkiye’de bir kitap daha ‘yasaklananlar’ listesine alındı. Avrupa’da Kürt siyasal çalışmaları içinde yer alan siyasetçi yazar Ali Boyraz’ın ’21 Yıl 4 Ay’ kitabı yasaklandı.

Kültür Bakanlığı bandrolü taşıyan ve ikinci baskısını yapan kitap hakkında Sivas Emniyet Müdürlüğünün şikayeti üzerine Sivas Cumhuriyet Savcılığı tarafından ‘Örgüt propagandası’ içerdiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Soruşma sonucunda Sivas 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, PKK üyeliğinden cezaevinde kalan Boyraz’ın bu dönem almış olduğu notların ‘Örgüt propagandası’, ‘Bağımsız Kürt devleti istemek’, ‘Öcalan’ı övmek’ gibi suçlar içerdiğini iddia ederek, yasaklanıp toplatılmasına karar verdi.

SUSMADIK, GERİ ADIM ATMADIK

Yasaklamaya ilişkin ANF’ye konuşan Kürt siyasetçi Ali Boyraz, her alanda çürümeyi ve çaresizliği yaşayan Türk devleti ve hükümetinin muhalif gördüğü kişi ve kurumlara karşı saldırılarının pervasızca sürdüğünü söyledi. Boyraz, “Devletin işlediği suçları; baskı ve işkenceleri yazdığınızda sansür, baskı ve tutuklama ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu saldıralar hiçbir zaman bu toplumu susturamadı ve geri adım attırmadı. Bundan sonra da bu duruş ve direniş devam edecek” dedi.

Kitabın 450 sayfasında yazılan her cümle ve kelimenin bir hakikat ve yaşanmışlık olduğunu ifada eden Boyraz, şöyle devam etti: “Bunları yaşamak zorunda olan biri için bunu ‘yok’ saymam isteniyor. Bunları yok sayma bir yana o dönem tutsak düşen bizler o uyduruk askeri mahkemelerde birazcık esnek yaklaşsaydık ne idam cezası alırdık ne de zindanda bu kadar uzun kalırdık. O gün susmadık, bugün de susmayacağız.”

BENİM İÇİN ONUR PAYESİ

Kitabının toplatılmasının hiçbir evrensel hukuk ilkesiyle uyuşmadığını vurgulayan Boyraz, “Baskıcı sistem bir kitap toplatıyorsa o yazar ve yaşayanlar için olsa olsa bir onur payesi olur. Çünkü o süreçleri yaşayanlar sistemle çeliştiği için oradaydı. Bu gerçeklik dün de bugün de aynıdır. Bu anlamda kitap toplatma kararını tanımıyor ve kınıyorum” dedi.

ALİ BOYRAZ KİMDİR?

Ali Poyraz, 1962’de Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı bir Alevi köyü olan Bozüyük’te dünyaya geldi. Daha çocuk yaşlarda PKK kurulmadan Apocular ile tanışıyor. Büyük ağabeyi PKK Merkez Komite Üyesi Hüseyin Boyraz’dan (Rubar Deniz) etkilenen Ali Boyraz, 1981’de Pazarcık kırsalında PKK kadrosuyken tutsak düştü. PKK Ana Davası’ndan yargılanan Boyraz’a idam cezası verildi. Turgut Özal döneminde getirilen bir yasayla idam kararı kaldırılıp cezası 21 yıl 4 aya düşürüldü. Çoğunluğu sürgün olmak üzere farklı cezaevlerinde toplam 21 yıl 4 ay kaldı. Hüseyin Boyraz, Ocak 2017’de Türk devletinin hava saldırıları sonucu şehit düştü. Kız kardeşlerinden Rahşan 1990’da ve Handan ise 1993’te gerillaya katıldı. İkisi de 1996’daki çatışmalarda şehit düştü. Boyraz, şimdi ağırlıklı olarak İngiltere’de Kürt Halk Meclisi çalışmaları içerisinde yer alıyor.