Erivan’da Hasat Festivali

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 2014 yılından bu yana yapılan Hasat Festivali’nde Kürtler de katıldı. Kürtlerin açtığı stantlara ilgi yoğundu.

Green Lane isimli sivil toplum örgütünün organize ettiği festivalin 4’üncüsü yapıldı. 2 gün süren festivalde çok sayıda çiftçi grubu katıldı.

Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği (YJA) ve Kürdistan Komite tarafından açılan Kürt kültürünü ve mutfağını tanıtan stantların yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarının ve Ermenistan’da yayınlanan Zagros gazetesinin olduğu stant da vardı. Öcalan’ın savunmalarının olduğu stantlara yoğun ilgi gösterildi.

ANF’ye konuşan Kürdistan Komite Eşbaşkanı Silo Dirboyan, böylesi bir festivale ilk kez katıldıklarını söyledi.

Dirboyan şöyle konuştu: “Bayrağımız altında kültürümüzü tanıtmak çok sevindirici olurken farklı halkların ve grupların bir arada kültürlerini tanıtması, emeklerini sergilemesi, farklılıkların bir arada oluşunun önemini ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarının olduğu standın çok yoğun bir ilgi görmesi bize ayrı bir sevinç kaynağı olmuştur.”

Ermenistan Özgür Kadınlar Birliği (YJA) üyesi Lianna Mhoyan da “Bu festival, üretici ve tüketiciyi bir araya getirerek, üretici ve tüketici arasında yeni ilişkiler kurmak, emeğe dayalı çeşitliliği ve el işlerini geliştirmek ve aynı zamanda şehirde yaşayan insanların köy yaşamına daha yakın olmayı sağlamak amacıyla yapılıyor. Ermenistan’da yaşayan 11 etnik halk vardır. Bu festivale bu halklardan Kürtler, Gürcüler ve Asuriler katıldı. Gürcü ve Asuriler ürettikleri ürünleri tanıtırken, Ermenistan’da yaşayan Kürtler olarak yemeklerimizle, halk oyunları ekibimizle bu festivale katılarak kendi kültürümüzü tanıtmak istedik. Stantlarımız, özellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmaları yoğun bir ilgi gördü” dedi.

Kürdistan Komite üyesi Mirazê Kerem ise, şunları söyledi: “Böyle bir festivale ilk defa katılıyoruz. Bize böyle bir fırsatı veren Ermeni halkına çok teşekkür ediyoruz. Ama biz Kürtleri dünyaya tanıtan Önder Apo ve onun savaşçıları olmuştur. Biz her şeyi Önder Apo’ya borçlu olduğumuz için ona minnettarız.”

Erivan English Park’ta yapılan festivale Ermenistan’da yaşayan tüm etnik gruplar kendi kıyafetleriyle katıldı. Festivale Ermenistan’da yaşayan Kürtler adına ise Elegez Folklor grubu katıldı. Grup, Giranî, Şemamê, Zeynê ve Baso oyunlarıyla yoğun ilgi gördü.

Elegez folklor grubuna başarı ödülü verildi.