Dersim Barosu'dan katledilen Murat Yıldız’a ilişkin açıklama

Dersim Barosu, Ovacık'ta hava saldırısında katledilen Murat Yıldız’ın köyünde incelemelerde bulunarak, "Operasyon bölgesine başkaları bırakılmamışken Murat Yıldız neden o bölgeye bırakıldı?" diye sordu.

Dersim Barosu Yönetim Kurulu, Ovacık ilçesine bağlı Aşağıtorunoba (Kilmer) köyünde yaşayan ve 7 Mayıs'ta hayvanlarına barınak yapmak için aracıyla evden ayrıldıktan sonra SİHA ve helikopterlerle bombalanarak katledilen Murat Yıldız'ın köyüne yaptığı ziyaret sonrası yazılı açıklama yayınladı.

Olayın yaşandığı köyde incelemeler yapıldığına yer verilen açıklamada, “Çevre sakini köylüler, o bölgede yaşanan olaydan birkaç gün öncesinden başlayan bir operasyon olduğunu ve bölgenin yasaklı bir bölge olduğunu belirtiler. Köylüler, hiç kimsenin Ağdat ve Ağaçpınar bölgesine alınmadıklarını söyledi. Örneğin hayvanlarıyla yayla evine gitmek isteyen H.D bırakılmamışken, Yıldız, Ağaçpınar'a yayla evini kurmak ve çadırını yerleştirmek için gidişine izin verilmiş. Yıldız'ın, operasyon bölgesine neden bırakıldığına dair herhangi bir bilgi yok. Çevre köylerin muhtarları ile yaptığımız görüşmede, 'Hayvanları bile köyün dışına bırakmamıza izin vermediler' diye belirttiler. Mantara ve ışkın toplamaya hiç kimsenin gitmemesi uyarısının yapıldığını da aktardılar" denildi.

‘YILDIZ’IN ARACI YANMIŞ VE DELİK TEŞİK EDİLMİŞ’

Açıklamada, olay günü Torunoba yolu ve Çay üstü yolunun askerler ve kirpi tipi araçlarla tutulduğu belirtilerek, şöyle denildi: “Araçların, insanların ve hayvanların herhangi bir yere gitmesine izin verilmemiştir. Yıldız yayla olarak kullandığı Ağaçpınar'a gittikten sonra kendisini gören olmamış, en son görüldüğü zaman 7 Mayıs saat 10.00-11.00 aralığıdır. Görüştüğümüz insanlar Jandarma karakolu ile ve olay yerine yakın köylülerle yaptıkları görüşmeleri aktardılar. '4 kişinin aracın içinde olduğu ve olay yerinde Helikopter, İHA ve SİHA’ların olduğu, aracın önüne ve arkasına askerlerin indirildiği, aracın bulunduğu bölgede iki adet patlama olduğu' yönünde bilgiler verildi. Aracı görenler ise aracın yanmış ve kül olduğunu, her yerinin taranma sonrasında delik deşik olduğu ve yüzlerce mermi izi bulunduğu yönünde bilgiler ilettiler. Araç içinde çıkan malzemeler kürek, kafes, tel ve araç Yıldız’a ait olduğundan Yıldız’ın ölümüne yüzde 99 olarak bakılıyor. Ancak daha DNA eşleşmesi kesinleşmemiş durumda. Ailenin isteği 'çocuğun öldü' diyenlerin, bir an önce çocuğunun kendilerine vermesi.”

YETKİLİLERE SORULAR

Konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, yetkililere şu sorular yöneltildi:

*En önemlisi, operasyon bölgesine başkaları bırakılmamışken Murat Yıldız neden o bölgeye bırakıldı?

* SİHA ve İHA görüntüleri mutlaka vardır. Bu görüntüler neden paylaşılmıyor?

* Operasyon bölgesine halen neden kimse alınmıyor?

* Bu olaya ilişkin neden açıklayıcı bir bilgi yok?

* Yakın köylüler 'iki adet patlama oldu sonuncusu çok sesliydi ve alev topuydu' dediler. Bu patlamalar nasıl gerçekleşti?

* İnsanların cesetleri nasıl tanınmaz hale geldi?”

Açıklamada, Murat Yıldız olayının tüm yönleriyle aydınlatılması ve sorumluların yargı önüne çıkarılması tüm çabanın gösterileceği vurgulandı.