Evraz’ının aşkını şiirle tamamlıyor

Mihemed Emin Hesen, şiir kitabını 2013’te şehit olan oğlu Evraz’a armağan etti. Emin Hesen, “Evraz’ımın devrim aşkı yarıda kaldı, şiirlerimle aşkını tamamlamak istedim” dedi.

Girkê Legê’ye bağlı Dekşûriya köyünde 1955’te doğan Mihemed Emin Hesen, 8 çocuk babası. Marangoz olan Mihemed, şehit oğlu için şiirler yazıyor.

5’inci çocuğu olan Evraz, 2013’te Çilaxa’ya bağlı Safa köyünde şehadete ulaştı. Oğlu Evraz’ı Dêrik’teki Şehit Xebat Dêrik Şehitliği’nde toprağa verirken, bir şiirle seslendi. Mihemed Emin Hesen, 2021’de de oğlu Evraz için şiir yazmaya başladı.

AZİMLİ VE İNATÇIYDI

Mihemed Emin Hesen, 1984’te Girkê Legê’de doğan oğlu Evraz’ı şöyle anlattı: “Evraz’ın çocukluğu bile farklıydı. Çok azimliydi. Bir şeyler yapmayı çok istiyordu. Yapacağım dediği şeyi de kesinlikle yapıyordu. Yorulurum, yapamam, başaramam demezdi. Birçok arkadaşı vardı, toplumsal bir kişiydi ve arkadaşları Evraz’ı çok severdi. Etrafı her zaman kalabalıktı. Yaşından büyük insanlarla arkadaşlık yapardı. İkna kabiliyeti çok yüksekti. Farklı bir gücü vardı. İnatçı ve azimliydi, istediğine kesinlikle ulaşırdı.

PKK İLE BÜYÜDÜ

Dünyaya gözlerini açtığında Apocu Hareket ile tanıştı. Evraz doğmadan önce arkadaşlar hep evimizdeydi. Evimiz hiç boş kalmazdı. Bir akademi gibiydi. Evraz da arkadaşlar ile büyüdü. Evraz gözünü PKK ile açtı, PKK ile kendini tanıdı, PKK ile büyüdü.

ŞEHİT XEBAT’IN ÖĞRENCİSİYDİ

Askeri ve siyasi çalışmadan bir gün geri kalmadı. Şehit Xebat Dêrik’e çok bağlıydı. Bir süre Şehit Xebat’ın yanındaydı. Evraz, Şehit Xebat’ın öğrencisiydi. Şehit Xebat şehit olana kadar da yanından ayrılmadı.”

ŞEHADETİNİ HİSSEDER

Mihemed Emin Hesen, kimseden haber gelmediği halde Evraz’ının şehit düştüğünü hissedercesine 4 Ekim’de Safa köyündeki cepheye ulaştığını belirterek, şöyle devam etti: “Nefesim daraldı. Ne olduğunu ben de anlamadım ve birden Safa köyüne gittim. Zaten cepheye ulaştığımda ortalık toz ve duman içerisindeydi. Köy halkı hepsi dışarıdaydı. Yoğun bir çatışmanın yaşandığı belliydi.”

EVRAZ’I ŞEHİT DÜŞER

Yolunda gitmeyen bir şeyin olduğunu anlar ama köylüler hissettirmez. Evine döner. Mihemed Emin Hesen, sonrasını şöyle ifade etti: “Til Cemal’de bir taziye vardı. Eşim taziyeye gidelim, dedi. Normalde her zaman taziyelere giderim ama o gün gidemedim. Bir şeylerin olduğunu hissetmiştim ama ne olduğunu ben de bilmiyor ve rahat değildim. Herkes taziyeye gitti ve ben evde tek kaldım. Bir odada uzandım. O esnada büyük oğlum aradı. Dêrik’e gelmemi ve yaralıların olduğunu söyledi. Evraz, dedi. Evraz’ın annesini de alarak Dêrik’e gittik. Sırtından yara almış ve şehit düşmüştü.”

