KONGRA GEL: Herkes anadilini öğrenmeli, öğretmeli!

Kürt Dil Bayramı'nı kutlayan KONGRA GEL, "Herkes anadilini öğrenmeli, öğretmelidir. Ulusan ruhun temeli olan anadil ve eğitimin gelişimi işgalci devletin asimilasyon siyasetini ortadan kaldıracaktır" dedi.

KONGRA GEL Eşbaşkanlık Divanı, bugün yazılı açıklama yaparak, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutladı.
KONGRA GEL'in açıklaması şöyle:
"15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Kürdistan halkına kutlu olsun. Dil bir halkın varlık ve kimliğidir. Kürtçenin özgürlüğü halkımızın özgürlüğüdür. Gün vesilesiyle işgalci devletlerin siyasetine karşı Kürtçeye sahip çıkan, koruyan ve geliştirenlerin herkesi saygı ile anıyoruz.
Celadet Ali Bedirxan, 15 Mayıs 1932 tarihinde ilk Latin alfabeli 'Hawar' dergisini çıkardığında, 'dil bilmektir, bilmek kendini tanımaktır' demişti. Kürt halkına yönelik devam eden katliam siyasetine rağmen Özgürlük Hareketi mücadelesi ile Kürdistan'da bilinç ve kendini tanıma gelişti.
Kürdistan ve Ortadoğu'da özgürlük mücadelesiyle birlikte kendini tanıma ve kendi olma anlayışı özgür toplum ile demokratik ulus temelinde örgütlenerek bölgede temel güç haline geldi. Bu durum dil, eğitim ve yaşamın tüm alanlarında büyük gelişmelere yol açtı.

'TÜRK DEVLETİNİN EN BÜYÜK KORKUSU OLDU'

İşgal devletleri, özellikle Türk devleti, yaşanan bu gelişmeleri kendisine tehlike olarak görüp büyük korkuya kapıldı. Bundan dolayı tüm imkân ve olanaklarıyla, kirli savaş yöntemleriyle Kürt halkının gelişimi ve kazanımlarını engellemeye çalışıyor. Türk devletinin bu siyaseti onun güçlü olmasından kaynaklanmıyor, aksine Türk devleti şu an her dönemden daha da zayıftır, derin kriz içerisindedir. Yıkılmak ile yüz yüze olan faşist rejim bu tür saldırları ile varlığını korumaya çalışıyor.

'HERKES ANADİLİNİ ÖĞRENMELİ, GELİŞTİRMELİ'

Türk devleti sadece Kuzey'e düşman değildir, Kürdistan'ın tüm parçalarına düşmandır. Varlığımızın, tüm değerlerimizin düşmanıdır. Bu düşmana karşı hayatın tüm alanlarında güçlü mücadele edilmesi gerekiyor. Dil ve kültür alanı bunlardan en stratejik olanıdır.
Düşmana karşı yaşamın tüm alanlarında halkımızı, toplumumuzu güçlendirmeliyiz. Özellikle anadil konusunda. Herkes kendinden başlayarak anadilini öğrenmeli, öğretmelidir. Ulusan ruhun temeli olan anadil ve eğitimin gelişimi işgalci devletin asimilasyon siyasetini ortadan kaldıracaktır.
Kürt Dil Bayramı vesilesiyle değerlerimize, inancımıza ve varlığımıza saldıran düşmana karşı kendimizi, ailemizi ve çevremizi düşmanın dilinden  uzaklaştırarak, kendi anadilimizi öğrenerek cevap vermeliyiz. Her Kürt yurtseverinin bunu temel görevi ve sorumluluğu olarak görmelidir.
Bu temelde Kürt Dil Bayramını bir kez daha kutluyor, Kürtçe dil ve eğitimi için emek veren herkesi selamlıyor başarılar diliyoruz."