KNK’den Güney Kürdistan’da ‘Hewramanca eğitim’ talebine destek

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Güney Kürdistan’da Kürtçe’nin Hewramanca lehçesinin resmi eğitim dili olması amacıyla başlatılan kampanyaya destek oldu.

KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu yaptığı açıklamada, Kürtçenin lehçe zenginliği ile dikkat çeken bir dil olduğunu belirtirken, Kürtçe diline yapılan saldırılar karşısında dilin korunmasının önemine vurgu yaptı.

Hewramanca lehçesi ya da diğer bir adıyla Horami’nin Kürtçe’nin temel lehçelerinden biri olduğunu ve ilk Kürtçe belgenin bu lehçede yazıldığını ifade eden KNK, bugün özellikle Horami, Zazakî ve Kelhurî lehçelerinin büyük bir tehdit altında olduğunu kaydetti.

Hewraman bölgesi sivil toplum aktivistleri, aydınlar, eğitimciler ve bölge halkının, bu lehçenin konuşulduğu yerlerde resmi eğitim diline dahil edilmesine ilişkin yürüttüğü kampanyaya işaret eden KNK, “Biz KNK Olarak bu meşru talebe saygı ile katılıyoruz ve Hewraman bölgesinde anadilde eğitim kampanyasını destekliyoruz” dedi.

KNK, Federal Kürditan Bölgesi Parlamentosu’ndan bu kampanyaya olumlu cevap olmalarını isterken, bu vesileyle Eğitim Bakanlığı’na bir mektup gönderildiğini ifade etti. KNK, “Önümüzdeki eğitim döneminde Hewraman bölgesinde Hewramanca eğitim verilmesini umut ediyoruz” diye noktaladı.