KCK: Durumun ciddiyeti görülmeli, hemen harekete geçilmeli!

Hiçbir Kürt grubuyla çatışma politikalarının olmadığını belirten KCK: Kürt halkı, aydınları, siyasi güçleri durumun ciddi olduğunu görmeli, Kürt halkının özgürlük mücadelesini çok olumsuz etkileyecek KDP’nin politikalarını durdurmak için harekete geçmeli.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı yazılı açıklaması şöyle:

“Metina, Avaşin ve Zap’ta gerilla ile Türk ordusu arasında şiddetli bir savaş yaşanırken, KDP askeri güçleri ile gerilla arasında da her an çatışmalarla sonuçlanacak gerilim sürmektedir. Nitekim HPG Genel Komutanı Murat Karayılan arkadaşımız KDP askeri güçlerinin gerilla çevresindeki birçok noktayı tutmak istediğini ve her an çatışmaların çıkabileceğini de vurgulamıştır. Bu tür bir çatışmanın önlenmesi için Kürt halkının, aydınlarının, sanatçılarının ve Kürt siyasi güçlerinin üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirme çağrısı yapmıştır.

KÜRT SANATÇILARIN TARİHİ ROLLERİNİ OYNAYACAKLARINA İNANIYORUZ

Kürt halkının vicdanı olan sanatçılar ve aydınlar Avrupa’da bu çağrıya hemen cevap vermişlerdir. KDP’nin özel kuvvetleri ile gerilla arasında yaşanacak bir çatışmanın Kürt halkının özgürlük davasına büyük zarar vereceğini ortaya koymuşlar ve KDP’nin gerilla alanlarını kuşatma adımı atmaması gerektiği çağrısını yapmışlardır. Kürt sanatçılarının duyguları tüm Kürt halkının duyguları ve istemleridir. Bu duyarlılığı gösteren Kürt sanatçılarını kutluyor, bu girişimlerini yaygınlaştırarak Kürt düşmanlığında öncü Türk devletine yarayacak böyle bir savaşın önüne geçmede tarihi rollerini oynayacaklarına inanıyoruz.

Kürt sanatçı ve aydınların sesinin herkes tarafından dikkate alınması ulusal bir sorumluluktur. Bu çerçevede tüm Kürt halkı ve siyasi güçleri sorumluluklarını yerine getirerek Halk Savunma Merkez Karargah Komutanı Murat Karayılan arkadaşımızın çağrısına cevap olacaklardır. Zaten daha şimdiden Kürt kamuoyunda işgalci Türk devletine hizmet edecek böyle bir çatışmayı önleme konusunda önemli bir duyarlılık gelişmiştir.

HİÇBİR KÜRT SİYASİ VE ASKERİ GRUPLA ÇATIŞMA POLİTİKAMIZ YOKTUR

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanımız hareket olarak bizim tutumuzu ortaya koymuştur. Hiçbir Kürt siyasi ve askeri grupla çatışma politikamız yoktur. Aksine KDP bir yıldan fazladır üzerimize üzerimize gelmesine rağmen Kürt halkına ve özgürlük davasına duyduğumuz sorumluluk gereği çatışmalardan özenle kaçındık. KDP’nin Türk devletinin işgal saldırılarına zemin sunan tüm tutumlarına rağmen hep sabırlı ve sorumlu davranarak Türk devletinin oyunlarının bir parçası olmama çabası içinde olduk. Görüşmeler yoluyla gerilimleri azaltmak ve çatışma zeminini ortadan kaldırmak için gerekli girişimlerde bulunduk. Ancak Türk devletinin işgal saldırısının yoğunlaştığı ortamda KDP’nin gerilla alanlarına güç yığması bizleri Kürt halk tarihine olumsuz yansıyacak çatışmalarla yüz yüze bırakmıştır. Halk Savunma Merkez Karargah Komutanımız gerilla güçlerine sabırlı olun, bir çatışmaya girmeyin, demesine rağmen KDP’nin tutumu her an çatışmaları başlatacak ve yaygınlaştıracak haldedir. KDP’li komutanların gerillaya karşı açık savaş içindelermiş gibi yaptıkları konuşmalar ve KDP’ye bağlı basının kışkırtıcı yayınları böyle bir durumun ifadesi olmaktadır. Tüm halkımız ve kamuoyu bilmelidir ki, hareket olarak son ana kadar böyle bir çatışmadan kaçınacağız. Ancak böyle bir ortamda gerçekleşebilecek çatışmadan da tamamen KDP sorumlu olacaktır.

