Kadınlar daha çok sanata yönelmeli

Üç dilde şarkılar seslendiren Gêşbîn Nebo, “Kadınlar sanata yönelmeli. Her bir kadının farklı yetenekleri var. Bu yeteneklerini kendilerine saklamamalı” dedi.

Kobanêli Gêşbîn Reqa’da yaşıyor ve 19 yaşında. 7 yaşında sesini keşfeden Gêşbîn, öğretmenleri, arkadaşları ve ailesi tarafından destek alarak ressamlıkla sanat hayatına atılmış olsa da müzikten vazgeçemiyor ve iki sanat dalını bir arada yürütüyor.


ANF’ye konuşan Gêşbîn, okul hayatında sesini keşfettiğini belirterek, şunları söyledii: “7 yaşındaydım. Okula yeni başlamıştım. Aslında okul arkadaşlarıma şarkı söylerken sesimi keşfettim. Hem arkadaşlarım hem de öğretmenlerim şarkı söylemem için destek sunuyordu. Şarkı söylediğimde etrafıma toplanırlardı. Reqa’ya geldiğimde resim çizmeye başladım. Şarkı söylemeye de devam etme kararına vardım. Arkadaşlarımın teşvikiyle şarkı söylemem de belirleyici oldu. Şu an hem ressamım hem de şarkı söylüyorum. Bir yandan da İngilizce tercümanlığını okuyorum.”

SANATA TEŞVİK EDİYOR

Reqa Kültür ve Sanat Merkezi’nde müziğe teşvik ettiğini dile getiren Gêşbîn, “Güzel sesleri ayıklıyorum. Şarkı söylemeye yatkın olanları müzik grubu için teşvik ediyorum. Eğer müziğe yatkın olmayan bir ses ise de diğer sanat dallarına başvurmaları için çaba içerisinde oluyorum” dedi.

TOPLUM BASKISINI AŞTI

Kadın sanatçılara dönük toplumun baskısına dikkat çeken Gêşbîn, şöyle devam etti: “Yakın çevremin baskılarından ziyade toplumun kadına bakış açısı oldukça zorlayıcıydı fakat bu baskıların üstesinden geldim. Toplum için kadın mutfağa ait ve çocuk bakmakla mükellef. Fakat kadından bir sanatçı doğabileceğini hiç düşünmüyorlardı, kadının sanatı ayıp görülüyordu. Şu ana kadar da gerici toplumun baskıları kadına dönük gerçekleşiyor fakat Rojava Devrimi’yle beraber cinsiyetçi toplum bakış açısı kırılmaya çalışılıyor. Kadınlar eskiye göre daha rahat bir şekilde yeteneklerini sergileyebiliyor.”

DAİŞ SANATI ENGELLEDİ

DAİŞ’in Reqa’yı işgal etmesiyle kadınlara dönük baskının oldukça arttığını dile getiren Gêşbîn, şunları dile getirdi: “DAİŞ’le beraber topluma ve kadına dönük baskılar arttı. Kürt olduğumuzu bile dile getiremiyorduk. Sanatçılar eserlerini sergileyemiyordu. Gizlice evlerine şarkı söylüyorlardı, resim çiziyorlardı, şiir ve romanlarını yazıyorlardı. Yeteneklerimiz gizli kalıyordu.”

MÜZİĞİ DE ÇOK DİLLİ

Kürtçe, Arapça ve İngilizce şarkı söyleyen Gêşbîn, şunları ekledi: “Reqa’daki halklar beraber sanatlarını sergiliyor, geliştiriyor, ortaklaştırıyor. Yeni bir toplumsallık yaratılıyor. Kadınlar sanata yönelmeli. Her bir kadının farklı yetenekleri var. Bu yeteneklerini kendilerini saklamamalı. Kadınların sanatlarını sergilemesi kişisel bir gelişimden ziyade Kuzey ve Doğu Suriye’nin gelişmesi anlamını geliyor.”