Cihatçı dernek kapatıldı, Erdoğan'a sığındı, ya ırkçı Türk oluşumları?

Fransa, tarih öğretmeni Samuel Paty'nin vahşice katledilmesi ardından Erdoğan yandaşı BarakaCity derneğini feshetti. Efrîn işgalini de savunan derneğin yöneticisi Sihamedi, Erdoğan'dan iltica talep etti. Peki ırkçı Türk oluşumlar da feshedilecek mi?

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, insani yardım adı altında kurulan BarakaCity'nin feshedildiğini duyurdu. Darmanin, 19 Ekim günü yaptığı bir açıklamada toplam 51 derneksel yapıyı feshetme niyetinde olduklarını belirtmişti. İlk düşen BarakaCity oldu.

Kararname ile kapatılan dernek, "radikal islamcı akım bünyesinde ilişki geliştirmek" ve "terörist eylemleri gerekçelendirmekle" suçlanıyor.

Fesih açıklaması ardından derneğin başkanı İdris Sihamedi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık çağrıda bulunarak hem kendisi, hem ekibi, hem de derneği için "siyasi iltica" istedi. Derneğin, "uluslararası yeni merkezini" Türkiye'ye taşıyabileceği belirtiliyor.

BarakaCity 2008 yılında Müslüman Kardeşler tarafından kuruldu. Müslüman Kardeşler dendiğinde bugün akla gelen ilk isim Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oluyor. Türk devletinin organizasyonla hem ideolojik, hem siyasi hem de operasyonel bağları var.

SALDIRILARI GEREKÇELENDİRİYORDU

BarakaCity'nin Başkanı İdris Sihamedi, özellikle sanal ağlar üzerinde cihatçı saldırıları gerekçelendiriyor, Erdoğan'a hayranlığını ifade ediyordu. Ocak 2015'de Charlie Hebdo'ya yönelik gerçekleşen katliamın davasının görüldüğü sırada 3 Eylül'de Facebook sayfasında "Kimse peygamberimize saldıramaz. Allah Charlie'yi lanetlesin, mezarlarını güneşin sıcaklığında tutuştursun" diye yazmıştı.

'ÖLÜMÜ YAŞAMDAN FAZLA SEVME' PROPAGANDASI

Bir hafta kadar öncesinde, 27 Ağustos'ta "Şehit ölmek bir inananın yaşamındaki en güzel şeydir (...) Bizi onlardan ayıran budur. Onların yaşamı sevdiği gibi ölümü sevmek" diyordu. Bu sözler, Mart 2012'de 7 kişinin ölümüne, 6'sının yaralanmasına neden olan Toulouse ve Montauban saldırılarını gerçekleştiren El Kaideli Muhammed Merah'ı sözlerini hatırlatıyordu. Polis operasyonuna öldürülen Merah da "Ben ölümü, sizin yaşamı sevdiğiniz gibi seviyorum" demişti.

TÜRK DEVLETİNİN TRUVA ATI

Sihamedi'nin Türk devleti ile işbirliği bir sır değil. Kendisi de Twitter hesabında Erdoğan hayranlığını ifade ediyor, Anadolu Ajansı'nın haberlerini paylaşıyordu. Hatta 5 Ekim tarihli bir paylaşımında Türkiye'den kendisine 15 günde sonuç veren koronavirüs test kitlerinin gönderildiğini belirterek, kolilerin fotoğraflarını yayınlamıştı. Sihamedi, 5 Ekim'de olduğu gibi bir çok kez "Allah Türkiye'yi korusun" şeklinde Türkçe paylaşımlar da yaptı. 10 Ekim'de derneğin merkezinde yapılan bir toplantıya ilişkin twitter üzerinde paylaşımda bulunan Sihamedi, "Türk toplumunun" da hazır bulunduğuna dikkat çekiyordu.

