‘Gurbetin Güncesi’ Stuttgart müzesinde

Gurbetteli Ersöz’ün “Yüreğimi Dağlara Nakşettim” kitabı, Württembergischer Kunstverein Stuttgart’ta 145 adet taş tablet ile sergilendi. Sergi, 2 Ocak 2022’ye kadar açık olacak.

Kürt Kadın Özgürlük Hareketinin öncü isimlerinden şehit Gurbetelli Ersöz'ün günlüklerinin işlendiği tabletler, 16 Ekim 2021- 2 Ocak 2022 arasında Stuttgart'ta bir müzede sergileniyor.

145 baskıya hazır litografik kireçtaşı levhadan oluşan kütüphanesini  Württembergischer Kunstverein Stuttgart’ta açan Banu Cennetoğlu, Gurbetteli Ersöz’ün gazetecilik yaptığı yıllar ve çeşitli ağır cezalar sonucunda Ersöz’ün “gazetecilik yapamaz” gibi yasakların yer aldığı önemli detayları işlemiş.

Müze tanıtım kataloğunda, “Kürt gazeteci Gurbetteli Ersöz’ün Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı yıllar ve Türk devletinin PKK ile yürüttüğü kirli savaş, bu savaş neticesinde ortaya çıkan sonuçlar yer alıyor. 

Özgür Gündem yayın yönetmenliğini yaptığı sıralarda Ersöz ve arkadaşlarının 13 gün işkencede nasıl kaldıkları anlatılıyor. Ersöz’ün 1997’de Türk devleti tarafından Kürdistan’ın güneyinde Alman yapımı Leopar tankı ile vurulması da yer alıyor. 

Fotoğraf, basılı medya ve yerleştirme ile çalışan sanatçı Banu Cennetoğlu, yasakların halen devam ettiğini hatırlatarak, aralarında seçilmiş siyasetçi ve gazetecilerin de bulunduğu 8 bin 500'den fazla Kürt tutuklu, PKK ile bağlantılı oldukları iddiasıyla gözaltına alındı ​​veya hüküm giydi. Yüzlerce kitap hala yasaklı. Ersöz'ün günlüğü de bunlardan biri” diyor.

“Yüreğimi Dağlara Nakşettim”, Gurbetelli Ersöz'ün 27 Temmuz 1995 ile 8 Ekim 1997 tarihleri arasında tuttuğu günlüğüdür.

16 Ekim’de açılan müze, 2 Ocak 2022’ye kadar açık olacak.