Hewlêr çetelere açık, yurtseverlere kapalı

KDP yönetimi, Hewlêr’i Kuzey Kürdistanlı sığınmacılara kapatıyor ama fuhuş ve cinayet suçlarından dolayı gelip şimdi birer istihbarat elemanı gibi çalışanlara sonuna kadar açıyor.

Türk devletinin, 2015’te Kürtlere karşı yeniden savaşa başlamasıyla birlikte başlayan siyasi soykırım operasyonlarından dolayı Güney Kürdistan’a geçen Kuzey Kürdistanlılar, KDP’nin baskısıyla barınamaz hale getiriliyor. Hewlêr’i yurtsever Kürtlere kapatan KDP, çeteleri ise ağırlamayı sürdürüyor.

Türk devletinin 2015’te yeniden devreye soktuğu ve devam eden siyasi soykırım operasyonlarında eşbaşkanlar dahil birçok parlamenter, belediye eşbaşkanı, parti il, ilçe, eşbaşkanları ve yöneticiler tutuklanmaya başlandı. Devletin eline geçmeyen ya da bir süre zindanda yatıp çıktıktan sonra binlercesi yurt dışına çıktı. Bunlardan belirgin bir bölümü ise yurt dışına çıkmaktansa Başûrê Kurdistan’a geçip orada siyasete devam etmeye çalıştı.

Türk devleti ve mevcut iktidarı ile iş birliği içinde olan KDP ise Kürt yurtseverlerin gelişinden memnun olmadı. Önce bazılarını Kürt Özgürlük Hareketi’ne yakın diye Hewlêr’den çıkarıp Kerkük ve Süleymaniye taraflarına gönderdi. Bazılarını Pirde’de açtığı soruşturma merkezinde teslim alıp itaat ettirmeye çalıştı. KDP ile çalışmayı kabul etmeyenler sınır dışı edildi. Çalıştıkları iş yerlerine baskı yapılarak işten çıkarılmaları istendi. Bazıları Avrupa’ya gitmek zorunda kaldı. Bazıları da Süleymaniye ve Kerkük’e sığınarak yaşamını sürdürmeye çalıştı.

KDP yönetimi, 17 Temmuz 2019’da Hewlêr’de Kürt gençleri tarafından MİT’in Federe Kürdistan Sorumlusu Osman Köse’nin öldürülmesinden sonra Maxmûr Kampı dahil Kuzeylilere düşman gözüyle bakmaya başladı. Maxmûr’da yaşayanların Hewlêr’e girmeleri yasaklandı. Hewlêr’de okuyan öğrenciler, yine kampta hasta olanların dahi bu kapsama alındı. İzinsiz olarak Hewlêr’e girenler tutuklandı, günlerce sorgulandı. Son iki ayda bu tutuklananlardan ikisi yaşamını yitirdi. Biri bırakıldıktan iki gün sonra, diğeri ise tutukluyken.

Kürt siyasi sığınmacılara Hewlêr ve Duhok’u kapatan KDP, bu alanları Türkiye’de adam öldüren, uyuşturucu ticareti yapan ve çetecilikten kaçıp gelenlere ise merkez yaptı. Fuhuş dahil adli suçlular, Güney Kürdistan’a gelenler, ilk önce Duhok’a geçiyor. Duhok’taki konaklama yerleri ise Ewro City. Burası, Duhok Asayişi tarafından belirlenmiş. Bir süre Ewro City’de kalan bu suçlular, Asayiş tarafından ikameleri yaptırıldıktan sonra bazıları Hewlêr’e gönderiliyor bazıları da Duhok’ta yaşamaya başlıyor.

POLİS MUSTAFA ATEŞ

Mersin’de 2017’de eski Belediye Meclis Üyesi Cengiz Düzgün'ün oğlu Volkan Düzgün’ü beylik tabancasıyla öldüren polis Mustafa Ateş, bunlardan biri. Cinayeti işledikten sonra Duhok’a gelen Ateş, 7 ay Ewro City’de misafir edildi, ardından oturumu yapılarak Hewlêr’e yerleştirildi. Ateş, şimdi Hewlêr’de Family Mall’de çalışıyor. Duhok Asayişi’nden bir görevliye göre; Ateş, aslında şu anda aktif bir istihbarat elemanı.

PKK’DEN KAÇANIN EKÜRİSİ

Uyuşturucu ve fuhuş marifetine cinayet de ekleyen Yasin Atın da İstanbul’dan gelip Hewlêr’de ağırlananlardan. O da polis Mustafa Ateş ile aynı prosedürün ardından şimdi Hewlêr’de. Atın, PKK’den kaçan ve Dişçi Pola olarak bilinen en yakın arkadaşı Mehmet Babier ile birlikte Parastin ve MİT’in hizmetinde.

Hewlêr’i mesken tutan bunlar gibi yüzlerce suçlu var. KDP yönetimi tarafından Hewlêr bunlara açılırken Kürt siyasi sığınmacılara kapatılıyor.