Diş fırçasıyla resmeden Kürt mülteci finalist oldu

Avustralya’da bir mülteci kampında sekiz yıl boyunca tutulan Doğu Kürdistanlı Mustafa Azimitabar, diş fırçası ile yaptığı otoportresi nedeniyle ülkenin en prestijli ödül yarışmasında finalist oldu.

İran’ın baskılarından kaçan Mustafa Azimitabar, 1921 yılından bu yana verilen Avustralya’nın en prestijli resim yetenekleri yarışmasında finalist oldu.

AFP’ye konuşan Azimitabar, finalist olduğunu öğrendikten sonra “hayatının en güzel anlarından birini” yaşadığını söyledi.

Azimitabar, 2014’te Avustralya tarafından Papua Yeni Gine’deki Manus Adası’nda kurulan mülteci kampına alındığında diş fırçası ile resim yapmaya başladı.

Azimitabar’ın anlattığına göre, yutarak kendisine zarar vereceği gerekçesiyle gardiyanlar tarafından boya verilmedi. Bunun üzerine diğer mültecilerle paylaştığı yatakhaneye geri dönen Azimitabar’ın bakışları bir fincan kahve ve bir diş fırçasına takıldı.

Kürt mülteci, "Ne oldu bilmiyorum... Çok özel bir andı. Diş fırçasını aldım, kahveye batırdım ve kâğıt üzerinde gezdirdim" diyerek bu anı bir "zafer" olarak nitelendirdi.

Azimitabar, otoportresine tutuklu olduğu sekiz yıl boyunca seri numarası olan "KNS088" adını vermiş. Kürt mülteci, bu çalışması ile mülteci yaşamının "acısını, hüznünü ve gücünü" yakalamasını istediğini söylüyor.

Azimitabar, "Sanat ve resim güçlü olmamı, devam etmemi sağladı. Çünkü resim yaptığımda artık travma hissetmiyorum" diye ekliyor.

Nihayet 21 Ocak 2021’de herhangi bir izah yapılmadan serbest bırakılan Kürt mülteci, Avustralya’da yaşamını yeniden kurmaya çalışıyor.

Azimitabar, gönüllü bir insani organizasyon için çalıştığını söylüyor.

AFP’nin haberine göre Azimitabar, resim yapmaya devam ediyor ama artık geleneksel araçlardan daha az ilham aldığını söylüyor. Azimitabar, "Bu diş fırçası benim çok iyi bir arkadaşım” diyor.

100.000 Avustralya doları (68.000 euro) olan Archibald Ödülü'nün galibi 13 Mayıs'ta açıklanacak.