Hamburg Kürt Film Festivali ‘Cîran’ ile start aldı

Bu sene 13’cüsü yapılan Hamburg Kürt Film Festivali, Rojavalı Mano Khalil’in Cîran filmi ile start aldı.

Altona semtinde bulunan Zeiss Kino’da gerçekleştirilen film festivalinin ilk gününe Hamburg’da yaşayan sinemaseverler yoğun ilgi gösterdi. Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel şahsında kadın mücadelesinde katledilen kadınlara adanan ve temel sloganı “Jin Jiyan Azadî” olan film festivalinin açılışında, Kürt müziğinin sevilen seslerinden Hivron sahne aldı.

Saat 18.00’de galası yapılan filmde Mano Xhalil, Veysi Atay, Bilal Bulut başta olmak üzere birçok oyuncu ve yönetmen de hazır bulundu.

26-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek  Hamburg Kürt Film Festivali’nde Kürdistanın dört parçasında yaşayan Kürdistanlı yönetmenlerin kurmaca, belgesel, deneysel ve kısa filmler olmak üzere 28 çalışması sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Film festivali kapsamında geçen sene olduğu gibi bu sene de belgesel, kısa ve jüri özel ödülü, jüri tarafından belirlenen filmlere takdim edilecek.

Film festivali kapsamında filmlerin yanı sıra panel ve tiyatro gösterimi de yapılacak. Bu seneki festivalde Kürt sinema seçkileri dışında dünya coğrafyası genelinde yaşanan savaşlara dikkat çekmek amacıyla Ukrayna ve Afganistan sinemasına ait 2 film de gösterilecek.

Afgan yönetmen Shahbanoo Sadat'ın Kabul Kinderheim (Kabil Çocuk Yurdu) ve Ukraynalı yönetmen Alina Gorlova'nın (This Rain Will Never Stop) filmi festival kapsamında gösterilecek.

Tertip komitesi adına konuşan Yaser Irmak, bu seneki festivalin, İran’da rejim güçlerinin katlettiği Jîna Emînî ve Süleymaniye’de Türk devletinin katlettiği Nagihan Akarsel’e adandığını söyleyerek, Kürdistan’ın dört parçasından film çalışmalarını sergilemek istediklerini söyledi.

Irmak, “Bugün bu festivalleri yapabiliyorsak bunu direnerek şehadete ulaşan kadınlara borçluyuz” dedi.