Hîlala Zêrîn’den çocuklara resim eğitimi

Özgür bir kültürün yaratılmasında çocukların da eğitimine ağırlık veren Hîlala Zêrîn Kadın Kültür Hareketi, devrimin çocuk ressamlarını yetiştirerek tarihi hafızayı korumayı amaçlıyor.

Qamişlo’da 2016’da örgütlenen Kevana Zêrin Kadın Kültür Hareketi’ne dayanarak 2020’de ilan edilen Hîlala Zêrîn, çocukların gelişimi için de kültür ve sanat eğitimlerini güçlendirdi. Qamişlo, Hesekê, Şehba ve Firat’ta eğitim kursları açarak çocuk gelişimine katkıda bulunuyor. Siyasal, toplumsal bir devrim olduğu kadar bir kültür ve sanat devrimi olan Rojava Devrimi’nde çocuklar çok yönlü yetiştiriliyor.


Hîlala Zêrîn, Qamişlo’daki kültür ve sanat merkezinde 13 çocuğa resim eğitim veriyor. Bir-üç yıl arası eğitim gören çocuklar da bu merkezde uzmanlaşmaya devam ediyor. Haftanın iki günü, ikişer saat resim eğitimi gören çocuklar yağlı, pastel, kömür, kare kalem gibi resim çizme teknikleriyle yetiştiriliyor. Her çocuk temel eğitimlerin ardından kademe kademe çizimde gelişiyor, gelişim düzeyine göre de bir seviye daha atlıyor.

SICAK VE GÜÇLÜ İLİŞKİLER KURULUYOR

Çocukların zihinsel, duygusal ve toplumsal anlamda gelişmesini sağlayan resim yapma, çocukların hem toplumda hem de aile ortamında başarılı bir kişiliğe sahip olmasına da yardımcı oluyor. Haftanın iki günü ev ev dolaşarak çocukları toplayan Hîlala Zêrîn’e ait serviste bir araya gelen çocuklar, bazen şarkı söyleyerek bazen şakalaşarak bazen ise anılarını anlatarak eğitim yerlerine ulaşıyor. Merkezin bahçesindeki yeşil alanla güne uyanan çocuklar, sadece resim çizmekle zaman geçirmiyor, bahçede bulunan çardakta da bir araya gelerek müzik, folklor ve tiyatro ekipleriyle de farklı aktivitelerde bulunuyor, dayanışma ortamı yaratılıyor. Çocuklar için hem eğitim hem de oyun alanı olan bahçede, renkli sahneler yaşanıyor. Bir sosyal aktivite olarak da görülen resimle çocuklar sadece aile ve okul ortamıyla sınırlı kalmış olmuyor, yeni arkadaşlar da edinmiş oluyor.

TARİHİ HAFIZA DİRİ KILINIYOR

Zihinsel bir sanat etkinliği olan resim, hafızayı güçlendiriyor, dikkat ve konsantrasyonu artırıyor. El becerisi, zorlukları aşma becerisi ve yeni yetiler de kazandırıyor. Resim yapmak çocukların yeteneklerini keşfetmelerini sağlayarak potansiyellerini açığa çıkarmasına da destek sunuyor. Hayal güçlerini kâğıda aktararak başarı hissini tadan çocuklar, yaşamda daha özgüvenli bir şekilde hareket etmeye başlıyor. Tam da burada onlarca ressam yetiştiren Hîlala Zêrîn, farklı kültürlerde büyüyen çocukları bir araya getirerek kültürleri sentezliyor. Yetişkinlik dönemi öncesi bire bir çocukların kültürleriyle büyümesini sağlarken tarihi bilinci yaratmada resme başvuruyor. Resimlerinde kültürlerinin sembollerini yansıtan çocuklar, tarihi hafızaya da sahip olmuş oluyor.

EKİM’DEKİ SERGİ ERTELENDİ

Hîlala Zêrîn Kadın Kültür Hareketi, bu yıl içerisinde kültürel haftalar, festival, tiyatro etkinlikleri gibi birçok faaliyet gerçekleştirirken 13 çocuğun çizdiği resimleri de Ekim’de açacağı sergiyle halkla buluşturacaktı fakat işgalci Türk ordusunun bölgedeki saldırıları nedeniyle sergi ertelendi.