Aynı zamanda kendisini gazeteci olarak sunan Sihamedi Ekim ayı içerisinde gazetecilere yönelik internet ortamındaki saldırılarından dolayı iki kez gözaltına alındı ve adli kontrol altında serbest bırakıldı. Gözaltıya ve dernekteki aramalara, resmi olarak tepki gösteren tek ülke Türk devleti oldu. Erdoğan gözaltı nedeniyle BarakaCity olayını gündeme getirdi. Türk medyası da bu vesileyle müslümanların hedef alındığını savunarak, karalama kampanyası başlattı. Fransa'daki Erdoğan yandaşları daha ileri giderek, Sihamedi'nin gözaltına alınmasını, Yahudi Soykırımı ile eşdeğerde tuttu.

Türk devleti ile BarakaCity arasındaki ilişkileri ele veren çok sayıda veri daha var. 22 Mart 2020'de Erdoğan rejiminin sözcüsü Anadolu Ajansı "Fransa'dan Erdoğan'a '1 milyon maske' talebi" başlıklı bir haber yayınladı. Haberin daha girişinde talebin Fransa'dan değil yandaş dernek BarakaCity'den geldiği anlaşılıyordu.

EFRÎN'DEKİ İŞGALCİLERE YARDIM GÖNDERİYORDU

Sihamedi, Türk devletinin Mart 2018'de işgal ettiği Efrin'deki cihatçı-işgalci oluşumlara da yardım gönderiyordu. Sihamedi, kendi Twitter hesabında Mart 2020'de BarakaCity'nin Efrîn'de bulunduğunu duyurmuştu. BarakaCity'nin Türk devletinin onayı olmadan Efrîn'e gitmesi kuşkusuz düşünülemezdi.

TÜRK ŞUBESİNİ BİR SELEFİ-CİHATÇI YÖNETİYOR

Zaten Fesih kararnamesinde de BarakaCity'nin "Türk şubesi"ne vurgu yapılması dikkat çekiyor. Bu şube, Fransız-Türk vatandaşı olan, defalarca adli suçlara karışmış, selefiliğin simalarından biri olan ve aynı zamanda hem Irak hem de Suriye'deki cihatçıları destekleyen Mehmet Uzun tarafından yönetiliyor.

Sihamedi, gazetecilere yönelik sanal ağlarda tacizde bulunmak suçlamasıyla 4 Aralık günü Paris bölgesindeki Evry yargılanacak. RMC radyosu çalışanı Zohra Bitan, 18 Eylül 2020'de sosyal ağlarda 120 tweet ile karalama ve tacize maruz kaldığını belirterek suç duyurusunda bulunmuştu.

PEKİ YA TERÖR ESTİREN IRKÇI TÜRK OLUŞUMLAR DA KAPATILACAK MI?

Fransa'daki ırkçı, tetikçi ve casus Türk yapılanmaları ise kök salmaya devam ediyor. Bunlar arasında seçimlere katılan AKP menşeli bir parti, camiler, dernekler, bozkurtlar var. Yaz aylarında Lyon'da ırkçı Türk gençleri, Ermeni yanlısı bir gösteriye sırasında belirmişti. Kendilerini Türk komandoları olarak tanıtıyorlardı. Bazıları maskeliydi.

28 Ekim Çarşamba akşamı da Lyon bölgesindeki Decines kent merkezinde sokağa çıkma yasağı sırasında, "Ermeni avına" çıkan onlarca kişilik ırkçı bir grup, Erdoğan yanlısı sloganlar, Ermeni düşmanı sloganlar ve "Allahu Ekber" diyerek yürüdü. Grup kent merkezinde terör estirirken, çatışmaların önüne geçmek için polis harekete geçirildi. Sanal ağlarda dolaşan görüntüler, yoğun tepkilere yol açtı. 

Türk devletine bağlı bu yapılar, yerelde seçimlerle giderek daha fazla sızmaya çalışırken, sürgündeki muhaliflere karşı terör estirmekten çekinmiyor ve yoğun bir şekilde cihatçı propagandalar yürütebiliyorlar. Bu durum sadece Fransa'yı ilgilendirmiyor. Avrupa ülkeleri bu ırkçı-faşist tehdide karşı şimdiye kadar ciddi bir tedbir almadı. Ancak Fransa'da gündemde olan "islamcı ayrılıkçılık" yasasının Erdoğan'ı imam ordusundan mahrum bırakabileceği belirtiliyor.