Huner'in beşinci sayısı çıktı
Kültür, sanat ve edebiyat dergisi Huner'in beşinci sayısı okurlarla buluştu.
Kültür, sanat ve edebiyat dergisi Huner'in beşinci sayısı okurlarla buluştu.
92 sayfa olan derginin üç ana konusu var. Birincisi "İktidar ve kültür arasındaki ilişki", ikincisi "Bave Teyar ve devrim sonrası Rojava'da yapılan tiyatro çalışmaları" ve üçüncüsü ise "Colemêrg Kültürü".
Bu sayıda Önder Apo’nun tarihi ve sınıflı medeniyetleri ele alan ve bunların kültür üzerindeki etkilerini analiz eden görüşleri yer alıyor. Bu konuda Arjîn Amara, Şiyar Amed ve Rênas Dersim'in yazıları bulunuyor.
Colemêrg kültürü üzerine olan bölümde ise kentin iki rûspîsi olan Enwer Ozkahraman ve Îhsan Colemêrgî ile yapılan söyleşiler dikkat çekiyor.
Huner, bu iki Kürt büyüğünün kilim kültürü ve araştırma-inceleme dünyasına kattıklarını ele alırken, onların deneyimlerini de paylaşıyor.
Aralık ayından bu yana Kürdistan halkı gibi sanatçılar da Tişrîn direnişini birebir yaşıyor. Sanatçılar Tişrîn direnişi ve şehitler anısına 20 yeni şarkı üretti. Dergide bu şarkılardan yedisinin sözleri ve öyküleri yayınlanmış.
Huner'in bu sayısında dikkat çeken bir bölüm de Bavê Teyar ve Rojava'daki tiyatro çalışmaları...
Dîrok Diyar ve ve Yaqob Tilermeni yazılarıyla "Bavê Teyar Müzesi" kurulmasını önerirken, Ruha Efrin ile yapılan söyleşide ise devrim sonrası yapılan tiyatro çalışmaları hakkında detaylı bilgiler veriliyor.
Ruha Efrin, iki konservatuar ile yaz okullarının açıldığını, her yıl bir hafta süren üç tiyatro festivali yapıldığını ve 50 tiyatro grubunun şu anda çalışmalarını sürdürdüğünü anlatıyor.
Ayrıca bu sayıda tiyatronun şehidi Yekta Herekol'un bir yazısı da paylaşıldı. Dergide yer alan diğer bazı yazılar ise şunlar:
Aram Tîgran: Stranên Şehîdan
Serpehatiya Strana Sînemê
Gundekî Hunermendan: Qaşan
Stranên Newrozê
Zozana Feraşîn
Ziman, Çand û Erdnîgarî
Huner dergisine Frankfurt'ta yapılan Newroz kutlamasında kültür-sanat standında ulaşabilirsiniz.