Evine dîwanxaneyi sığdırdı

Dengbêj İsmail Seyranoğlu, evinin bir odasını ‘dîwanxane’ye çevirdi; 10 yaşından 22 yaşına kadar öğrencisi var. 

Van’da yaşayan Hakkarili dengbêj İsmail Seyranoğlu, dengbêjlik geleneğini yaşatmak için Van’da ‘dîwanxane’ açtı. Seyranoğlu, hem burada hem de online olarak dersler veriyor. Öğrencileri 6- 22 yaş aralığında.

Evinin bir odasını dîwanxane olarak dönüştüren Seyranoğlu, dengbêjliğin para kazanılan bir meslek olmadığını söyleyerek,  “Gelenektir, mirastır, atalardan gelen kültürdür. O kültürel dokusunu bilenler önemsiyor” diyor.

Popülizmle bu geleneğin unutulduğundan üzüntü duyan Seyranoğlu, dengbêjliğin bir hazine olduğunu söylüyor.  Seyranoğlu, "Dengbejlik benim için rengi ifade ediyor. Örfü ifade ediyor, tarihi, ismi, benim için dengbejlik klamlarında saklı olan hazinedir" diye belirtiyor. 

Kültürel asimilasyona karşı tavır aldıklarını vurgulayan Seyranoğlu, “10 yaşındaki çocuğa dengbêjlik adına eğitim verdiğimde kültürel asimilasyona karşı nasıl tavır alabildiğimizi görüyorum. Kültürüm, çocukluğum ölüyor, buna karşı da ömrüm yettikçe ders veremeye devam edeceğim” şeklinde konuştu.

Klamların korunmasının on binlerce klama tekabül ettiğini kaydeden Seyranoğlu, şunları ifade etti:

“Dengbêjliği güncelleştiremeyiz. Şu an burada kuru bir sesle size bakarak kelimeler dökebilirim ama dengbêjlikdeki mesele bu değil. Biz dengbêjlerin yüz yıllardır kullandıkları kelimelerin kültürel dokularına ulaşamayız. O klamlarda edebiyat, tarih, sanat, kadim Kürtçeyi buluyoruz. Öğrencilerimi çoğaltacağım.”