Hamburg’da Kürt Film Günleri başladı

Bu yıl 12’incisi düzenlenen Hamburg Kürt Film Festivali, ‘Dört parça, tek sinema’ sloganıyla başladı. Festivalde 41 film sinemaseverlerle buluşturulacak.

Bu sene 12‘ncisi düzenlenen Hamburg Kürt Film Festivali, Güney Kürdistanlı Yönetmen Şhawkat Amin Korki'nin Ezmun (Sınav) adlı filmi ile start aldı.

Saat 18.00’da startı verilen film festivalinde birçok yönetmen ve sinemasever hazır bulundu.

Festivalin açılış prömiyeri, Soprano Pervin Çakar ve tanınmış nefesli çalgılar ustası Etan Tekin’in dinletisiyle başladı. 'Dört parça, tek sinema' sloganı ile start alan film festivali, 2018’de Rojhilat Kürdistanı’nda yaşamını yitiren Yönetmen Rahim Zahibi ve geçtiğimiz aylarda Duhok kentinde koronodan dolayı yaşamını yitiren Yönetmen Hakkar Abdulkadir’e adandı.

Müzik dinletisinin ardından festivalin açılış konuşmasını yapan festival tertip komitesi üyesi Yaser Irmak şunları söyledi:

'Dört parça, tek sinema’ sloganı ile düzenlediğimiz bu festival ile Kürdistanlı yönetmenlerin yeni çalışmalarını halkımızla buluşturmayı esas alıyoruz. Bu festivalin hazırlık çalışmaları yaklaşık bir senedir devam ediyor. Festival için bize birbirinden değerli 130 başvuru yapılmış olmasına rağmen büyük bir seçicilikle 41 tanesini ancak sinemaseverlerle buluşturabileceğiz. Gönül isterdi ki hepsini gösterebilelim”

Irmak, festival için emeği geçen bütün arkadaşlarına teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra Şhawkat Emin Korki’nin Ezmun (Sınav) adlı filmi gösterildi.

Ezmun filmi, Güney Kürdistan’da eğitim sistemi içindeki yolsuzluklara odaklanan bir çalışma.

Filmin bitiminden sonra sinemaseverlerden gelen soruları cevaplandıran Şhawkat Amin Korki, Güney Kürdistan’da birçok ailenin hala bu mağduriyeti yaşadığına dikkat çekerek, gerçek bir hikayeden yola çıkarak böyle bir film yaptığını söyledi.

Hamburg Kürt Film Festivali etkinlikleri kapsamında iki panel de düzenlenecek.

İlki, ‘Dört parçada Kürt Sineması’ temasıyla bugün saat 16.00’da Mut Tiyatrosu’nda yapılacak.

Moderatörlüğünü Ferhan Sterk’in yapacağı panelin konuşmacıları; Şhawkat Amin Korki, İbrahim Şahidi, Haşim Aydemir ve Ekrem Heydo

“Kürdistan’da tahrip edilen tarihi eserler” adlı söyleşiye Arkeolog Mesut Alp katılacak. “Kürdistan’da çevre ve tarihin kimlik kaybı” adlı panelin konuşmacıları ise Veysi Atay ile yine Mesut Alp olacak.

Festival etkinlikleri kapsamında uzun ve kısa metrajlı dökümanterler ve çocuk filmlerinden oluşan 41 film sinemaseverlerle buluşacak.