DİSA-DER’de dopdolu üç ay

OHAL döneminde KHK ile kapatılan Kurdî-Der’in ardından Ekim 2018’de kurulan Van DİSA-DER, devletin baskılarına rağmen çalışmalarını sürdürüyor.

Van DİSA-DER, Kürtçe, Farsça ve İngilizce başta olmak üzere birçok dil üzerine çalışmaların yanı sıra bünyesinde açılan dil atölyeleri, okuma grupları, edebiyat atölyeleri gibi kültürel ve sanatsal birçok çalışmanın da startını verdi.

Van’da da OHAL’in kaldırılmasından sonra yazar ve aktivistler tarafından kurulan Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DİSA-DER) üç ay önce kongresini yaptıktan sonra Kürt dili çalışmalarına başladı. Yeni yönetimini belirleyen DİSA-DER’e yönelik kongrenin yapıldığı ilk hafta operasyon yapıldı ve yöneticileri tutuklandı. Engelleme ve baskılara rağmen çalışmalarını sürdüren; Kürtçe, Farsça ve İngilizce başta olmak üzere birçok dil üzerine çalışmalar yürüten derneğin bünyesinde açılan dil atölyeleri, okuma grupları, edebiyat atölyeleri gibi kültürel ve sanatsal birçok çalışmanın da startı verildi.

DİSA-DER Eşbaşkanı Salih Sertkal, OHAL süreciyle beraber İngilizce ve Arapça ders ya da kurs veren yerlerin haricinde; farklı dillerde eğitim veren tüm kurum/kuruluşların kapatıldığını hatırlattı. OHAL’in ardından kendileriyle beraber özelikle Kürt dili konusunda çalışmalar yürüten edebiyat/sanat konusunda önceden de çalışmaları olan yazar ve aktivistlerle bir araya gelerek DİSA-DER’i kurduklarını aktaran Sertkal, üç aydır faaliyette olduklarını söyledi.

DÖRT DİL ATÖLYESİ

Sertkal, atölye çalışmaları kapsamında esnaf, memur, avukat, mühendis, doktor ve üniversite öğrencilerinin dahil olduğu dört dil atölyesini açtıklarını belirtti. Ayrıca hafta sonları da 10-14 yaş arası çocuklara dönük iki ayrı atölye çalışmasının daha olduğunu kaydeden Sertkal, yarıyıl tatilinin bitmesinin ardından da özellikle üniversite öğrencilerinden oluşan iki yeni Kürtçe dil atölyesinin daha çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

KÜRT EDEBİYATI

Dil atölye çalışmaları kapsamında ‘Okuma Grupları’ ve ‘Edebiyat Atölyesi’ oluşturma çalışmalarının da olduğunu aktaran Sertkal, özellikle Edebiyat Atölyesi kapsamında Kürt Edebiyatı tandanslı okuma gruplarını oluşturmaya başladıklarını dile getirdi.

Kentte hizmet veren farklı meslek gruplarından sivil toplum örgütlerinin de kendilerinden özellikle Kürtçe konusunda taleplerinin olduğunu belirten Sertkal, Kürtçeye hakim olmanın meslek gruplarının işlerini kolaylaştırdığını ifade etti.