Dağlama ustası: Sanat Kürtleri geleceğe taşır

Mardin'de yaşayan Dağlama Ustası Mehmet Selim Gökçen, sanatın ticaret için yapılamayacağını söyledi. Gökçen, sanatıyla Kürt kültürünü yansıtmaya çalıştığını belirtti.

Eski Mardin’de bulunan atölyesinde Dağlama ve Rölyef Ustası olan Mehmet Selim Gökçen'in (63), liseye gittiği sırada resme olan ilgisi fark edilir. Gençliğinde farklı işlere girişmiş olsa da sanatından kopamayan Gökçen, daha sonra uzun yıllar sürecek dağlama sanatına kendini verir. İşini severek yaptığını dile getiren Gökçen, şöyle dedi: "Bu sanatı severek yaptığım için kazanca bakmıyorum. Öğrencilerle ve gelen misafirlerle beraber burada hoş bir vakit geçiriyoruz. Müze günlerinde, sokak etkinliği çalışmalarında ben de atölyemin kapısını bu çalışmalara açtım. O gün atölyemi bine yakın insan ziyaret etti. Aslında sanatı ticaret için yapmamak lazım ama ekonomik şartlar ön plana çıktığı için, bazen öyle düşünmek zorunda kalıyoruz. Bu işe başladıktan sonra maddi anlamda tüm sıkıntılarıma rağmen de bırakmadım, ara vermedim sanatıma."

'KÜRT KÜLTÜRÜNÜ İZAH ETMEYE ÇALIŞIYORUM'

“Ahşabı yakarak yazı yazma tekniği olan pirografi, adını Yunanca pur (ateş) ve graphos (yazı) kelimelerinden alır. Yani ateşle yazmak anlamını taşır” diyen Gökçen, ucundaki aparat sayesinde ısı oluşturan kaleme benzer bir aletin ahşap üzerinde yapılan çizimlere dağlama denildiğini söyledi. Gökçen, “Dağlama sanatında, Mezopotamya kültürünü ve Kürt kültürünü izah etmeye çalışıyorum. Ahura Mazda, Şah Maran, Fırat Dicle, Ejderhası, Devreşê Evdî û Adule, Sumer, Asur, Medler gibi 200 üzerinde eser yaptım, sayısını bilmediğim portre çalışmalarım devam ediyor. Bunların yanı sıra Kürt tarihinde önemli isimlerin de portrelerini yaptım. Ayşe Şan gibi dengbejlerden tutun da Mela Mustafa Barzani’ye kadar birçok kişinin resmini dağladım ahşaba” diye konuştu.

'İSTEYENE ÇİZERİM AMA SATMAM'

Kendisinin de bahsettiği gibi atölyesinde Kürt tarihi ve sanatında önemli yer edinmiş kişilerin portrelerinin asılı olduğunu görüyoruz. Ne kadara sattığını sorduğumuzda ise "Ben bu portreleri nasıl satarım? Buna ne sanatıma olan saygım ne de bu isimlere olan saygım izin verir. Bunlar benim gururum. İnsan gururunu satabilir mi? İsteyene de çizebilirim ama bunlar satılık değildir" yanıtını verdi.

Daha çok tarihten beslendiğini ifade eden Gökçen, “Beni ben yapan şeyler ister istemez sanatıma da yansıyor. Ben Kürt tarihinden besleniyorsam, bunu da yaptığım eserlerde gösteriyorum. Kürtler zanaatkardı, sanatçıydı ve her anlamda yaşama yön verenlerdi. Kürt kimliğimi bu halka sanatım ile hizmet ederek, Kürtlerin tarihinde yer alan figürleri ortaya çıkararak göstermeye çalıştım” diye konuştu.

'TARİHİMİZE VE SANATIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Artuklu Üniversitesi Güzel Fakultesi Resim ve Heykel Bölümü'nde ders de verdiğini belirten Dağlama Ustası Mehmet Selim Gökçen, "Kürtlere ait olan dağlama sanatının yok olmaması gerekiyor. Ben bunun için üzerime düşeni yapmaya hazırım. Kürtleri geleceğe taşıyacak olan sanattır. Umarım, öncülerimiz de tarihimize ve sanatımıza sahip çıkar” diyerek konuşmasını sonlandırdı.