Hêza ekibi yeni ödülü Deniz Fırat’a adadı

Yönetmenliğini Derya Deniz’in yaptığı Hêza belgeseline bir ödül de Portekiz’den geldi. Deniz, Don Kişot ödülünü sekizinci şehadet yıl dönümünde gazeteci Deniz Fırat’a adadı.

Portekiz’de1933’ten 1974 yılına kadar süren Salazar faşizmine karşı en çok direnen kent olarak ifade edilen Melgaço kentinde hafıza, kimlik ve sınırlar temalı MDOC belgesel film festivali düzenlendi.

1-7 Ağustos tarihleri arasında yapılan festivale 25 ülkeden 42 kısa ve uzun metrajlı belgesel film katıldı.

Bir hafta boyunca hem gösterimler hem de tartışma atölyelerinin yapıldığı festival, Fransız yazar ve sinema eleştirmeni Jean Loup Passek’e adandı.

Festivalde Derya Deniz’in yönettiği Hêza belgeseline “Don Kişot Ödülü” verildi.

Ödül takdim töreninde Hêza için şu ifadeler kullanıldı: “Hêza filmini ödüle layık kılan sadece iyi yazılmış, yorumlanmış ve çekilmiş olması değil, aynı zamanda izleyiciyi dokunaklı görüntüler ve ilgi çekici bir film müziği aracılığıyla kahramanın yaşadığı dramının derinliklerine taşıyabiliyor olmasıdır. Zorluklara karşı yiğitçe savaşan kadınların gücüne övgüde bulunmaktadır.”

Ekip adına ödülü alan Afat Baz, 2014 yılında Maxmur’da DAİŞ çetelerinin saldırısı sırasında şehit düşen gazeteci Deniz Fırat’ın mücadelesini anlatarak, ödülü Fırat şahsında DAİŞ ile mücadelede şehit düşen bütün basın emekçilerine adadı.

Don Kişot Ödülü, IFSS – Uluslararası Film Dernekleri Federasyonu tarafından seçilen Festivallerde verilen bir ödül olarak önem kazanıyor.