Mihemed Emin Hesen, Evraz’ını Şehit Xebat Dêrîk Şehitliği’nde toprağa verirken şu şiirle seslendi:

“De bînin hevalno,

De bînin darbestê delalê dilê min bi min re bînin,

Kajîno di bi xwedêkê darbesta delalê min gelekê nehêjînin,

Evrazê min birîndar e,

Derba wî jî piştê ye,

Hunê birîna Evrazê min neêşînin,

De bînin darbesta delalê min bi min re bînin

Û darbesta delalê min gelekê nehêjînin

Birîna Evrazê min piştê ye,

Birîna Evrazê min neêşînin…”

Baba Mihemed, şehitlikte söylemeye başladığı şiiri ile Evraz’ını yaşatmak, anılarını dile getirmek ve yaşama nakşetmek için arkadaşlarının teşvikiyle gönlünden geçen duyguları yazıya dökmeye karar verir. Okuma ve yazması çok iyi olmadığından yardıma ihtiyacı olur ve arkadaşları da esirgemez.

2021’DE EVRAZ’I İÇİN YAZAR

Mihemed Emin Hesen, şiirler atfetmesiyle ilgili şunları söyledi: “Evraz şehit düştükten sonra şehitlikte hislerim gelişti. Şiir yazma kararı resmi bir karar değildi, doğaldı. Önceden de şiir dinlemeyi çok severdim ama Evraz’ı yazmak ayrıydı. Evraz’a olan duygularımı bir şekilde dile getirmem lazımdı. Bazen arkadaşlarla oturduğumuzda şiir okuyordum ve beni yazmaya teşvik ettiler. Bir gün kitap yazacağım aklıma bile gelmiyordu. Böyle bir şey düşünmemiştim. Arkadaşlarımla bir araya gelince ben de arada bir şiir söylerdim. Şiirlerin kime ait olduğunu sorarlardı. Gönlümden geçenleri dile getiriyordum. Gönlümden geçenleri yazmam gerektiğini söylediler. Okuma yazmam da çok güçlü değildi ama arkadaşlarımın desteği ile 2021’de yazmaya başladım. Şiirlerimi aklımda tutuyordum ve yazmak için de arkadaşlar yardımcı oluyordu.”

EVRAZ’I YAŞATMAM GEREKİYORDU

Benim ilham kaynağım Evraz’ım. Evraz’ın şehadeti ardından Evraz’ımı yaşatmam gerekiyordu, Evraz her zaman bizimle olmalıydı. Duygularım beni buna itiyordu. Nasıl bir çeşme patlar ve su kaynağını bulur. Duygularım beni Evraz’ıma kavuşturdu, Evraz’ım ile buluşturdu. Elime kalem alıp yazma kararı almadım, beni yazmaya iten duygularımdı. Evraz herkesin gönlünde yer edindi, gönüllerde yara açtı. Ben de babası olarak Evraz’ımı böyle yaşattım. Gönlüm Evraz için attı, duygularım Evraz’ım için harekete geçti.”

EVRAZ’IN AŞKI DEVAM EDİYOR

Yaklaşık bir yıllık çalışması ardından oğlu Evraz için yazdığı şiirleri 2022’de ‘Evina Evrazê Min’ adlı kitabında topladı. Daweta Evraz, Azadî, Cîranê Tirsonek, Kobanê Birîndar e, Evîna Evrazê Min, Ez Namirim, Sohbeta Cangoriyan şiirlerinin bulunduğu Evîna Evrazê Min kitabı, devrimi ve Evraz’ı anlatıyor.  Mihemed Emin Hesen, “Evraz şehit düştü. Evraz devrime olan aşkı yarıda kaldı. Evraz’ımın devrim aşkını yaşatmak için kitabın adını Evîna Evrazê Min koydum” dedi.