KDP’li içişleri bakanı, Avrupa’dan Başûrê Kurdistan’a gelerek çatışma alanlarına gidip canlı kalkan olmak ve gerilla ile KDP askeri güçleri arasındaki savaşı önlemek isteyenleri bile provokasyon yapmakla suçlamıştır. Açıkça kendi yaptıkları provokasyonu ve izledikleri savaş politikasını bu yönlü saptırma propagandalarıyla örtmek istemektedirler. Zaten her gün PKK ve gerilla aleyhinde halkın aklıyla alay edecek biçimde propaganda yapmaktadırlar. KDP’nin bu tutumu bile durumun ciddiyetini göstermektedir. KDP’nin bu yaklaşımı Halk Savunma Merkez Karargah Komutanımızın çağrısını daha da önemli hale getirmektedir.

Yakın zamanda KDP yönetiminde yer alan Ethem Barzani’nin KDP’nin politikalarını ve Türk devletiyle ilişkilerini eleştirip KDP’den kopması; YNK sorumlularının Kürtler arası bir iç savaşta yer almayacaklarını açıklamaları, Hizbu Şui’nin gösterdiği tutum, Kürt sanatçı ve aydınlarının duyarlılıkları, Başûrê Kurdistan’da birçok kurumun ve aydınların açıklamaları KDP askeri güçleri ile gerilla arasındaki savaşın yakın tehlike olarak görülmesi nedeniyledir. Tehlikenin yakınlığı nedeniyle bu tür açıklamaların yapılması sorumlu davranışın örnekleri olmaktadır.

KDP İŞGALCİLERE HİZMET EDEN TUTUMUNU BIRAKMALIDIR

Gerilla ve Kürt Özgürlük Hareketi Türk devletinin işgaline karşı tarihi bir direniş göstermektedir, göstermeye de devam edecektir. Nitekim direniş fedaice sürdürülerek, kadın erkek Kürt gençleri yaşamlarını ortaya koyarak işgalcilere karşı koymaktadırlar. Bu açıdan KDP’nin gerilla alanlarını kuşatmasının önüne geçmek tüm Kürtler açısından tarihi bir sorumluluk olmaktadır. Biz KDP’nin işgalcilere karşı yürütülen büyük direnişte rolünün olumsuz olmasını istemiyoruz. KDP işgale karşı yürüttüğümüz mücadelemize destek vermiyorsa bile direnişi zayıflatan tutumlardan kaçınmalıdır. Şu anda işgalcilere karşı savaşması gereken birçok gerilla birliğinin KDP askeri güçlerine karşı tedbir alması tarihi direnişi olumsuz etkilemektedir. KDP’ye bağlı askeri güçler zaten şu anda gerilla alanları arasına girerek, gerilla güçleri arasındaki ilişkiyi keserek işgalci güçlere hizmet etmektedir. KDP’nin bu tutumunu bırakması gerekmektedir. Çünkü işgalcilere karşı bir savaş sürerken Kürt bir partinin ve askeri güçlerinin tutumu böyle olamaz.

KÜRT HALKI TC'NİN OYUNLARINI BOZMALI

Kürt halkı, sanatçıları, aydınları, siyasi güçleri şu andaki durumun ciddi olduğunu görmeli, Kürt halkının özgürlük mücadelesini çok olumsuz etkileyecek KDP’nin politikalarını durdurmak için harekete geçmelidirler. Bu olumsuz sürece ağırlıklarını koyup müdahale ederek TC’nin oyunlarını bozmalıdırlar. Şu anda tüm Kürtler açısından en acil görev budur. İşgale karşı direnen Kürt gençlerini destekleme ve onların kahramanca direnişini olumsuz etkileyecek ve ağır kayıplara yol açacak tutumlara karşı olma zamanıdır. İnanıyoruz ki, Kürt halkı bulunduğu her alanda ayağa kalkarak Kürt halkının özgürlük mücadelesini başarıya götürmede rolünü oynayacaktır.”